Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Druga warstwa kleju

Poni

Recommended Posts

Pytanie do fachowców. Mam już siatkę zaciągniętą klejem, jestem na etapie przymiarki zaciągnięcia drugiej warstwy kleju. Podobno najlepiej zaciągnąć rzadkim klejem, ale to osłabia właściwości kleju. Poza tym jak przykładam pionowo poziomice to mam dołki na 1-2mm na długości ok 120 cm, poziomo takich problemów nie mam. Czy druga warstwa kleju powinna być zaciągnięta na gładko, np po częściowym wyschnięciu skropić wodą i wyciągnąć pacą na gładko??

Jaką pacą najlepiej wykonać opisywany manewr??

Są może jakieś sprawdzone metody wykonania drugiej warstwy?

Oczywiście że są, do takich prac najmuje się firmę z jakąś praktyką;) A tak poważnie to klej na drugą warstwę powinien być tylko troszkę mniej gesty niż na pierwszej (na pewno nie rzadki bo to utrudni ci prace). To dlatego iż ponieważ pierwsza warstwa jest chłonniejsza niż sam styropian i z warstwy drugiej będzie ci wypijać wodę. Nierówności zniwelujesz jeśli do pracy użyjesz dłuższej pacy tego typu: http://www.sklep.krystianpolice.pl/Img.ashx?Id=2646&w=300&h=300

Jak może być tolerancja żeby nie rzucało się w oczy (na baranku 1,5-2mm), idealnie gładkie powierzchni to raczej ciężko zrobić?

Taką pacą ciężko jest równo wyprowadzić (może to kwestia wprawy), ja używałem do pierwszej warstwy takiej 50 cm z podwójna rączką, ale teraz to wydaje się być zbyt krótka.