Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Projekt mateusz, budujemy dom energooszczędny

Recommended Posts

• Odpowiedzi 252
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

tak ma być energooszczędny ale nie za każdą cenę :-).

Ja myślę podobnie. Nosiło mnie na montaż okien w warstwie ocieplenia, ale maciejzi i asolt w paru wątkach udowodnili jak dla mnie wystarczająco, że zyski z takiego montażu w stosunku do ciepłego montażu w licu muru nie są w cale tak duże. Asolt przywoływał chyba dom j-j a. U asolta potwierdzają to też wyniki OZC które robi, i które się sprawdzają podczas użytkowania domów jego klientów. Jak ktoś będzie zainteresowany to znajdę te watki.:). A różnica w cenie montażu to kila tyś. zł.

Oczywiście nie twierdze, że to jest be, na pewno poprawia walory wizualne i doświetlenie domu przy izolacji rzędu 20/30cm na ścianie.

Edytowane przez byggmol

• 2 weeks później...
  • 3 weeks później...
No i jak prace z dachem, dalej czekasz na fachowca ? Czytałem, że będziesz miał WM masz już firmę ? I zastanawiałeś się już nad ogrzewaniem PC czy GAZ ?

PS: budujemy po sąsiedzku więc będę podglądał i kibicował :D

Pozdrawiam

Witam

odpisuje póżno bo byłem nieobecny killka dni. Nie mam firmy do WM możliwe, że kanały sam poskładam. A co do ogrzewania chyba jednak gaz, jest prostrzy w obsłudze.

A fachowiec przyszedł przykryli większość dachu już , pozałanczam dziś zdjęcia bo mam mnóstwo.:D

Z braku czasu i zdjęć nie pisałem ostatnio nic więc czas nadrobić zaległości.

Otóż zjawił się cieśla z ekipą jakieś dwa tygodnie temu. Panowie pracowali z krótkimi przerwami bo kończyli jeszcze drugą budowę ale na jakość prac nie mogę narzekać. Do dziś pokryli połowę dachu dachówką na gotowo, i ukończyli całą obróbkę blacharską.

Zaczynamy od fronu zdj ęcia na szybko z telefnu i pod zachodzące słońce z tąd ta jakość

CAM00125.jpg

Boczne ściany jaskółek docieplone 20 cm styro, ocieplona ścianka kolankowa, to dzieło ekipy murarskiej

CAM00127.jpg

CAM00128.jpg

CAM00130.jpg

Kilka zdjęć komina czarny klinkier szara zaprawa, z dołu wygląda b.dobrze. Pan Mirek czyli majster od murarki wpadł domurować góre jak cieśla był gotowy z deskowaniem. Potem znowu i zaimpregnował. Sam się kontaktował z cieślą ja tylko patrzyłem na efekty, Rewelka ekipa.:cool:

Aha a komin jest od kominka systemowy schiedel jak pamiętam, innych kominów nie planuje. Będzie gaz albo PC PW.

CAM00140.jpg

CAM00141.jpg

Czapka jeszcze nie gotowa będzie na to szła blacha, ale to jest pole pracy dla cieśli który robi wszystkie obróbki.

CAM00174.jpg

CAM00177.jpg

I środek ceramiczny.

CAM00175.jpg

Edytowane przez byggmol