oberwatorPC 17.11.2013 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2013 Okej. Tak więc nadszedł czas żeby ponownie zebrać oferty. Poprzedni zbiór ofert miał zakres od 9kW do 16kW i dlatego zdecydowałem się policzyć OZC). Tym razem chciałbym określić pewne warunki i w tym celu proszę o pomoc. Po kolei: 1. DZ: rurki PE40mm, odwierty bentonitowane. Czy ma duże znaczenie producent rurek? Słyszałem, że Muovitech jest dobry, ale pytanie czy tym warto się w ogóle przejmować? Czy ma znaczenie rodzaj glikolu? 2. Doprowadzenie do budynku: czy robić studzienkę zbiorczą przy założeniu, że będą 3, max 4 odwierty? Czy izolować jakoś rurki dobiegowe z odwiertów? Rozumiem, że rotametry wskazane celem regulacji. 3. Pompa ciepła: sprężarka ma być Copelland, zbiornik CWU oddzielnie (Galmet Maxi 300l), bufora CO niet, wymienniki SWEP, soft start - konieczny? I rzecz niezmiernie ważna, jaki sterownik? Większość oferuje pogodowy. Czy taki wystarczy, żeby zaplanować grzanie w II tarfie, czyli ustawienia dobowe + ewentualnie ustawienia tygodniowe, żeby móc "poszaleć" w taryfie weekendowej. 4. Związane ze sterowaniem. Czujnik temp. zewn. + pokojowy ? Na co jeszcze zwrócić uwagę przy doborze systemu i instalatora? Dlaczego chcesz dać bentonit do odwiertów? Bentonit to ił a ił nie ma za dobrej przewodności cieplnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 17.11.2013 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2013 1. Tak, 40tka i profesjonalne wypelnienie odwiertu to solidna podstawa. Co do producenta sond to nie podpowiem. Ja zalalem glikolem propylenowym. Jest nietoksyczny. 2. Raczej studzienki nie potrzeba, chyba, ze chcesz sie pozbyc rozdzielaczy z kotlowni. Ja rurki przy budynku mam w oslonie piankowej. Strona ciepla i zimna idzie osobnym rowem. Jesli rowne dlogosci odwiertow, to mozna zaryzykowac bez rotametrow. Przeplywy powinny byc zronowazone. 3. Praktycy-instalatorzy wymieniali tez 2 inne marki sprezarek jako dobry wybor. Nie pamietam teraz niestety jakie. Zasobnik CWU z jak najwieksza pow. wezownicy. Strowanie - kazdy producent ma jakies swoje patenty, ale generalnie pogodowka wskazana. Jakies powiazanie z parametrami pracy pompy ta pogodowka miec zawsze chyba musi. Podbicie temp w taniej taryfie tez te proste sterowniki w polskich pompach raczej maja. 4. U mnie zewnetrzny + czujnik w wylewce. Sprawdza sie IMHO rewelacyjnie. Zobacz, czy nie ma jakiegos "dojenia" klienta na obowiazkowych przegladach w okresie gwarancji. Jest to zbedne. Filterek sobie sam wyczyscic, albo hydra to zrobi za 50 zl a nie za 500. Celuj w modele ktore maja w sobie pompki i naczynia wzbiorcze DZ i GZ. Nie bedziesz mial tego na scianie tylko w obudowie oraz zaoszczedzisz na kosztach isnstalacji pompy. Zrob podlaczenie pompy do instalacji na elastycznych wezach. Wiecej grzechow nie pamietam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek118 17.11.2013 21:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2013 Dlaczego chcesz dać bentonit do odwiertów? Bentonit to ił a ił nie ma za dobrej przewodności cieplnej. dlatego że z lektury forum wywnioskowałem ze tak jest najlepiej w sensie odseparowania wód gruntowych od powierzchniowych żeby tych pierwszych nie zanieczyścić drugimi. Czyżbym się mylił? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 17.11.2013 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2013 dlatego że z lektury forum wywnioskowałem ze tak jest najlepiej w sensie odseparowania wód gruntowych od powierzchniowych żeby tych pierwszych nie zanieczyścić drugimi. Czyżbym się mylił? Nie mylisz sie. Z tym, ze odwiertu nie wypelnia sie samym bentonitem, tylko mieszankami na jego bazie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ferrit 22.11.2013 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2013 Użytkownicy Ziriusów - jakie temp w DZ uzyskujecie teraz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 23.11.2013 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2013 Użytkownicy Ziriusów - jakie temp w DZ uzyskujecie teraz ? Tylko modele z rozbudowaną automatyką mają pomiar DZ. Modele podstawowe tej opcji nie posiadają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alfa8 04.12.2013 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2013 Dorzucę swoje trzy grosze. Jestem w trakcie drugiego sezonu z Ziriusem. Pierwszy był koszmarny ale nie z powodu pompy lecz "mokrego" budynku. W tym roku jest dużo lepiej pod względem komfortu cieplnego. W domu obecnie jest temperatura 21 stopni góra, 22 stopnie parter. Przeciętne zużycie dobowe energii elektrycznej dla Ziriusa M2 11 wynosi pomiędzy 28 - 30 kWh na dobę. Pompa działa bezproblemowo. Mam duży ogródek więc zmieściło sie sześć pętli po 60 m. Kupiona u pewnej firmy z Jasła, a w zrozumieniu zasady działania i ustawieniach bardzo pomógł mi również forumowicz PUZONDM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
logout 30.11.2014 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 Witam Zirius m2-9 pierwszy sezon właśnie się zaczął postaram sie przybliżyć jak działa u mnie od tygodnia cały czas temperatura na zewnątrz -2 dzień noc -6,7 stopni temperatura DZ - 4,7 c temperatura w domu ustawiona 21,2 cztery osoby w domu JA Zona i dwoje dzieciaków średnia wieku 3 lata zużycie prądu na 24 h - 45kvh sam nie wiem co o tym sądzić ponieważ licznik zamontowałem wczoraj a mieszkamy pierwszy sezon trochę mnie martwi temperatura DZ przy czym trochę jest oszukana prawdopodobnie ponieważ instalator czujnik zamontował zaraz na wy/we-jsciu przy samej pompie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ferrit 30.11.2014 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 W tej chwili masz zużycie 45kWh na dobę tylko przez samą PC ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 30.11.2014 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 Moze ma chalupe 350m2 ? Stopki zrobic nie raczyl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
logout 02.12.2014 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2014 domek 147m2 A konsultacje z sprzedawca wczoraj nie dały większych efektów zmniejszenie Tbufora do 39 0C i zmniejszenie na zaworze trójdzielnym z 7 na 5 oraz obniżenie temperatury w domu z 21,2 na równe 20 Dom wybudowany w zeszłym roku wykończony w tym wprowadza odbyła się końcem sierpniaokna profil salamander oraz ocieplenie styropian 20cm straty ciepła przez stropodach nie ocieplony w 100% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
logout 03.12.2014 05:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2014 ilość kvh spadła do39 na 24h ale to drugi dzien po zmianach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
logout 03.12.2014 06:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2014 takie pytanie do użytkowników ziusa jaką macie temperature bufora w górnej części ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
logout 18.12.2014 05:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2014 Zirius M2-9 zmiana ustawien poczyniona sytuacja przedstawia się następująco temperatura na zewnątrz minus pare stopni (NOC)temperatura zadana w domu 22temperatura utrzymana w domu 20,3 w nocy temperatura na mieszaczu wychodząca jakieś około 24-25temperatura powrotu 20-21mieszacz pracyje ma 2 żeby nigdy obiegowa pompka nie wyłączyła się aby podłogi nie wystygałyteperatura w dzien w domu 21temperatura góry bufora 52zużycie dobowe 22KWh obawiam się że trochę dużo jak na brak zimy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 20.12.2014 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2014 Działają nowe ustawienia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szmar 20.12.2014 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2014 (edytowane) Witam. Również mam ziriusa M2-9 i grzeje pierwszy sezon. październik 282złlistopad 337złgrudzień do wczoraj 257zł 26 listopada założony podlicznik kWh na pompe, taryfa G12. Wcześniejsze koszty liczone na podstawie godzin pracy i średniej zużycia kWh na godzine pracy pompy obliczone po założeniu podlicznika i wynoszącej 2,45 kWh na godzine pracy Ustawienia termostatu pokojowego: godz. 13-15 i 24-6 21,6stC. Pozostałe godziny 20,8stCTemperatura PC zadana 38stopni i podbicie w nocnej na 3 stopnie. Były przekroczenia temperatury max przez pompe ustawione na 115 stopni i dlatego17 grudnia po sugestiach instalatora zmienione na godz. 13-15 i 22-6 21,6stC. Pozostałe godziny 20,6stC i teraz pompa chodzi od 75% do 100% w nocnej taryfie.Mieszacz ustawiony na 50% na podłoge idzie 32 stopnie, na powrocie cały czas 20 stopni. Temp PC zadana obniżona do 37 stopni i podbicie temp w nocnej obniżone do 2stopni W grudniu temp DZ 10,2 - 12 stopni W grudniu (18dni) na podstawie danych już z podlicznika zużycie 454 kWh więc średnio 25,2 kWh na dzień. Pompa w tym czasie pracowała 129 godzin w niskiej taryfie i 70 w dziennej czyli razem 199 godzin więc 11 godzin na dobe. Liczba załączeń w tym czasie 122 wieć 6,7 razy na dobe. Dokładne dane w excelu na życzenie. Edytowane 20 Grudnia 2014 przez szmar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alfa8 28.12.2014 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2014 u mnie w domu wreszcie ciepło, poza jednym pokojem, ktory muszę podocieplać. średnie dobowe zużycie to jakieś 22 - 28kWh. pompa chodzi wyłącznie w taniej taryfie, włączając sie dwa razy na dobę i pracując około 8 godzin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
logout 28.12.2014 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2014 Witam dalszy czas nadeszły mrozy w dzien -4 pompa ustawienia mieszacz na podłogówce 2,5 temperatura wychodząca 28stC powrót około 23stCtemperatura bufora w górnej części 55stCTepzadana PC 38stCraz przekroczona temperatura dolnego źródła -3stC tepPC podczas pracy około 90stC Temperatura w domu dzień około 21,8stC odczyt nie z pompy tylko z nie zależnego termometru zużycie dobowe 28-31KWh Z opisów i wcześniejszych rozmów z sprzedawcą z trochę inaczej to miało wyglądać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
logout 28.12.2014 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2014 jak u was jest z temperatura bufora ??jakie macie ustawienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alfa8 01.01.2015 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2015 temp. bufora 34 stopnie, histereza 5 stopni, mieszacz na 9. pompki obiegowe podłogówki - dwa odrębne obiegi, góra i dół spięte obecnie szeregowo, uruchamiane z jednego czujnika temp. wewnętrznej. pompa włącza sie dwa, trzy razy dziennie, zużycie dobowe w okolicach 25 - 28 kWh. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts