Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kocioł KMG_2 z osiek lub piec od spyry z pszczyny

krzysbiker

Recommended Posts

witam mam pytanie odnośnie tych 2 pieców jakie są ogólnie jak się w nich pali czy są jakieś problemy itp.

właśnie jestem na etapie kupna pieca z okolic zastanawiałem się nad 2 typani 1 to piec z kotłobud kmg-2 z podajnikiem tłokowym link

http://www.kotlobudosiek.pl/kmg-2.html oraz nad piecem od pana spyry z Pszczyny link http://www.spyra.pl/index.php?Wybr=_&NrM=2

dodam ze powierzchcia uzytkowa budynku to 107 m2 parterowy proszę o jakies opinie tych pieców spalanie itp. dodam także ze piec ma być używany również latem na ciepła wode

witam mam pytanie odnośnie tych 2 pieców jakie są ogólnie jak się w nich pali czy są jakieś problemy itp.

właśnie jestem na etapie kupna pieca z okolic zastanawiałem się nad 2 typani 1 to piec z kotłobud kmg-2 z podajnikiem tłokowym link

http://www.kotlobudosiek.pl/kmg-2.html oraz nad piecem od pana spyry z Pszczyny link http://www.spyra.pl/index.php?Wybr=_&NrM=2

dodam ze powierzchcia uzytkowa budynku to 107 m2 parterowy proszę o jakies opinie tych pieców spalanie itp. dodam także ze piec ma być używany również latem na ciepła wode

witam

z tych 2 kotłów wybrałbym oczywiście KMG

nowsza konstrukcja, lepszy serwis, cena...

ale wydaje mi się, że każdy z tych kotłów będzie o wiele za duży na tak małą powierzchnię

jaki rodzaj budynku chcesz ogrzać

pozdrawiam

witam

widzę, że to domek mieszkalny a nie jakiś wysoki budynek magazynowy, czy produkcyjny

na pewno każdy z tych kotłów będzie za duży

nawet gdybyś nie ocieplił domu licząc 100 W na m2 wyjdzie, że potrzebujesz kocioł o mocy ok. 11kW

a KMG-2 najmniejszy ma moc 20kW a SPYRA nawet 25kW

zobacz wiadomość na PRIV

pozdrawiam

krzysbiker

do takiego domu najmniejszy czajnik na rynku o mocy 7KW będzie za duży

zakładając jakieś 15cm styro na ścianach i ze 30cm wełny nad głową to więcej jak 5-5,5KW nie będzie potrzebne a Ty chcesz wstawiać 20KW??????

chyba z sąsiadem do spółki :bash::bash:

dla Twojego domu rozglądałbym się za innym sposobem bardziej komfortowym które przy tak małej powierzchni i niewielkim zapotrzebowaniu nie zdrenuje Ci kieszeni a pozwoli zająć się czymś przyjemniejszym niż dźwiganie węgla i czyszczenie kotła

mógłbym prosić o jakieś propozycje kotła najlepiej z mojego rejonu?

aha i mam jeszcze 1 pytanie jak kolega wcześniej napisał o ogrzewaniu gazem czy jeżeli mam zamontowany komin z crh twister 200 to czy nie będzie np. problem jakbym np. palił gazem bo przy zakupie pytali mnie czym będę palił i powidziałem ze miałem lub weglem ? i tak dobrali mi komin

• 1 month później...
  • 1 year później...
Przepraszam że nie na temat ale kolor bloczków z których postawiony jest dom sugeruje że jest to żużlobeton. Jeżeli tak to sprawdź poziom promieniowania ścian w domu. Żużel używany do produkcji takich bloczków powinien być sezonowany minimum przez 7 lat przy założeniy że co roku będzie conalmniej dwukrotnie przesypywany z kupy na kupę i polewany wodą. Bloczki z dodatkiem tak przygotowanego żużlu nadają się do budowy budynków gospodarczych, ale nie mieszkalnych. Takie bloczki w ścianach budynku mieszkalnego to później choroby i te bardzo paskudne.:eek: