Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła ZIRIUS bezpośrednie parowanie - proszę o opinie

mirek118

Recommended Posts

Przy bezpośrednim parowaniu nawet aktywnego chłodzenia nie zrobisz, to znaczy można zrobić ale to totalna demolka pompy i instalacji i oczywiście utrata gwarancji. No i spore koszty.

Co do pomp obiegowych, instalator prawdopodobnie ma rację, przy grzejnikach z termostatami lepsze na pewno będą elektroniczne.

Przy podłogówce zależy co założysz, jeżeli tradycyjne dobrej firmy to różnica w cenie będzie już niewielka w porównaniu do elektronicznych dobrej firmy. Jeżeli porównasz elektroniczne do tradycyjnych np. Omnigena, to różnica jest ponad czterokrotna i być może w ciągu życia pomp nie zaoszczędzisz tyle aby pokryć wyższą cenę zakupu.

• Odpowiedzi 149
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

sSiwy12, czytałem dzisiaj jeden z wątków dotyczących pomp ciepła, stare wpisy z 2006 roku, Ty też sporo się tam udzielałeś. Skoro wtedy już interesowałeś się pompami to może potrafisz wyjaśnić dlaczego dzisiaj dostaję oferty od polskich producentów pomp 50-60% wyższe niż ówczesne ceny. Czyżby tak się "wyrobili" że niektórzy zaczynają się cenić na poziome Nibe. Czyżby zwiększony popyt tak ich rozpieszczał, czy też może fakt, że stosują w większości te same komponenty co "zachodni" producenci? Na początku winiłem kurs €, które wtedy było tańsze, ale na dzień dzisiejszy wygląda to tak, że polscy producenci podrożeli, a "zachodni" potanieli. O co w tym wszystkim chodzi?,

a Ty co mirek? masz jakiś żal do świata w którym żyjesz?

co ma Ci odpowiedzieć sSiwy? że jest mu przykro? że współczuje sytuacji w jakiej się znalazłeś?

poza tym nie wiem za ile chciałbyś kupić pompę skoro dzisiaj dobra pompa polskiego producenta kosztuje ok 11-15 tys, jak rozumiem chciałbyś zapłacić 4-5 tys? tak to się chyba nie da niestety...

a Ty co mirek? masz jakiś żal do świata w którym żyjesz?

co ma Ci odpowiedzieć sSiwy? że jest mu przykro? że współczuje sytuacji w jakiej się znalazłeś?

poza tym nie wiem za ile chciałbyś kupić pompę skoro dzisiaj dobra pompa polskiego producenta kosztuje ok 11-15 tys, jak rozumiem chciałbyś zapłacić 4-5 tys? tak to się chyba nie da niestety...

nie jest mi żal. po prostu jestem ciekaw czym to może być spowodowane i jednocześnie chciałem wybadać faktyczny i sensowny poziom cenowy polskich pomp - na to odpowiedziałeś mi Ty. teraz już wiem że klasycznie próbują mnie "złoić" bo oferty mam tak jak na Nibe. Widać bez konkretnych negocjacji się nie obejdzie. swoją drogą możesz podpowiedzieć kto sprzedaje pompy za 15kPLN i czy są coś warte. 4-5 tys.! - czegoś takiego nie oczekiwałem nawet przed rozpoczęciem drążenia tematu pomp

chyba nie mylę się zakładając, że pompy mechaniczne i elektroniczne w tym przypadku (tylko podłogówka sterowana tłumieniem przepływów) będą miały taki sam pobór prądu?

Mylisz się.

Nazywane przez Ciebie "mechaniczne" (nie wiem dlaczego tak je nazywasz) to pompy z silnikiem asynchronicznym prądu przemiennego. Mówiąc w dużym skrócie działają one na zasadzie wytwarzania przez część nieruchomą z uzwojeniami (stojan) wirującego pola magnetycznego. Dzięki temu w wirniku pompy (tzw. klatkowym) indukuje się siła elektromotoryczna powodująca przepływ prądu i powstanie pola magnetycznego wirnika - stąd moment obrotowy i ruch wirnika.

Moment obrotowy powstaje tylko w sytuacji gdy prędkość wirnika jest różna od prędkości pola wirującego (dlatego silniki asynchroniczne zasilane z sieci osiągają 2800-2900 obr/min, pole wirujące ma maksymalnie 3000obr/min przy f=50Hz)

Właśnie ta różnica prędkości wirnika i pola to POŚLIZG i im jest on większy tym większe straty. Silnik się nagrzewa "przy okazji".

Przy pompach elektronicznych najnowszego typu :np. Wilo Yonos Pico, Stratos Pico, zastosowano silnik synchroniczny gdzie poślizg=0 i wirnik podąża dokładnie za polem wirującym. Pompa tego typu zużywa mniej energii niż pompa z silnikiem asynchronicznym przy tej samej wydajności.

Były jeszcze pompy elektroniczne w poprzedniej wersji z silnikiem asynchronicznym, elektronika zmniejszała częstotliwość napięcia zasilającego stąd płynna regulacja prędkości, ale energetycznie są one gorsze.

Tak nieśmiało zaznaczam, że podane ceny (11.000 - 15.000,-) dotyczą samego i gołego kotła jakim jest PCi (i bardzo często to ceny netto).

Porównując należy mieć na uwadze "wyposażenie" każdej proponowanej PCi, ale i mimo tego, często płaci się więcej tylko za markę i "wypasione" sterowanie, które często jest tylko gadżetem (przykładem jest np, sterownik ZIRIUS) - potrafi to podnieść cenę PCi o ponad 100%.

Tak nieśmiało zaznaczam, że podane ceny (11.000 - 15.000,-) dotyczą samego i gołego kotła jakim jest PCi (i bardzo często to ceny netto).

Porównując należy mieć na uwadze "wyposażenie" każdej proponowanej PCi, ale i mimo tego, często płaci się więcej tylko za markę i "wypasione" sterowanie, które często jest tylko gadżetem (przykładem jest np, sterownik ZIRIUS) - potrafi to podnieść cenę PCi o ponad 100%.

Masz całkowitą rację, że trzeba oferty dokładnie porównywać; sterowniki, bufor lub jego brak? studzienka zbiorcza lub jej brak? przeglądy płatne lub nie itp. Dla prostego inwestora to jest niesamowicie trudne. No chyba, że ma się kasy jak lodu i można lecieć z najwyższej półki nie przejmując się, czy zainwestowało się w niepotrzebny bufor lub gadżeciarski sterownik

Masz całkowitą rację, że trzeba oferty dokładnie porównywać; sterowniki, bufor lub jego brak? studzienka zbiorcza lub jej brak? przeglądy płatne lub nie itp.

weź tylko pod uwagę, że niektóre z tych komponentów o których piszesz nie są w ogóle potrzebne albo można zrobić inną, tańszą opcję bez żadnej szkody dla parametrów instalacji (bufor przy podłogówce czy studnia )

Tak, nie wszystkie komponenty są potrzebne, tylko skąd inwestor ma wiedzieć, które. Pierwszy raz w życiu piszę posty na forum dlatego nie wiem czy to tak wszędzie jest, ale mam wrażenie, że nikt nie chce powiedzieć wprost jaką instalację zrobić, co wybrać, czego nie wybierać i ile to powinno kosztować. Rozumiem, że zmuszacie delikwenta do myślenia :-), ale wolałbym kawę na ławę.

Niekoniecznie. Zalezy od konstrukcji samej pompy. Ja mialem np w cenie w srodku pompy zabudowane i pomypki obiegowe i naczynia wzbiorcze DZ i GZ. Wystarczylo tylko podpiac krocce do rur instalacji domowej.

Tak, nie wszystkie komponenty są potrzebne, tylko skąd inwestor ma wiedzieć, które. Pierwszy raz w życiu piszę posty na forum dlatego nie wiem czy to tak wszędzie jest, ale mam wrażenie, że nikt nie chce powiedzieć wprost jaką instalację zrobić, co wybrać, czego nie wybierać i ile to powinno kosztować. Rozumiem, że zmuszacie delikwenta do myślenia :-), ale wolałbym kawę na ławę.

Bo to juz tu bylo wielokrotnie opisywane. Moze dlatego takie wrazenie. :)

Instalacja z PCI im jest mniej skomplikowana, tym lepiej dla jej sprawnosci. Jesli tylko mozesz czegos uniknac w instalacji, to unikaj (bufor, sterowanie zaworami na rozdzielaczu, sprzegla itd). Sa sytuacje, ze takie "dodatki" byc musza, ale w standardowym domku grzanym pompa, raczej sa niepotrzebne.

Pytaj wprost co chcesz wiedziec a na pewno jesli nie ja, to koledzy tez powiedza, jak to maja zrobione u siebie. :)

Kawa na ławie jest taka, że to normalny kocioł grzewczy, tylko "paliwo" jest inne.

Zasady wykonania samej kotłowni z PCi niczym nie różnią się od kotłowni CO i CWU dla innych kotłów.

Jeśli chcesz ogrzewać w większości czasu w taniej taryfie, może okazać się, że będzie potrzebny bufor. Innych różnic, albo specjalnych wymagań nie ma - no może tym, że instalacja grzewcza powinna być niskotemperaturowa - najlepiej podłogówka w całym budynku.

widzisz, na tym forum pojawiają się czasami osobnicy, których jedynym celem jest sprzedanie czegoś, często pod przykrywką bezinteresownego doradzania polują po prostu na klientów a co najgorsze zdarza się, że później nie wywiązują się z umów lub wręcz oszukują forumowiczów i wyłudzają od nich pieniądze. W związku z tym każdy kto poda Ci konkretne firmy i produkty zaraz jest podejrzany o tzw naganianie i dlatego ja tego unikam ;)

jeżeli chodzi o techniczne rozwiązania to na tym forum napisano już wszystko, wystarczy poszukać (wiem, że to taki slogan i ciężko jest się czasami dokopać do użytecznych informacji, ale z drugiej strony rozkładanie na czynniki pierwsze instalacji przy okazji pojawienia się nowego budującego też mija się z celem ;)

napisz jakiś konkret - co Ci zaproponowano a na pewno pomożemy Ci to ocenić ;)

Staram się podchodzić do zagadnienia bardzo obiektywnie - mając do wyboru te dwie PCi, wybrałbym ZIRIUS-a i nie tylko ze względu na kolektor.

Każde rozwiązanie ma swoje zalety i wady.

Do wad kolektora bezpośredniego niewątpliwie należy:

- ewentualność jego rozszczelnienia - co może być istotnym problemem,

- nad kolektorem musi być tylko trawa,

- w przypadku ZIRIUS-sa , wysoka cena (co jest jego najistotniejszą wadą - także w wersji z kolektorem glikolowym)

Do zalet zaliczyłbym;

- możliwość osiągnięcia wyższego COP, w okresie letnim (mając na uwadze termikę gruntu na głębokości około 0,8m i około 2m),

- mniejszą powierzchnię pod kolektor,

- prostsza konstrukcja, czyli potencjalnie niższa awaryjność całego układu.

Po tym co tu wyliczyles, to ja NIGDY bym sie nie zdecydowal na ZIRUSa. Wady naprawde powazne, a zaleta wyzszego COP dla uzyskania 10-15% rocznego zapotrzebowania na cieplo nie jest kuszaca sprawa.

Tak na moje oko, to w BP za duzo mozna spierdzielic w fazie instalacji a perspektywa wadliwej rurki zakopanej w ogrodzie i jej pozniejszego szukania koparka w srodku zimy jest przerazajaca. Poza tym po co sobie komplikowac proste rozwiazania.:)

Jeśli chcesz ogrzewać w większości czasu w taniej taryfie, może okazać się, że będzie potrzebny bufor.

Jesli zrobi wylewka w okolicach 8cm i da jakies ocieplenie, to bufor nie bedzie potrzebny. Nawet jak bedzie chcial grzac TYLKO w tanim pradzie.

Co do tego, ze to "normalny kociol", to chyba zbyt wielkie uproszczenie. Za duza zaleznosc sprawnosci od temperatur.