Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła ZIRIUS bezpośrednie parowanie - proszę o opinie

mirek118

Recommended Posts

• Odpowiedzi 149
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

...napisz jakiś konkret - co Ci zaproponowano a na pewno pomożemy Ci to ocenić ;)

OK. Wiec zacznę od samego początku. Dom o powierzchni podłóg 167m2+garaż podwójny 55m2 (nieogrzewany)+55m2 piwnicy ogrzewanej, ale niekoniecznie do 22 stopni. W piwnicy, która jest tylko po częścią domową będzie "kotłownia", pralnia i siłownia. W garażu na ścianę dzielącą z domem oraz na sufit mogę wrzucić styropian jeśli wskazane. Nad garażem dwie łazienki i sypialnia. W piwnicy na chudziaku będzie 10 cm styropianu, na parterze i piętrze w podłogach po 8-10 cm styropianu, w którym będą pochowane kanały rekuperacji. Piwnica będzie wentylowana (za wyjątkiem kotłowni). W całym domu podłogówka, ewentualnie ścienne, przyjmijmy 100% podłogówki. Hole, łazienki i kuchnia to terakota, pokoje to jakieś panele. Zagęszczenie rurek co 10 cm, być może w łazienkach co 7,5cm, dodatkowo w łazienkach po jednej drabince do suszenia ręczników. Duże przeszklenia w salonie na stronę pd-zach. Projekt z Archonu: dom pod liczi. 4 osoby w rodzinie. Okna będą wszędzie 3 szybowe z Uw~<=0,8. Trzy okna dachowe o Uw~1,0 (3 szybowe). Wszędzie łącznie z dachowymi będą rolety zewnętrzne. Dom ocieplę 15 cm szarego styropianu, skosy 25-30 cm wełny. Zbudowany jest z maxa 29cm

Działka 10 arów, także poziomy (glikol) nie wchodzi w rachubę, poza tym suchy piach.

Do ogrzania mamy 220m2. Wysokość pomieszczeń 2,6m, piwnica 2,2m.

Dotychczas zaoferowano mi (brutto, same pompy):

Nibe F1245 12kW - 28,5 kPLN

Zirius M2-11 - 32,5kPLN

Alpha Inno Tec WZS 101H - 33,3kPLN

Stiebel-Eltron WPF10 Basic 10,3kW - 29kPLN (z buforem)

Nibe F1145 10kW - 33kPLN

Danfoss DHP H10 - 36,8kPLN (z montażem i uruchomieniem kotłowni)

Ochsner GMSW 12 plus - 31,6kPLN + CWU 11,6kPLN)

Vatra półkompakt 12 SCT 12B - 30,1kPLN (+ zbiornik CWU 4,6kPLN)

Vatra kompakt 12 CT 12B - 34,3kPLN (ten już ze zbiornikiem CWU)

Ekontech PCSK 16kW - 34kPLN (z podłączeniem, zbiornikiem biwalentnym 400l, glikol, materiały do podłączenia)

Clima Komfort D 14 EuC - 32,6kPLN

Większość twierdzi, że potrzebuję 12kW, kilku że wystarczy 10kW - chyba od tego trzeba zacząć. Jak policzyć samemu zapotrzebowanie mojego domu?

Edytowane przez mirek118
pomyłka

Większość twierdzi, że potrzebuję 12kW, kilku że wystarczy 10kW - chyba od tego trzeba zacząć. Jak policzyć samemu zapotrzebowanie mojego domu?

słuszny kierunek - od tego trzeba zacząć ;)

sam możesz nie policzyć, ale może policzyć Ci Asolt znany z tego na forum...

bez liczenia Asolta celowałbym w ok 11 kW

dostałem i zamierzam je rozpisać w tabeli tak żeby łatwo było je porównać. postaram się wrzucić na forum jutro i poproszę wszystkich znających temat o poradę

wreszcie znalazłem czas żeby wszystkie oferty zebrać do kupy i spróbować je porównać nieco szerzej niż na poziomie samej pompy. Nie było łatwo ponieważ niektórzy oferenci nie podają szczegółów, niektórzy przyjęli pompy o mocy 10 kW dla mojego domu, a niektórzy 12kW. Zapotrzebowanie na ciepło jakie przyjmowano to 30-50 W/m2 tak wiec utwierdziłem się w przekonaniu że najpierw policzę OZC i zrobi to ktoś nie związany z oferentami. Podliczając koszty przyjąłem VAT na wykonanie kolektora 8%, chociaż mam przeczucie, że będzie to 23% - wie ktoś może?

proszę wszystkich o opinie.

Porównanie ofert.zip

Rozstrzal ofert tak duzy, ze to nieporownywalne. Dlugosci odwiertow rozne, jedni pompa 8kW inni 16kW, jedni z podlogowka inni jak rozumiem bez rzeczonej.

