Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła ZIRIUS bezpośrednie parowanie - proszę o opinie

mirek118

Recommended Posts

Okej. Tak więc nadszedł czas żeby ponownie zebrać oferty. Poprzedni zbiór ofert miał zakres od 9kW do 16kW i dlatego zdecydowałem się policzyć OZC). Tym razem chciałbym określić pewne warunki i w tym celu proszę o pomoc. Po kolei:

1. DZ: rurki PE40mm, odwierty bentonitowane. Czy ma duże znaczenie producent rurek? Słyszałem, że Muovitech jest dobry, ale pytanie czy tym warto się w ogóle przejmować? Czy ma znaczenie rodzaj glikolu?

2. Doprowadzenie do budynku: czy robić studzienkę zbiorczą przy założeniu, że będą 3, max 4 odwierty? Czy izolować jakoś rurki dobiegowe z odwiertów? Rozumiem, że rotametry wskazane celem regulacji.

3. Pompa ciepła: sprężarka ma być Copelland, zbiornik CWU oddzielnie (Galmet Maxi 300l), bufora CO niet, wymienniki SWEP, soft start - konieczny? I rzecz niezmiernie ważna, jaki sterownik? Większość oferuje pogodowy. Czy taki wystarczy, żeby zaplanować grzanie w II tarfie, czyli ustawienia dobowe + ewentualnie ustawienia tygodniowe, żeby móc "poszaleć" w taryfie weekendowej.

4. Związane ze sterowaniem. Czujnik temp. zewn. + pokojowy ?

Na co jeszcze zwrócić uwagę przy doborze systemu i instalatora?

Dlaczego chcesz dać bentonit do odwiertów? Bentonit to ił a ił nie ma za dobrej przewodności cieplnej.

• Odpowiedzi 149
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

1. Tak, 40tka i profesjonalne wypelnienie odwiertu to solidna podstawa. Co do producenta sond to nie podpowiem. Ja zalalem glikolem propylenowym. Jest nietoksyczny.

2. Raczej studzienki nie potrzeba, chyba, ze chcesz sie pozbyc rozdzielaczy z kotlowni. Ja rurki przy budynku mam w oslonie piankowej. Strona ciepla i zimna idzie osobnym rowem. Jesli rowne dlogosci odwiertow, to mozna zaryzykowac bez rotametrow. Przeplywy powinny byc zronowazone.

3. Praktycy-instalatorzy wymieniali tez 2 inne marki sprezarek jako dobry wybor. Nie pamietam teraz niestety jakie. Zasobnik CWU z jak najwieksza pow. wezownicy. Strowanie - kazdy producent ma jakies swoje patenty, ale generalnie pogodowka wskazana. Jakies powiazanie z parametrami pracy pompy ta pogodowka miec zawsze chyba musi. Podbicie temp w taniej taryfie tez te proste sterowniki w polskich pompach raczej maja.

4. U mnie zewnetrzny + czujnik w wylewce. Sprawdza sie IMHO rewelacyjnie.

Zobacz, czy nie ma jakiegos "dojenia" klienta na obowiazkowych przegladach w okresie gwarancji. Jest to zbedne. Filterek sobie sam wyczyscic, albo hydra to zrobi za 50 zl a nie za 500. Celuj w modele ktore maja w sobie pompki i naczynia wzbiorcze DZ i GZ. Nie bedziesz mial tego na scianie tylko w obudowie oraz zaoszczedzisz na kosztach isnstalacji pompy. Zrob podlaczenie pompy do instalacji na elastycznych wezach.

Wiecej grzechow nie pamietam... ;)

Dlaczego chcesz dać bentonit do odwiertów? Bentonit to ił a ił nie ma za dobrej przewodności cieplnej.

dlatego że z lektury forum wywnioskowałem ze tak jest najlepiej w sensie odseparowania wód gruntowych od powierzchniowych żeby tych pierwszych nie zanieczyścić drugimi. Czyżbym się mylił?

• 2 weeks później...
Dorzucę swoje trzy grosze. Jestem w trakcie drugiego sezonu z Ziriusem. Pierwszy był koszmarny ale nie z powodu pompy lecz "mokrego" budynku. W tym roku jest dużo lepiej pod względem komfortu cieplnego. W domu obecnie jest temperatura 21 stopni góra, 22 stopnie parter. Przeciętne zużycie dobowe energii elektrycznej dla Ziriusa M2 11 wynosi pomiędzy 28 - 30 kWh na dobę. Pompa działa bezproblemowo. Mam duży ogródek więc zmieściło sie sześć pętli po 60 m. Kupiona u pewnej firmy z Jasła, a w zrozumieniu zasady działania i ustawieniach bardzo pomógł mi również forumowicz PUZONDM.

• 11 months później...

Witam

Zirius m2-9 pierwszy sezon właśnie się zaczął

:o postaram sie przybliżyć jak działa u mnie

od tygodnia cały czas temperatura na zewnątrz -2 dzień noc -6,7 stopni

temperatura DZ - 4,7 c

temperatura w domu ustawiona 21,2

cztery osoby w domu JA Zona i dwoje dzieciaków średnia wieku 3 lata

zużycie prądu na 24 h - 45kvh

sam nie wiem co o tym sądzić ponieważ licznik zamontowałem wczoraj a mieszkamy pierwszy sezon

trochę mnie martwi temperatura DZ przy czym trochę jest oszukana prawdopodobnie ponieważ instalator czujnik zamontował zaraz na wy/we-jsciu przy samej pompie

domek 147m2

A konsultacje z sprzedawca wczoraj nie dały większych efektów

zmniejszenie Tbufora do 39 0C i zmniejszenie na zaworze trójdzielnym z 7 na 5 oraz obniżenie temperatury w domu z 21,2 na równe 20

Dom wybudowany w zeszłym roku wykończony w tym wprowadza odbyła się końcem sierpnia

okna profil salamander oraz ocieplenie styropian 20cm

straty ciepła przez stropodach nie ocieplony w 100%

• 2 weeks później...

Zirius M2-9 zmiana ustawien poczyniona sytuacja przedstawia się następująco

temperatura na zewnątrz minus pare stopni (NOC)

temperatura zadana w domu 22

temperatura utrzymana w domu 20,3 w nocy

temperatura na mieszaczu wychodząca jakieś około 24-25

temperatura powrotu 20-21

mieszacz pracyje ma 2 żeby nigdy obiegowa pompka nie wyłączyła się aby podłogi nie wystygały

teperatura w dzien w domu 21

temperatura góry bufora 52

zużycie dobowe 22KWh

obawiam się że trochę dużo jak na brak zimy

Witam. Również mam ziriusa M2-9 i grzeje pierwszy sezon.

październik 282zł

listopad 337zł

grudzień do wczoraj 257zł

26 listopada założony podlicznik kWh na pompe, taryfa G12. Wcześniejsze koszty liczone na podstawie godzin pracy i średniej zużycia kWh na godzine pracy pompy obliczone po założeniu podlicznika i wynoszącej 2,45 kWh na godzine pracy

Ustawienia termostatu pokojowego: godz. 13-15 i 24-6 21,6stC. Pozostałe godziny 20,8stC

Temperatura PC zadana 38stopni i podbicie w nocnej na 3 stopnie. Były przekroczenia temperatury max przez pompe ustawione na 115 stopni i dlatego17 grudnia po sugestiach instalatora zmienione na godz. 13-15 i 22-6 21,6stC. Pozostałe godziny 20,6stC i teraz pompa chodzi od 75% do 100% w nocnej taryfie.

Mieszacz ustawiony na 50% na podłoge idzie 32 stopnie, na powrocie cały czas 20 stopni. Temp PC zadana obniżona do 37 stopni i podbicie temp w nocnej obniżone do 2stopni

W grudniu temp DZ 10,2 - 12 stopni

W grudniu (18dni) na podstawie danych już z podlicznika zużycie 454 kWh więc średnio 25,2 kWh na dzień. Pompa w tym czasie pracowała 129 godzin w niskiej taryfie i 70 w dziennej czyli razem 199 godzin więc 11 godzin na dobe. Liczba załączeń w tym czasie 122 wieć 6,7 razy na dobe. Dokładne dane w excelu na życzenie.

Edytowane przez szmar

• 2 weeks później...

Witam dalszy czas

nadeszły mrozy w dzien -4 pompa ustawienia

mieszacz na podłogówce 2,5 temperatura wychodząca 28stC powrót około 23stC

temperatura bufora w górnej części 55stC

Tepzadana PC 38stC

raz przekroczona temperatura dolnego źródła -3stC

tepPC podczas pracy około 90stC

Temperatura w domu dzień około 21,8stC odczyt nie z pompy tylko z nie zależnego termometru

zużycie dobowe 28-31KWh

Z opisów i wcześniejszych rozmów z sprzedawcą z trochę inaczej to miało wyglądać

temp. bufora 34 stopnie, histereza 5 stopni, mieszacz na 9. pompki obiegowe podłogówki - dwa odrębne obiegi, góra i dół spięte obecnie szeregowo, uruchamiane z jednego czujnika temp. wewnętrznej. pompa włącza sie dwa, trzy razy dziennie, zużycie dobowe w okolicach 25 - 28 kWh.