Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Bardzo proszę użytkowników pomp ciepła Zirius o opinię. Rozważam zainstalowanie Zirius M2-11 + 4 pętle, każda po 60m jako kolektor poziomy.

Dom 145m2 powierzchni użytkowej (około 165m2 po podłogach) + 55m2 piwnicy ogrzewanej. Ma być też WM z rekuperacją.

Pozdrawiam

Mirek

https://forum.murator.pl/topic/183086-pompy-ciep%C5%82a-zirius-bezpo%C5%9Brednie-parowanie-prosz%C4%99-o-opinie/

• Odpowiedzi 149
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Chetnie takze zapoznam sie z opiniami nt Ziriusa .Biore pod uwage ta sama pompe przy zblizonym domu.

Przyznam ze jak narazie Sofath/Zirius 60/40 u mnie.

gruby220, masz jakieś wyceny tych pomp. Jakie to modele, która firma Ci to wyceniała?

Mirek

Witam

Bardzo proszę użytkowników pomp ciepła Zirius o opinię. Rozważam zainstalowanie Zirius M2-11 + 4 pętle, każda po 60m jako kolektor poziomy.

Dom 145m2 powierzchni użytkowej (około 165m2 po podłogach) + 55m2 piwnicy ogrzewanej. Ma być też WM z rekuperacją.

Pozdrawiam

Mirek

Nikt nam nie pomoże??

Mam wycenu obu producentow wykonane przez koncesjonowanych przedstawicieli . Wycenialem kompletna usluge z materialem czyli do uruchomienia ogrzewania w domu. Obie oferty zblizone Sofath chyba wyszedl 4000 taniej ,niechce teraz z glowy przytaczac cen na jakie wyceniono obi instalacje ale to bylo cos ok 68-70 kpln.

Zirius u mni ebyl ten sam co Twoj M2-11 , Sofath to Caliane PC 12 Kw.

Najlepiej wszystkie uzyteczne informacje. Koszty instalacji ,koszty uzytkowania , bezawaryjnosc ,servis , instalator....jednym slowe wszystko o czym dobrze wiedziec przed decyzja o montazu.

Ja mam wycenę Ziriusa z 4 pętlami po 60m w gruncie, + jakiś zawór rozprężny pompy ciepła poza kotłownią dla zwiększenia sprawności układu )cokolowiek to oznacza) do tego ponoć najbardziej wypasiony sterownik z dotykowym wyświetlaczem. Całość 59k€. Bez podłogówki, którą wstępnie obliczam na jakieś 22k€.

Myślę, że nasze wyceny są zbliżone, zależy co Ty masz za opcje wzięte pod uwagę.

Co do Sofath to słyszałem, że nie mają opcji przygotowania CWU i trzeba dodatkową pompę typu powietrze-woda, prawdopodobnie jest już w Twojej wycenie, ale czy warto mieć tyle urządzeń? Podoba mi się idea Ziriusa ponieważ jest to w miarę prosta konstrukcja.

Gość, który mi to wyceniał (z Wrocławia) zaprosił mnie na oględziny instalacji u niego w domu i u kilku innych klientów, którzy mają Ziriusa od paru lat. Już nie mogę się doczekać,jak obadam temat to się z Tobą podzielę.

Gdzie jest twoja inwestycja? Kiedy instalujesz pompę? Ja dopiero na wiosnę, także mam trochę czasu.

Mirek

Ale co chcecie wiedzieć? Ja mam Ziriusa M2-9 od 4 lat w bojach i jest dobrze.

sledz98 fajnie że się odezwałeś. Co do Twojego zużycia. Jeśli to jest zużycie samej PC to wygląda mi na dość dużą kasę, chyba że większość tego w II taryfie.

Możesz się wypowiedzieć?

Dopinam się do postu gruby220 awaryjność? problemy? kto instalował? jaka temp w domu? wszędzie podłogówka?

JCałość 59k€. Bez podłogówki, którą wstępnie obliczam na jakieś 22k€.

(...)

To jest nieuleczalnie chora propozycja, nawet jeśli to nie w ojro a "tylko" w złotówkach.

Co do Sofath to słyszałem, że nie mają opcji przygotowania CWU i trzeba dodatkową pompę typu powietrze-woda(....)Mirek

To też jest mocno CHORE.

Zirius , Sofath, piękne pompy... i to za grosze, co to jest 60 tysi...

a tak na marginesie to czym będziecie grzać CWU? dokupicie drugą pompę czy może solary? a może jakiś mały kociołek na węgiel?

w sumie można grzać grzałką, czysto i bez kłopotu... wspaniałe rozwiązanie...

Zirius , Sofath, piękne pompy... i to za grosze, co to jest 60 tysi...

a tak na marginesie to czym będziecie grzać CWU? dokupicie drugą pompę czy może solary? a może jakiś mały kociołek na węgiel?

zaczyna się. prosilem o opinie na temat konkretnych pomp a nie na temat ogrzewania pompą ciepła samego w sobie. są na forum wątki, w których się to dyskutuje. spróbuj tam i proszę nie "zagęszczaj" nam wątku niepotrzebnie

wycena oczywiście w PLN

Oczywiście nie zmienia to mojego zdania na ten temat, że to chore ceny. Chore w stosunku do tego co się za te pieniądze otrzymuje.

Ale jeśli masz się lepiej poczuć, że wydałeś więcej to "pewnie będzie lepiej", to w zasadzie NA SZCZĘŚCIE każdy ma swobodę decyzji i wyborów :)

NA SZCZĘŚCIE każdy ma swobodę decyzji i wyborów :)

dokładnie... poza tym nie ma nic cenniejszego niż przekonanie, że wydało się swoje 60 tys najlepiej jak to możliwe więc dobrego samopoczucia życzę ...

a tak w ogóle to możecie powiedzieć co Was skłoniło do zastanawiania się nad PC z bezpośrednim parowaniem? pytam bardzo poważnie, jakich argumentów użyli sprzedawcy żeby Was przekonać?

zaczyna się. prosilem o opinie na temat konkretnych pomp a nie na temat ogrzewania pompą ciepła samego w sobie.

Tutaj nie jest problemem wybór dostawcy urządzenia a raczej wybór właściwej technologii i dlatego ja i wihajster zabraliśmy tutaj głos. I może Ci się to nie podobać, ale uwierz, że taki głos skłaniający do przemyśleń nie jest wcale złośliwy więc zastanów się puki czas, decyzję i tak sam podejmiesz, ale może ona byś lepsza lub gorsza ;)

Zirius ,

ZIRIUS M2, to kompletna kotłownia CO i CWU.

I na marginesie akurat w tej PCi zastosowane rozwiązania grzania CWU są jednymi z najlepszych - w zasadzie tam jest przepływowe ogrzewanie CWU - bardzo wydajne.

Ta PCi jest bezpośrednim parowaniem i bezpośrednim skraplaniem ("wymiennikiem" jest zasobnik).

Dopisałem:

Natomiast niezrozumiała jest cena tego ZIRIUS-a (M2-11). Wychodzi mi, że za instalację ktoś chce skasować ponad 20.000zł !!!!!!!

Edytowane przez sSiwy12

Sławek i wihajster, dlaczego wybrałem najdroższą inwestycję tj pompę ciepła? Otóż w miejscu gdzie powstaje mój dom nie ma i nie będzie gazu ziemnego, gaz z butli lub olej opałowy jest dla mnie za drogi. Grzać prądem - super sprawa, ale jak się buduje dom pasywny.

Zostaje mi tylko pompa ciepła lub paliwo stałe typu ekogroszek, pelet itp. Problemem jest to, że szukam ogrzewania całkowicie bezobsługowego i nawet zasypywanie zasobnika raz na tydzień mi się nie podoba. Do tego czyszczenie i wniesienie kilu ton węgla na rok do piwnicy. O syfie w kotłowni nie wspominam.

A nawet jeśli zmieniłbym zdanie i pogodził się z ekogroszkiem to w miarę dobra kotłownia to 15kPLN, do tego wstawiłbym pompę powietrze -woda żeby chociaż wiosną, latem i wczesną jesienią nie zajmować się piecem. to jest dodatkowe 5kPLN. Razem ok. 20kPLN. Jak dobrze poszukam pompy ciepła to mógłbym zamknąc inwestycję na poziomie 52-53kPLN (glikol, pionowe odwierty). Bezpośrednie parowanie może będzie nawet trochę tańsze. Zrobi się z tego ok. 25-28kPLN więcej nie opcja z węglem. Jestem w stanie to zapłacić dla późniejszej wygody