Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak własnoręcznie zrobić automatykę do podłogówki?

santoszwp.pl

Recommended Posts

Witam, jestem na etapie montażu ogrzewania podłogowego w całym domu, powirzchnia to 161m2, dwa rozdzielacze - parter 7 obwodów, poddasze 10 obwodów. Chciałbym na czterech obwodach zamontować jakieś sterowanie elektroniczne tzn. na parterze chce taki sterownik w salonie abym mógł w miarę sterować podłogówką w salonie, na poddaszu chciałbym takie sterowanie zrobić w sypialni i dwóch pozostałych pokojach. Pytanie jak się do tego zabrać? Myślałem, że wystarczy sterownik i elektrozawór montowany na głowicy danego obwodu w rozdzielaczu - jednak ostatnio zobaczyłem na alledrogo taki zestaw:

http://allegro.pl/inteligentna-podlogowka-sterowanie-4-sekcje-salus-i3564671052.html

Czy Listwa centralna KL06 230V jest niezbędna do działania tego systemu?

Będe miał pompę ciepła powietrze woda Panasonic 9kW - czy Moduł sterowania pompą PL06 tez jest niezbedny?

Zamysł takiej automatyki - tzn co ja bym chciał - aby byla mozliwosc za pomoca regulatora pokojowego automatycznego zmniejszenia dopływu wody do obiegu podłogówki w pokju celem obnizenia temperatury np w sypialni. Jesli modul sterowania pompą to na jakiej zasadzie działa - jak bedzie za zimno w jednym pokoju to zalaczy mi pompę? trochę to bez sensu. Proszę o łopatologiczne wytłumaczenie jakie elementy sa niezbedne do prostego automatycznego sterowania podłogówką. Dodam ze montuję wszystko sam stad prośba o pomoc.

to ma mało wspólnego ze zrobieniem automatyki samodzielnie, ale

1. poszczególne termostaty pokojowe dają sygnał zapotrzebowania na ciepło do listwy głownej - ta włacza źródlo ciepła jesli jest taka potrzeba

2. na centralnym sterowniku wiodącym można połaczyc kilka termostatów w grupę i sterowac harmonogramem grupą pomieszczen

poczytaj temat o podlogówce samemu - tam jest wiele