Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Projekt mateusz, budujemy dom energooszczędny

Recommended Posts

Za dwa może trzy tygodnie, przegladanie swojego (i innych) dziennika budowy będzie moim ulubionym wieczornym zajęciem :). Jak dobrze sie mieszka w swoim domu i jak boli kolejny pioruński wyjazd. Grrr:bash:. Fajny sad, w przyszłym roku też postaramy sie posadzić kilkanaście drzewek owocowych, inspekty na warzywa i jakaś szklarenka. Nie ma to jak swoje warzywa i owoce. Oby do świąt :D

No widzisz -tak mi mów! Miejsce na warzywa mam na prawo od sadu, specjalnie zostawiłem tam chyba 4 czy 5 m na szerokość i 25 na długość:cool:. A sad to najfajniejsza rzecz w całej tej budowie! najbliżej domu są czereśnie i śliwy , z tyłu i środku jabłonie i orzech włoski, w rogu od sąsiadów orzech laskowy i bzy, planuje dosadzić jeszcze jakieś krzewy i inną drobnice, ale to musi poczekać jeszcze z rok.

Ogólnie to czysty relaks dla mnie. Czy to objawy starzenia się czy tylko mnie tak się wydaje?Ja mam lewie 31 na karku!:D

• 5 months później...
  • Odpowiedzi 252
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Przyszedł czas na uzupełnienie dziennika po długiej przerwie. W miedzy czasie prace poszły do przodu na kilku frontach

-ocieplenie cokołu alla szwagier

-montaż rynien wykonanie własne

-montaż wentylacji kanałów i s. rozpręznych

-montaż rynien po raz drugi

- montaż drzwi do kotłowni

mgawka z ocieplania cokołu

DSC_3388.jpg

Po cokole zdecydowaliśmy się na dowiezienie ziemi i wyrównanie terenu. W listopadzie 2014 Pan który woził nam ziemię wcześniej dowiózł 13 aut po ok 15 m3 . Ziemia w cenie 100 zł za wywrotkę. Do tego wyrównanie niecałe 200 zł za koparkę i cały teren poszedł w górę jakieś 0,5 m!

przód

DSC_3434.jpg

bok

DSC_3452.jpg

A tu część rekreacyjna ogrodu

DSC_3446.jpg

Trzeba będzie dokupić po 1 kręgu do studni i studzienki od wentylacji mech, Ziemi przyszło tyle, że spokojnie wszedł by tam kolektor poziomy do pompy gruntowej. Ale ostatecznie będzie albo gaz , jak zdąża z rozbudową sieci do jesieni, albo pompa PW pewnikiem Panasonic 9 kw.. Kwestia tego czy Aquera czy T-cap.

Jak skończy się na gazie to na tą chwilę nr 1 u mnie jest Vitrix 12 kW. A to ze względu na szeroki zakres pracy już od 3 kW mocy, co przy dobrze docieplonym domu powinno ograniczyć problemy z taktowaniem pieca.

W grudniu 2014 na dobre zabrałem się za wentylacje. Zamówiłem skrzynki rozdzielcze w termokontrol- wyrysowałem trochę za duże, ale nie ma mnie nie na miejscu i zawiodło wyczucie odległości.

Wentylacja oparta na przewodach Pe flex z Termokontrolu. W sumie musiałem kupić 4 zwoje po 50 m, Pierwsze trzy zamówiłem od razu, do tego komplet s. rozprężnych , czerpnie scienna i wyrzutnia Czwarty zwój już w trakcie pracu. doszedł w dwa dni mimo okresu bożonarodzeniowego.

Podobnie jak Atrix muszę pochwalić obsługę klienta w termokontrol i terminowość dostaw.

W czasie urlopu grudniowego zamontowałem skrzynki rozdzielcze i przewody. S.Rozprężne i przewody doprowadzające do nich powietrze z reku założę w późniejszym terminie.

Ogólnie cały montaż 170 m przewodów i dwóch skrzynek zajął mi i pomocnikowi dwa dni. Praca jest łatwa, ale wymaga trochę pomyślunku:D tak żeby sobie nie narobić problemów kolizyjnych z innymi instalacjami.

Do tego musiałem zbudować podest na klatce schodowej w miejscu montażu skrzynek rozdzielczych. Ale odkąd zwiozłem narzędzia wszelkie prace z drewnem to bajka.:p

Wszędzie -no prawie :p- zostawiłem po ok 1 m zapasu na długości. Ze względu na mróz nie wykonywałem uszczelnień na gotowo. tzn. że wszystko wymaga zasilikonowania połączeń na szczelnie i sprawdzenie przewodów pod kątem przetarć i przebić. Niestety przewody są dość wrażliwe na przetarcia i należy tego unikać nie pociągając ich po szorstkiej powierzchni. Szczególnie uważajcie na przepusty w stropie.

IMG_1013.jpg

A tu kanały do gabinetu od ogrodu i przy ścianie 4 szt do salonu.

IMG_1021.jpg

Przewody do kuchni spiżarni i wiatrołapu schowam w ścianie z G-K w pokoju nad wiatrołapem. Wychodzą wszystkie na dole w spiżarni i rozdzielają się w swoją stronę, czyli dwa do wiatrołapu jeden do spiżarni i trzy do kuchni

Edytowane przez byggmol

Przed samymi świętami Bożego Narodzenia Ekipa od okien zamontowała drzwi do kotłowni, a w zasadzie do pom. gosp. , tak czy siak wejściowe.

Drzwi to Gerda 90x210 modelu teraz nie pamiętam. Drzwi są stalowe i nie będzie więc problemu z wypaczaniem się ich. żeby miały tylko lepsze współczynniki U brałbym bez wahania stalowe jako główne wejściowe!

no i pierwsze klucze odebrane:lol2:

IMG_1005.jpg

Drzwi miały być w kolorze złoty dąb. Jak widać złoty dąb w Vetrexie -okna- jest jaśniejszy i to dużo od złotego dębu w Gerdzie. Drzwi są jednak naprawdę ok, a pom. gosp. nie będzie ogrzewane na pełen gwizdek więc wybór stalowych nie zrujnuje nam budżetu na ogrzewanie:D Koszt takich drzwi to ok 2000 zł , a jakość 1 klasa.