janoush 07.05.2004 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2004 Witam, Jestem na etapie kupowania działki. Działka ta jest częścią większego terenu podzielonego na cztery kawałki. Wygląda to mniej więcej tak: _________ |.......|.......| |.......|.......| |.......|.......| |____|___| |.......|.......| Kropki są po to, żeby było równo |.......|.......| |.......|.......| |____|___| Problem jest tym, że pole jest podzielone na cztery działki budowlane, na papierze, ale nie ma nigdzie oznaczeń na ziemi. Pytanie: Czy to ja przed powinienem zawezwać geodetę do określenia granic działki, czy właściciel ? Kiedy to mi jest potrzebne - przed podpisaniem aktu notarialnego, czy po ? Pozdrawiam Janusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jankes 08.05.2004 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2004 Wydaje mi sie, ze jesli jest na papierze, to powinno byc rowniez w rzeczywistosci. Jesli nie ma naprawde, to powinien za tego geodete zaplacic sprzedajacy. Z tym, ze nie masz sily, by go do tego zmusic. Jesli dzialka jest rozchwytywana, to jak mu postawisz takie zadanie to Cie oleje i sprzeda komus innemu. Jesli nie to dowiedz sie u geodety ile to kosztuje i o tyle kaz opuscic cene dzialki a potem to sobie zrobisz za zaoszczedzone pieniadze. A jak Ci zalezy na dzialce i on nie ustapi, to i tak kupisz i tak zaplacisz za te kamienie z wlasnej kieszeni. Acha. Poszukaj dobrze. Ostatnio moja tesciowa kupila dzialke, ktora powstala z podzielenia wiekszej na dwie. I kamienie geodezyjne byly tylko przykryte trawa i cieniutka warstwa ziemii, wiec w pierwszej chwili wygladaly jakby ich nie bylo. Pozdrawiam Jankes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renia 08.05.2004 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2004 Skoro działki są podzielone na papierze, to naniesione to musiało być z mapki, którą zrobił geodeta po wbiciu słupków granicznych.Może je ktoś wyciągnął ? Lub są głębiej pod warstwą ziemi, może wystarczy pogrzebać, żęby je wydobyć na światło dzienne ?Kupujący nigdy nie wzywa geodety, bo kupuje już po podziale dokonanym przez geodetę. Jak można sprzedawać działkę, skoro nie wiadomo gdzie są jej granice ?Jak podpiszesz akt notarialny, to musztarda po obiedzie. Wznowienie granic działki przez geodetę kosztuje około 500 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basset 08.05.2004 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2004 Powinien to zrobic sprzeajacy. Umnie brakowalo jednego slupka (ktos go wyciagnal z ziemi) ale sam go nanioslem- dzialka prostokatna. Ale i tak musze wezwac geodete aby naniosl dom... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janoush 08.05.2004 23:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2004 Problem w tym, że to jest na razie kartoflisko . Po prostu rolnik tam posadził ziemniaki, ale grunt jest budowlany . Może on mi znajdzie oznaczenia granic działki... Dzięki za słowa porady... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
makabu 12.05.2004 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2004 Podział gruntu należy do sprzedającego, jeżeli chce on to sprzedawać " oddzielnie". Nie daj się narazić na dodatkowe koszty. Sprzedający tez musi mieć podstawę prawną do sprzedaży nieruchomości, akt własności itd. Potem może sie okazać że właścicielem właśnie tej Twojej 1/4 jest jakaś jego krewna np.makabu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
makabu 12.05.2004 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2004 Podział gruntu należy do sprzedającego, jeżeli chce on to sprzedawać " oddzielnie". Nie daj się narazić na dodatkowe koszty. Sprzedający tez musi mieć podstawę prawną do sprzedaży nieruchomości, akt własności itd. Potem może sie okazać że właścicielem właśnie tej Twojej 1/4 jest jakaś jego krewna np.makabu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janaro 13.05.2004 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2004 Witam.Rzeczywiście to sprzedający powinien okazać w terenie działkę, niemniej juz kilka razy w mojej praktyce geodety spotkałem sie z sytuacją, że granica przebiegała w innym miwjscu niż to okazywał właściciel. Jeżeli zależy Ci na tej działce, to radzę jednak wziąć geodetę który wznowi granice interesującej Ciebie działki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts