Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Projekt mateusz, budujemy dom energooszczędny

Recommended Posts

Na powyższych zdjęciach widać ile pracy kosztowało mnie i pomagających przygotowanie konstrukcji pod profile. Dom pierwotnie był projektowany 20 cm izolacji , a ja nie zdecydowałem się na podniesienie ścianki kolankowej i stąd takie a nie inne kombinacje przy drzwiach do garderób.

IMG_1849.jpg

IMG_1847.jpg

IMG_1857.jpg

IMG_1847.jpg

IMG_1849.jpg

IMG_1857.jpg

Edytowane przez byggmol

• Odpowiedzi 252
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ostatnie zdjęcia do Maja wklejam poniżej. W Maju będą tynki i wylewnki teraz reszta ocieplenia.

IMG_2297.jpg

IMG_2300.jpg

IMG_2302.jpg

IMG_2314.jpg

sciana kolankowa to w sumie 45 cm styro i wełny. 20 na zewnątrz, 20 od środka, plus 5 cm w ściance pod karto gips. Miałem dużo styro w zapasie z cokołu, więc nie było co się zastanawiać , poszedl na kolankową od środka, reszta na ocieplenie części łazienki i pralni która jest pod dachem garażu, zdjęcia bedą jak będę na miejscu z działającą lampą błyskową bo ciemno tam , że oko wykol.

IMG_2297.jpg

IMG_2300.jpg

IMG_2302.jpg

IMG_2314.jpg

Edytowane przez byggmol

Dziś rozmawiałem z Ekipą od wylewek, kładzenia styropianu i hydraulikiem.

Styro na który mam dostać ofertę to będzie Termoorganika Dalmatyńczyk podłoga. Nic szczególnego, ale chyba też nie najgorsze dziadostwo. Plus jest taki że ekipa od układania ma maszynę do cięcia na gorąco i sami chcą układać w 4 warstwach czyli po 5 cm każda. Będzie szczelnie. Pod kominkiem będzie jakiś lepszy styropian.

Styro zamawiamy na 4 maja, wtedy Panowie zaczynają kłaść wylewki na 17 maja.

Zbrojenie rozproszone grubość -6 cm wylewki.

Dziś rozmawiałem z Ekipą od wylewek, kładzenia styropianu i hydraulikiem.

Styro na który mam dostać ofertę to będzie Termoorganika Dalmatyńczyk podłoga. Nic szczególnego, ale chyba też nie najgorsze dziadostwo. Plus jest taki że ekipa od układania ma maszynę do cięcia na gorąco i sami chcą układać w 4 warstwach czyli po 5 cm każda. Będzie szczelnie. Pod kominkiem będzie jakiś lepszy styropian.

Styro zamawiamy na 4 maja, wtedy Panowie zaczynają kłaść wylewki na 17 maja.

Zbrojenie rozproszone grubość -6 cm wylewki.

Ale ten styropian ma tylko 60kpa. Nie boisz sie ze sporo siadzie?

Górę też tynkujesz? Bo jeśli tak to nie do końca rozumiem sen montażu profili przyściennych do KG czy układanie wełny.

Nie tynkuję, góra leci w karton gipsie, będę tam kleił folię paroszczelną. Za dużo skosów, jaskółek żeby opłacało się tynkować, a ja chce założyć folię jak najszczelniej.

Ale ten styropian ma tylko 60kpa. Nie boisz sie ze sporo siadzie?

Witam

Nie mam wielkich obaw, ten styro jest pod wylewki przewidziany w końcu przez producenta, a u mnie ma być tylko 6 cm betonu. Daje to ok 140 kg na m2 przy założeniu, że 1m3 waży 2300 kg. Rozważam jeszcze ułożenie 1 albo 2 warstw ze stryro o lepszym współczynniku, zobaczymy jaką mi dadzą cenę. Budżet też z gumy nie jest niestety i liczę się z tym, że wszystkiego naj nie będe miał na budowie.

Witam ponownie. Od środy działają u mnie hydraulicy i ekipa od rozkładania styropianu. Był jakiś problem z dostawą rano styro przyjechał dopiero przed 11.00 no cóż Majówka się chyba niektórym nie przysłużyła :p. Skrzynki pod rozdzielacze założone, styropian na całej górze też rozłożony. na razie mam tylko 1 zdjęcie więc nie wklejam , ale mam za to bonusa od elektryka. Oto on.

IMG_3865.jpgIMG_3866.jpgIMG_3858.jpg

Wojtek podesłał mi zdjęcia z próby oświetlenia. Nad drzwiami wejściowymi lampy będą podpięte osobno, To co widać jest na dwóch obwodach bok garażu i przód domu na 1, a na 2 druga ściana boczna i tył odpalane z pilota. Nawet nie wiedzieliśmy że było to podpięte na gotowo, no ale cóż elektrykowi urodziły się bliźniaczki i miał trochę innych problemów na głowie,

Robota powoli posuwa się do przodu, ale najważniejsze, że robisz wszystkie prace dokładnie dbająć o takie sprawy jak np. szczelność i mostki termiczne. Dobra robota! :)

Dzięki, staram się robić ocieplenie sam i sprawdzać to co robią inni przy ociepleniu. poddasze będzie naprawdę dobrze ocieplone. Jak przyjadę i wylewki pozwolą to za tydzień zacznę kłaść folię paroszczelną.

Zaglądam do ciebie regularnie, mam subskrypcję, choć nie komentuję w dzienniku nic, bo widzę, że masz wierne grono adoratorek:D które robią to lepiej niż ja. No ale zasłużyłeś:yes:. Twój dziennik to inspiracja dla samorobów, ja mam za duże ograniczenia czasowe, żeby coś więcej podziałać, a chęci są.

No stało się , można odtrąbić kolejny etap. Podłogówka skończona! Weszło prawie równo 2km alupexa, czyli jakiś 1000 m na 100m2 domu.:p. Zdjęcia będą trochę później w maju. Najdłuższa pętla ma ponoć 73m długości, wszystko odpowietrzone czeka n wylewki, montaż pompy i uruchomienie.:wiggle:

• 4 weeks później...