Takich ofert nie porownasz. Podaj firmom konkretne parametry instalacji i popros o wycene. U ciebie bedzie to pompa 10kW (z zaokraglaniem w gore) z odwiertami dlugosci 200m i zasobnikiem CWU.

Instalacje podlogowki zrobi Ci pewnie najtaniej jakas lokalna firma, bo jej prostota przy pompie jest maksymalna.

Dopiero takie porownanie bedzie jakos miarodajne.

Dokładnie tak ja mówicie. Rozbieżność świadczy o tych firmach. Także na dzień dobry odrzucam skrajne, czyli 8 i 16 kW. Pomimo tego i tak nie wiem czy to ma być 10kW czy raczej 12kW. Za jakiś czas będę miał OZC i wszystko się wyjaśni. Przy okazji: czy solanka to to samo co glikol?

Dokładnie tak ja mówicie. Rozbieżność świadczy o tych firmach. Także na dzień dobry odrzucam skrajne, czyli 8 i 16 kW. Pomimo tego i tak nie wiem czy to ma być 10kW czy raczej 12kW. Za jakiś czas będę miał OZC i wszystko się wyjaśni. Przy okazji: czy solanka to to samo co glikol?

Nie odrzucaj akurat tych, bo od nich prawdopodobnie bedziesz mial najlepsze cenowo oferty po korekcie wymagan. :)

Solanka to obecnie to samo co glikol.

Ecopol PSPC-08ZH (7,9kW) - Pompy od 7,9 kW do prawie 16kW - bardzo duża rozbieżność...

Świadczy to o firmach!!

Jak docieplasz dom na podłodze, froncie, krokwiach i jętkach?

Elewacja będzie docieplona 15 cm styropianu szarego (lambda 0,031-0,033). W piwnicy na podłodze 10 cm styropianu, podłoga na parterze i poddaszu po 8cm styropianu. Skosy 30 cm wełny, strop nad poddaszem min. 30 cm wełny, strych też będzie docieplony, ok 20 cm wełny

U mnie to wygląda dokładnie tak samo. Kilkanaście ofert każda inna ,z czasem to chyba ja wiedziałem więcej niż co niektórzy instalatorzy.

Mój dom jest prawie taki sam jak Twój, 15 cm styro,3 szyby wszędzie poddasz 25 welny.

Po ogarnięciu tematu postawiłem na PC 12 KW. Chcę troche przewymiarować PC ażebym niemiał problemu z osiągnięciem wyższej temperatury wewnątrz budynku.

Jak wspominałem wcześniej mój wybór chyba padnie na Sofath Caliane.

• 2 weeks później...
Elewacja będzie docieplona 15 cm styropianu szarego (lambda 0,031-0,033). W piwnicy na podłodze 10 cm styropianu, podłoga na parterze i poddaszu po 8cm styropianu. Skosy 30 cm wełny, strop nad poddaszem min. 30 cm wełny, strych też będzie docieplony, ok 20 cm wełny

Po szybkim liczeniu masz ok. 10,50kW - czyli pompa 11kW

Generalnie PC może być niedowymiarowana, więc po samych liczbach można przyjąć nawet 10kW - ale to jest uzależnione od wielu czynników m.in. ilości osób, sposobu oddawania ciepła (chodzi o GZ), ilości przeszkleń od południa, naszej temperatury komfortowej i DOŚĆ WAŻNY trzeci parametr - usytuowanie domu względem stron świata!

Przy tak docieplonym domu osobiście wszedłbym w trochę inny rodzaj pompy ciepła.

Po szybkim liczeniu .....

- ale to jest uzależnione od wielu czynników m.in..... ilości przeszkleń od południa, naszej temperatury komfortowej i DOŚĆ WAŻNY trzeci parametr - usytuowanie domu względem stron świata!

.

sądząc po tym co piszesz to nic nie liczyłeś tylko SZACUJESZ - wyrażaj się precyzyjnie bo liczenie a szacunek to jednak są dwie różne kwestie...

sądząc po tym co piszesz to nic nie liczyłeś tylko SZACUJESZ - wyrażaj się precyzyjnie bo liczenie a szacunek to jednak są dwie różne kwestie...

Mając jako dane same liczby można obliczyć tylko w przybliżeniu - dla przykładu:

Ściana może mieć:

- 0.1868 [W/m2K]

- 0.1757 [W/m2K]

może mieć także 0.1409 [W/m2 K]

itp.

Więc liczenie jest w przybliżeniu.

Dla zrozumienia przykład z 4 klasy podstawówki:

2+2 x 2 = ?

2 x 2 + 2 = ?

(2 + 2) x 2 = ?

Czy mając te same liczby za każdym razem wyjdzie ten sam wynik?

Więc jeśli masz zamiar "wytykać" błędy obliczeniowe, to sam zadaj X pytań inwestorowi i czekamy na TWOJE obliczenia :-)