klabcoha 22.09.2013 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2013 Witam, jestem na etapie projektowania domu parterowego 160m mieszkalnej + 45m gospodarczej w tym garaż. Zastanawiam się nad takim rozwiązaniem instalacji grzewczo - wentylacyjno chłodzącej. Dodam tylko, że gaz mam w drodze przy domu. Przechodząc do tematu, zastanawiam się nad takim rozwiązaniem tzn efektywność vs koszty ekspluatacji vs komfort (mała osługowość, upały tego lata i dogrzewanie klimą zamiast kominkiem w sezonie przejściowym). Noestety nie znam się zbyt dobrze na tych wszystkich przelicznikach, a czytając forum jest tu naprawdę dużo fachowców i do Was panowie się zwracam z prośbą o radę na etapie projektowania domu, bo chyba instalacja tych rzeczy będzie bardziej ekonomiczna na tym etapie niż prucie ścian w przyszłości. Czy taka instalacja ma sens biorąc powyższe pod uwagę i czy może coś tu dodać lub wyjąć? Ps. Jeśli ktoś jest w stanie podać mi przybliżony koszt takiej instalacji to też będzie przydatna informacja. Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
R90 22.09.2013 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2013 klabcoha napisał: Witam, jestem na etapie projektowania domu parterowego 160m mieszkalnej + 45m gospodarczej w tym garaż. Zastanawiam się nad takim rozwiązaniem instalacji grzewczo - wentylacyjno chłodzącej. Dodam tylko, że gaz mam w drodze przy domu. Przechodząc do tematu, zastanawiam się nad takim rozwiązaniem tzn efektywność vs koszty ekspluatacji vs komfort (mała osługowość, upały tego lata i dogrzewanie klimą zamiast kominkiem w sezonie przejściowym). Noestety nie znam się zbyt dobrze na tych wszystkich przelicznikach, a czytając forum jest tu naprawdę dużo fachowców i do Was panowie się zwracam z prośbą o radę na etapie projektowania domu, bo chyba instalacja tych rzeczy będzie bardziej ekonomiczna na tym etapie niż prucie ścian w przyszłości. Czy taka instalacja ma sens biorąc powyższe pod uwagę i czy może coś tu dodać lub wyjąć? Ps. Jeśli ktoś jest w stanie podać mi przybliżony koszt takiej instalacji to też będzie przydatna informacja. Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam. Mam rozumieć , że chciałbys grzać poprzez klimatyzację? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 22.09.2013 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2013 zastosuj ogrzewanie nadmuchowe z PC P/P będzie razem z klimatyzacją ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klabcoha 22.09.2013 19:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2013 R90 napisał: Mam rozumieć , że chciałbys grzać poprzez klimatyzację? Grzać chcę piecem gazowym, bo często mni ni ma, a żona tego nie ogarnie, więc klimą chcę dogrzewać zamiast kominkiem bo brudzi trochę i też trzeba go obsługiać jakoś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klabcoha 22.09.2013 19:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2013 jasiek71 napisał: zastosuj ogrzewanie nadmuchowe z PC P/P będzie razem z klimatyzacją ... Czyli co ma zawierać taki zestaw? Przepraszam za mój laicyzm ale jak widzisz dopiero zaczynam, a to klikanaście godzin czytania na forum to jeszce trochę mało;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 22.09.2013 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2013 klabcoha napisał: Czyli co ma zawierać taki zestaw? Przepraszam za mój laicyzm ale jak widzisz dopiero zaczynam, a to klikanaście godzin czytania na forum to jeszce trochę mało;) powietrzną pompę ciepła służącą do grzania i chłodzenia, odpowiedni układ kanałów w budynku który można rozbudować o wentylację a także wspomaganie palnikiem gazowym... kiedyś dłubałem w budynku z taką instalacją bodajże przez "Polski komfort" robioną... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
R90 22.09.2013 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2013 Jedna opcja to centrala klimatyzacyjna. Wiesz, woda kotłowa idzie w nagrzewnice powietrzną, tam ono jest podgrzewane do odpowiedniej temp. aby zrównowazyc straty ciepła. Musisz mieć dodatkowo układ przewodów który rozprowadzi to ciepło po mieszkaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klabcoha 22.09.2013 20:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2013 R90 napisał: Jedna opcja to centrala klimatyzacyjna. Wiesz, woda kotłowa idzie w nagrzewnice powietrzną, tam ono jest podgrzewane do odpowiedniej temp. aby zrównowazyc straty ciepła. Musisz mieć dodatkowo układ przewodów który rozprowadzi to ciepło po mieszkaniu. Czyli klimatyzacja centralna z osobnymi kanałami rozprowadzenia do tego pompa P/P do ogrzewania połączona z piecem gazowym? Czy kanały do grzania powinny być połączone z tymi z pompy P/P, czy traktować to jako 2 zródła grzania/chłodzenia/wentylacji? Klima chyba nie wymienia powietrza w pomieszceniach tylko je chłodzi a w dodatku średnice kanałów są chyba inne ze względu na ciśnienie powietrza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klabcoha 22.09.2013 20:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2013 Chodziło mi o połączenie kanałów klimy z pompą P/P. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 22.09.2013 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2013 klabcoha napisał: Chodziło mi o połączenie kanałów klimy z pompą P/P. kanały są jedne do wszystkiego... to taki system... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klabcoha 22.09.2013 20:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2013 jasiek71 napisał: kanały są jedne do wszystkiego... to taki system... Czyli to chyba ułatwia sprawę pod względem ceny. Czyli taki system jest możliwy. Czy morzesz dokładniej opisać jakie pompy, piece, itd są w takim systemie. Czy jest to piec gazowy, P/P (czy to jest z wbudowaną rekuperacją czy rekuperator dokupuje się osobno), klimatyzator centralny? Jaki może być przybliżony koszt takiego zestawu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 22.09.2013 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2013 klabcoha napisał: Czyli to chyba ułatwia sprawę pod względem ceny. Czyli taki system jest możliwy. Czy morzesz dokładniej opisać jakie pompy, piece, itd są w takim systemie. Czy jest to piec gazowy, P/P (czy to jest z wbudowaną rekuperacją czy rekuperator dokupuje się osobno), klimatyzator centralny? Jaki może być przybliżony koszt takiego zestawu? poszukaj sobie firmy która się zajmuje takimi rozwiązaniami i niech ci wycenią ... ja w tym nie siedzę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
R90 22.09.2013 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2013 Jak na mój gust daruj sobie ten piec gazowy. W zamian kup większą pompę. Kotłownia z osprzętem i przyłączem to koło 20 tys. złotych. Co do takiego systemu, to centrala byłaby ok. W środku filtry, wentylatory, wymiennik ciepła który robiłby za nagrzewnice zimą i chłodnicę latem, opcjonalnie jakieś nawilżanie. Oczywiście do tego wpięta pompa ciepła. Szczerze mówiąc w domkach to sporadycznie spotykane rozwiązanie. Zazwyczaj mamy ogrzewanie konwekcyjne z podłogówki albo grzejników ściennych. Musiałbyś sobie wyliczyć, czy Ci się finansowo to opłaca. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klabcoha 23.09.2013 04:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2013 R90 napisał: Jak na mój gust daruj sobie ten piec gazowy. W zamian kup większą pompę. Kotłownia z osprzętem i przyłączem to koło 20 tys. złotych. Co do takiego systemu, to centrala byłaby ok. W środku filtry, wentylatory, wymiennik ciepła który robiłby za nagrzewnice zimą i chłodnicę latem, opcjonalnie jakieś nawilżanie. Oczywiście do tego wpięta pompa ciepła. Szczerze mówiąc w domkach to sporadycznie spotykane rozwiązanie. Zazwyczaj mamy ogrzewanie konwekcyjne z podłogówki albo grzejników ściennych. Musiałbyś sobie wyliczyć, czy Ci się finansowo to opłaca. Pozdrawiam Bardzo dziękuję za odpowiedzi. Zastanawiam się jeszcze mimo wszystko nad piecem gazowym z podłogówką w zestawie, bo jakoś mi się wydaje, że w zimę to ogrzewanie będzie ekonomiczniejsze niż takie z pompy ale może się mylę. Chciałem bardziej traktować to ogrzewanie z z klimy jako ogrzewanie doraźne na takie dni jak teraz. Pogadam z kilkoma instalatorami i oprę to o jakieś cyfry, to może to postawi krobkę nad i. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 23.09.2013 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2013 klabcoha napisał: Czyli klimatyzacja centralna z osobnymi kanałami rozprowadzenia do tego pompa P/P do ogrzewania połączona z piecem gazowym? Czy kanały do grzania powinny być połączone z tymi z pompy P/P, czy traktować to jako 2 zródła grzania/chłodzenia/wentylacji? Klima chyba nie wymienia powietrza w pomieszceniach tylko je chłodzi a w dodatku średnice kanałów są chyba inne ze względu na ciśnienie powietrza? Robi się to na dwa sposoby - wentylacja z reku ma swoje niezależne kanały a powietrze recyrkulacyjne chłodzone lub grzane z pompy ciepła z bezpośrednim skraplaniem lub parowaniem - dołączane jest jednym lub dwoma kanałami do anemostatów nawiewnych Lub LEPIEJ z nawiewem na ścianie ( 40-90cm nad podłogą) Kanały z PPCi idą oddzielnie Połaczenie w jednych kanałach wentylacji z ogrzewaniem lub chłodzeniem jest dość masakryczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
R90 23.09.2013 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2013 klabcoha napisał: Bardzo dziękuję za odpowiedzi. Zastanawiam się jeszcze mimo wszystko nad piecem gazowym z podłogówką w zestawie, bo jakoś mi się wydaje, że w zimę to ogrzewanie będzie ekonomiczniejsze niż takie z pompy ale może się mylę. Chciałem bardziej traktować to ogrzewanie z z klimy jako ogrzewanie doraźne na takie dni jak teraz. Pogadam z kilkoma instalatorami i oprę to o jakieś cyfry, to może to postawi krobkę nad i. Owszem, podłogówka+piec gazowy to też dobry wariant ogrzewania. Ewentualnie do chłodzenia możesz kupić multisplita z 2 jednostkami wew. które będą chłodzić największe pomieszczenia latem i także dogrzewać w takie dni jakie mamy teraz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 23.09.2013 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2013 R90 napisał: Jedna opcja to centrala klimatyzacyjna. Wiesz, woda kotłowa idzie w nagrzewnice powietrzną, tam ono jest podgrzewane do odpowiedniej temp. aby zrównowazyc straty ciepła. Musisz mieć dodatkowo układ przewodów który rozprowadzi to ciepło po mieszkaniu. A po co kocioł i wymiennik ciepła, skoro można od razu kupić piec kondensacyjny. Nie kocioł, który grzeje wodę, tylko piec, który grzeje powietrze. Są takie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 23.09.2013 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2013 Z tym, że rekuperację wymyślono po to by nie robić w domach kotłowni! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klabcoha 23.09.2013 17:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2013 R90 napisał: Owszem, podłogówka+piec gazowy to też dobry wariant ogrzewania. Ewentualnie do chłodzenia możesz kupić multisplita z 2 jednostkami wew. które będą chłodzić największe pomieszczenia latem i także dogrzewać w takie dni jakie mamy teraz. Chcę uniknąć multisplitów bo przy 160m bedą chodzić na maxa a wydaje mi się że kanałowa kliama nie będzie dużo droższa jeśli założę ją na etapie budowy. Nadal nie umiem sobie tego systemu poukładać w głowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klabcoha 23.09.2013 17:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2013 KrzysztofLis2 napisał: A po co kocioł i wymiennik ciepła, skoro można od razu kupić piec kondensacyjny. Nie kocioł, który grzeje wodę, tylko piec, który grzeje powietrze. Są takie. Rozumiem , że i to i to chodzi na gaz tylko grzeje nie wodę lub powietrze które płynie kanałami powietrznymi? A jak z ekonomiką tych urządzeń tzn jak myślicie, które rozwiązanie będzie bardziej ekonomiczne w użytkowaniu czyli ogrzewanie wody, powietrza czy też podłogówka i klima z reku jako osobny system? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts