mirek118 22.09.2013 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2013 Witam Bardzo proszę użytkowników pomp ciepła Zirius o opinię. Rozważam zainstalowanie Zirius M2-11 + 4 pętle, każda po 60m jako kolektor poziomy.Dom 145m2 powierzchni użytkowej (około 165m2 po podłogach) + 55m2 piwnicy ogrzewanej. Ma być też WM z rekuperacją. PozdrawiamMirek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 22.09.2013 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2013 Gdzie masz budowę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek118 22.09.2013 19:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2013 Budowa jest w powiecie oleskim w woj. opolskim. A możesz się wypowiedzieć na temat Ziriusa? Mirek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gruby220 23.09.2013 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2013 Chetnie takze zapoznam sie z opiniami nt Ziriusa .Biore pod uwage ta sama pompe przy zblizonym domu. Przyznam ze jak narazie Sofath/Zirius 60/40 u mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek118 23.09.2013 13:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2013 Chetnie takze zapoznam sie z opiniami nt Ziriusa .Biore pod uwage ta sama pompe przy zblizonym domu. Przyznam ze jak narazie Sofath/Zirius 60/40 u mnie. gruby220, masz jakieś wyceny tych pomp. Jakie to modele, która firma Ci to wyceniała? Mirek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek118 24.09.2013 06:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2013 Witam Bardzo proszę użytkowników pomp ciepła Zirius o opinię. Rozważam zainstalowanie Zirius M2-11 + 4 pętle, każda po 60m jako kolektor poziomy. Dom 145m2 powierzchni użytkowej (około 165m2 po podłogach) + 55m2 piwnicy ogrzewanej. Ma być też WM z rekuperacją. Pozdrawiam Mirek Nikt nam nie pomoże?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gruby220 24.09.2013 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2013 Mam wycenu obu producentow wykonane przez koncesjonowanych przedstawicieli . Wycenialem kompletna usluge z materialem czyli do uruchomienia ogrzewania w domu. Obie oferty zblizone Sofath chyba wyszedl 4000 taniej ,niechce teraz z glowy przytaczac cen na jakie wyceniono obi instalacje ale to bylo cos ok 68-70 kpln.Zirius u mni ebyl ten sam co Twoj M2-11 , Sofath to Caliane PC 12 Kw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sledz98 24.09.2013 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2013 Ale co chcecie wiedzieć? Ja mam Ziriusa M2-9 od 4 lat w bojach i jest dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gruby220 25.09.2013 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2013 Najlepiej wszystkie uzyteczne informacje. Koszty instalacji ,koszty uzytkowania , bezawaryjnosc ,servis , instalator....jednym slowe wszystko o czym dobrze wiedziec przed decyzja o montazu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek118 25.09.2013 10:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2013 Ja mam wycenę Ziriusa z 4 pętlami po 60m w gruncie, + jakiś zawór rozprężny pompy ciepła poza kotłownią dla zwiększenia sprawności układu )cokolowiek to oznacza) do tego ponoć najbardziej wypasiony sterownik z dotykowym wyświetlaczem. Całość 59k€. Bez podłogówki, którą wstępnie obliczam na jakieś 22k€.Myślę, że nasze wyceny są zbliżone, zależy co Ty masz za opcje wzięte pod uwagę.Co do Sofath to słyszałem, że nie mają opcji przygotowania CWU i trzeba dodatkową pompę typu powietrze-woda, prawdopodobnie jest już w Twojej wycenie, ale czy warto mieć tyle urządzeń? Podoba mi się idea Ziriusa ponieważ jest to w miarę prosta konstrukcja.Gość, który mi to wyceniał (z Wrocławia) zaprosił mnie na oględziny instalacji u niego w domu i u kilku innych klientów, którzy mają Ziriusa od paru lat. Już nie mogę się doczekać,jak obadam temat to się z Tobą podzielę.Gdzie jest twoja inwestycja? Kiedy instalujesz pompę? Ja dopiero na wiosnę, także mam trochę czasu. Mirek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek118 25.09.2013 10:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2013 Ale co chcecie wiedzieć? Ja mam Ziriusa M2-9 od 4 lat w bojach i jest dobrze. sledz98 fajnie że się odezwałeś. Co do Twojego zużycia. Jeśli to jest zużycie samej PC to wygląda mi na dość dużą kasę, chyba że większość tego w II taryfie. Możesz się wypowiedzieć? Dopinam się do postu gruby220 awaryjność? problemy? kto instalował? jaka temp w domu? wszędzie podłogówka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 25.09.2013 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2013 JCałość 59k€. Bez podłogówki, którą wstępnie obliczam na jakieś 22k€. (...) To jest nieuleczalnie chora propozycja, nawet jeśli to nie w ojro a "tylko" w złotówkach. Co do Sofath to słyszałem, że nie mają opcji przygotowania CWU i trzeba dodatkową pompę typu powietrze-woda(....)Mirek To też jest mocno CHORE. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 26.09.2013 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2013 Zirius , Sofath, piękne pompy... i to za grosze, co to jest 60 tysi... a tak na marginesie to czym będziecie grzać CWU? dokupicie drugą pompę czy może solary? a może jakiś mały kociołek na węgiel? w sumie można grzać grzałką, czysto i bez kłopotu... wspaniałe rozwiązanie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek118 26.09.2013 20:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2013 Zirius , Sofath, piękne pompy... i to za grosze, co to jest 60 tysi... a tak na marginesie to czym będziecie grzać CWU? dokupicie drugą pompę czy może solary? a może jakiś mały kociołek na węgiel? w sumie można grzać grzałką, czysto i bez kłopotu... wspaniałe rozwiązanie... zaczyna się. prosilem o opinie na temat konkretnych pomp a nie na temat ogrzewania pompą ciepła samego w sobie. są na forum wątki, w których się to dyskutuje. spróbuj tam i proszę nie "zagęszczaj" nam wątku niepotrzebnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek118 26.09.2013 20:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2013 To jest nieuleczalnie chora propozycja, nawet jeśli to nie w ojro a "tylko" w złotówkach. To też jest mocno CHORE. wycena oczywiście w PLN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 26.09.2013 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2013 wycena oczywiście w PLN Oczywiście nie zmienia to mojego zdania na ten temat, że to chore ceny. Chore w stosunku do tego co się za te pieniądze otrzymuje. Ale jeśli masz się lepiej poczuć, że wydałeś więcej to "pewnie będzie lepiej", to w zasadzie NA SZCZĘŚCIE każdy ma swobodę decyzji i wyborów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 27.09.2013 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2013 NA SZCZĘŚCIE każdy ma swobodę decyzji i wyborów dokładnie... poza tym nie ma nic cenniejszego niż przekonanie, że wydało się swoje 60 tys najlepiej jak to możliwe więc dobrego samopoczucia życzę ... a tak w ogóle to możecie powiedzieć co Was skłoniło do zastanawiania się nad PC z bezpośrednim parowaniem? pytam bardzo poważnie, jakich argumentów użyli sprzedawcy żeby Was przekonać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 27.09.2013 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2013 zaczyna się. prosilem o opinie na temat konkretnych pomp a nie na temat ogrzewania pompą ciepła samego w sobie. Tutaj nie jest problemem wybór dostawcy urządzenia a raczej wybór właściwej technologii i dlatego ja i wihajster zabraliśmy tutaj głos. I może Ci się to nie podobać, ale uwierz, że taki głos skłaniający do przemyśleń nie jest wcale złośliwy więc zastanów się puki czas, decyzję i tak sam podejmiesz, ale może ona byś lepsza lub gorsza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 27.09.2013 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2013 (edytowane) Zirius , a tak na marginesie to czym będziecie grzać CWU? dokupicie drugą pompę czy może solary? a może jakiś mały kociołek na węgiel? w sumie można grzać grzałką, czysto i bez kłopotu... wspaniałe rozwiązanie... ZIRIUS M2, to kompletna kotłownia CO i CWU. I na marginesie akurat w tej PCi zastosowane rozwiązania grzania CWU są jednymi z najlepszych - w zasadzie tam jest przepływowe ogrzewanie CWU - bardzo wydajne. Ta PCi jest bezpośrednim parowaniem i bezpośrednim skraplaniem ("wymiennikiem" jest zasobnik). Dopisałem: Natomiast niezrozumiała jest cena tego ZIRIUS-a (M2-11). Wychodzi mi, że za instalację ktoś chce skasować ponad 20.000zł !!!!!!! Edytowane 27 Września 2013 przez sSiwy12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek118 27.09.2013 10:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2013 Sławek i wihajster, dlaczego wybrałem najdroższą inwestycję tj pompę ciepła? Otóż w miejscu gdzie powstaje mój dom nie ma i nie będzie gazu ziemnego, gaz z butli lub olej opałowy jest dla mnie za drogi. Grzać prądem - super sprawa, ale jak się buduje dom pasywny.Zostaje mi tylko pompa ciepła lub paliwo stałe typu ekogroszek, pelet itp. Problemem jest to, że szukam ogrzewania całkowicie bezobsługowego i nawet zasypywanie zasobnika raz na tydzień mi się nie podoba. Do tego czyszczenie i wniesienie kilu ton węgla na rok do piwnicy. O syfie w kotłowni nie wspominam.A nawet jeśli zmieniłbym zdanie i pogodził się z ekogroszkiem to w miarę dobra kotłownia to 15kPLN, do tego wstawiłbym pompę powietrze -woda żeby chociaż wiosną, latem i wczesną jesienią nie zajmować się piecem. to jest dodatkowe 5kPLN. Razem ok. 20kPLN. Jak dobrze poszukam pompy ciepła to mógłbym zamknąc inwestycję na poziomie 52-53kPLN (glikol, pionowe odwierty). Bezpośrednie parowanie może będzie nawet trochę tańsze. Zrobi się z tego ok. 25-28kPLN więcej nie opcja z węglem. Jestem w stanie to zapłacić dla późniejszej wygody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts