Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła ZIRIUS bezpośrednie parowanie - proszę o opinie

mirek118

Recommended Posts

taki problem mam pompe zirius m2-9 dane o zużyciu

średnie za grudzień2014r 28,3kWh/24h , styczeń 2015r 30kWh/24h, luty 30kWh/24h

temperatura bufora 38oC blokada sprężarki 30minut

ilość załączeń pompy na 24h - 26

czas pracy pompy na 24h - 11h

dlaczego się tak często załącza ?

brak wody CWU bufor nie rozwarstwia się

bardzo duże zużycie energii w stosunku do parametru puszczanego w podłogę 29oC - wychodząca z podłogi 24oC

mieszacz ustawiony na 3

temperatura w domu dzisiaj rano o 8:00 24oC (nie do wytrzymania) na polu 3,6oC

• 3 months później...
  • Odpowiedzi 149
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Co o tym myślicie

Dobowe zużycie ciepłej wody 267litrów - rodzina cztery osoby -czy to dużo?

Zużycie prądu 5.64 KWH

Wyprodukowano wody ciepłej za 10,27KWH

Sprzedawca Pompy twierdzi że za duże zużycie wody dlatego sprawność jest mała -- co ma do rzeczy

rzekomo duże zużycie wody wysokie parametry ustawiania pompy i mała sprawność BEZSENS

pompa Zirius M2-9

Co o tym myślicie

Dobowe zużycie ciepłej wody 267litrów - rodzina cztery osoby -czy to dużo?

Zużycie prądu 5.64 KWH

Wyprodukowano wody ciepłej za 10,27KWH

Sprzedawca Pompy twierdzi że za duże zużycie wody dlatego sprawność jest mała -- co ma do rzeczy

rzekomo duże zużycie wody wysokie parametry ustawiania pompy i mała sprawność BEZSENS

pompa Zirius M2-9

A do jakiej tem grzejesz ciepłą wodę ? Czy masz duże ( 267 l) wody to rzecz względna , dom to nie okręt podwodny aby szklanka wody starczyła na potrzeby higieny , ale wysoka ( mp 60*C ) nastawa ciepłej wody może jak najbardziej być powodem małej sprawności PC ,i jest to jak najbardziej sensowne . Cyrkulacje masz ?

cyrkulacje mam i owszem ale wyłączona

co do temperatury Bufor nastawiony był na 44*C temperatura CWU w granicach około 42*C (szału nie było dupy nie urywa)

serwis podkręcił bufor na 46*C temperatura CWU --- jeszcze nie patrzyłem szczerze ale tak na oko około 48-51*C sprawdzę dzisiaj.

Pierwsze słysze aby ilość ciepłej wody miała wpływ na sprawność

Co do wysokich parametrów , hm no cóż CWU 42*C to chyba nic za wysoko

_Pierwsze słysze aby ilość ciepłej wody miała wpływ na sprawność _

Wcześniej napisałeś _rzekomo duże zużycie wody wysokie parametry ustawiania pompy i mała sprawność BEZSENS_

zwróć uwagę na słowa -wysokie parametry ustawienia pompy -to ma wpływ na małą sprawność PC ,więc żaden BEZSENS. A duże zużycie wody ma wpływ na dużą liczbę kwh zużytych przez PC więc nie jest to BEZSENS

Problemem jest to że z tego co piszesz ( a trzeba było od razu podać te wiadomości) że wcale nie jest to wysokie zużycie wody ,mam podobne , i wcale nie masz jak na cwu wysokich parametrów .Tutaj raczej zwróć sie do serwisanta ,czy też bezpośrednio do firmy gwaranta , skoro w specyfikacji technicznej podaja dla parametrów b0/w50 sprawność 3,17 ( pewnie - pompka obiegowa) to dlaczego u Ciebie sprawność wychodzi poniżej 2? Niech to wyjaśnią i albo doprowadzą sprawność układu do stanu zgodnego z ulotkami ,albo pogoń ich .

dla niewtajemniczonych układ mojej pompy wygląda tak DZ(poziomy kolektor napełniony gazem temperatura około 10*C) pompa ciepła(sprężarka) zbiornik buforowy przez który przepływa wężownicą gorący gaz i ogrzewa go. Zbiornik 500l. woda w zbiorniku jest to woda CO czyli ta sama co krąży w podłogach. Druga wężownica przez którą przepływa woda CWU i nagrzewa się podczas przepływu. Pompa zamontowana w zeszłym roku czyli 2015 dla ciekawości zbiornik data produkcji 2013.

Serwis zmierzył sprawność układu do bufora podobno wyniósł 3,85 :lol2: super

ja mierze sprawność układu na wyjściu z bufora , czyli prowadzę pomiar temperatury zimnej wody wpływającej do wężownicy CWU ilości wody pobranej oraz temperaturę wychodzącej wody CWU Licznik ciepła oblicza ile GJ "wypłynęło z bufora licznik prądu liczy ile KWh "zeżarła" PC. Po przeliczeniu jednostek COP wychodzi na poziomie 1,65

Gdzie jest problem skoro układ do bufora ma cop 3,85 a za buforem 1,65?

Sugestia bufor ma jakąś wadę ? ale jaką dwie wężownice i poza tym nic - podobno nie ma się co zepsuć

Sprzedawca zaczął "sugerować" :mad: czego ja chce jak COP pompy jest 3,85 byłem i widziałem - można powiedzieć byłem, widziałem, ale nie patrzyłem jak to obliczają itd. Przyjmuje że dobrze:yes:

Ale dla mnie PC to cały układ i nie bardzo mnie interesuje tamta sprawność chyba mam racje?

co sądzicie ?

Może ma ktoś pomysł gdzie jest problem?

PC Zirius m2-9

---Gdzie jest problem skoro układ do bufora ma cop 3,85 a za buforem 1,65?

Sugestia bufor ma jakąś wadę ? ale jaką dwie wężownice i poza tym nic - podobno nie ma się co zepsuć-------

Skoro PC ma do bufora 3,85 to ok znaczy że PC jest sprawna . Jak z bufora pobierasz wodę ze sprawnością 1,65 , toby oznaczało że gdzieś się te 1,7 ,,zapodziało" .Na pewno część ciepła zmarnowało się na straty dobowe bufora ( a jakie masz w specyfikacji ?) Cyrkulację masz wyłączoną, ale tylko pompkę cyrkulacyjną , czy może odcięta zaworem , może jednak woda krąży grawitacyjnie mimo wyłączonej pompki cyrkulacyjnej? Podłogówkę taż masz odciętą zaworem? Ten pomiar zużytej wody to z jak długiego okresu? Ciepłomierz mierzy Tobie tylko w GJ czy może też w kW?

różnica temperatur nie jest stała

ciepłomierz zamontowany przez serwis więc jego klasa (jakość) jest chyba dobra

Cyrkulacja wyłączona i zamknięta zaworem kulowym

Ciepłomierz mierzy tylko w GJ ale to nie problem bo łatwo to przeliczyć na kWh

Zużycie energii w kWh do ilości wyprodukowanej energii w CWU daje sprawność 1,8 i tu tkwi Problem !!!

Ciekawe czy wasze sprawności Ziriusów są takie same bo jeśli tak to dziw że to akceptujecie

Przypominam że im większa sprawność tym koszty eksploatacji mniejsze nie zależnie od taryfy jakie posiadacie

Zirius M2-9

• 10 months później...

czas na podsumowanie 2 sezonu z zirius m2-9 po przejściach wieku niemowlęcego i ogarnięciu tematu strat ciepła ten sezon wydaje się być super. Nadmienię że w domu odbywała się walka z spartolonymi oknami więc straty ciepła na oknach BARDZO DUŻE

Start ogrzewania 24 listopada 2015 r stan licznika 4838,88

Zakończenie sezonu 4 maja 2016 r stan licznika 7902,99

KWh 0,7zł ponieważ taryfa jedna

koszt sezonu 2144zł

POLECAM