byggmol 07.09.2014 13:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2014 Za dwa może trzy tygodnie, przegladanie swojego (i innych) dziennika budowy będzie moim ulubionym wieczornym zajęciem . Jak dobrze sie mieszka w swoim domu i jak boli kolejny pioruński wyjazd. Grrr:bash:. Fajny sad, w przyszłym roku też postaramy sie posadzić kilkanaście drzewek owocowych, inspekty na warzywa i jakaś szklarenka. Nie ma to jak swoje warzywa i owoce. Oby do świąt No widzisz -tak mi mów! Miejsce na warzywa mam na prawo od sadu, specjalnie zostawiłem tam chyba 4 czy 5 m na szerokość i 25 na długość. A sad to najfajniejsza rzecz w całej tej budowie! najbliżej domu są czereśnie i śliwy , z tyłu i środku jabłonie i orzech włoski, w rogu od sąsiadów orzech laskowy i bzy, planuje dosadzić jeszcze jakieś krzewy i inną drobnice, ale to musi poczekać jeszcze z rok. Ogólnie to czysty relaks dla mnie. Czy to objawy starzenia się czy tylko mnie tak się wydaje?Ja mam lewie 31 na karku! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byggmol 22.02.2015 09:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2015 Przyszedł czas na uzupełnienie dziennika po długiej przerwie. W miedzy czasie prace poszły do przodu na kilku frontach -ocieplenie cokołu alla szwagier -montaż rynien wykonanie własne -montaż wentylacji kanałów i s. rozpręznych -montaż rynien po raz drugi - montaż drzwi do kotłowni mgawka z ocieplania cokołu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byggmol 22.02.2015 09:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2015 Co widać na zdjęciu powyżej?Pod drzwiami wejściowymi i od jadalni cokół będzie wykonany z XPSa łącznie 18 cm, podobnie jak reszta cokołu tyle, że z grafitowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byggmol 22.02.2015 09:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2015 (edytowane) kolki z zaślepkami rzecz jasna. Dolny pas wykonam kiedyś tam w przyszłości, do 10 cm dołożę jeszcze 8 cm jak na górnej części. ATTACH=CONFIG]305448[/ATTACH] Edytowane 16 Kwietnia 2016 przez byggmol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byggmol 22.02.2015 09:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2015 (edytowane) A tu efekt końcowy z siatką i gruntem, podziękowania dla szwagra Daniela za wykonanie. Wycinarka do styro z prostownika i drutu oporowego z allegro:yes: Edytowane 16 Kwietnia 2016 przez byggmol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byggmol 22.02.2015 10:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2015 Po cokole zdecydowaliśmy się na dowiezienie ziemi i wyrównanie terenu. W listopadzie 2014 Pan który woził nam ziemię wcześniej dowiózł 13 aut po ok 15 m3 . Ziemia w cenie 100 zł za wywrotkę. Do tego wyrównanie niecałe 200 zł za koparkę i cały teren poszedł w górę jakieś 0,5 m! przód bok A tu część rekreacyjna ogrodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byggmol 22.02.2015 10:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2015 Trzeba będzie dokupić po 1 kręgu do studni i studzienki od wentylacji mech, Ziemi przyszło tyle, że spokojnie wszedł by tam kolektor poziomy do pompy gruntowej. Ale ostatecznie będzie albo gaz , jak zdąża z rozbudową sieci do jesieni, albo pompa PW pewnikiem Panasonic 9 kw.. Kwestia tego czy Aquera czy T-cap. Jak skończy się na gazie to na tą chwilę nr 1 u mnie jest Vitrix 12 kW. A to ze względu na szeroki zakres pracy już od 3 kW mocy, co przy dobrze docieplonym domu powinno ograniczyć problemy z taktowaniem pieca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byggmol 22.02.2015 10:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2015 W grudniu 2014 na dobre zabrałem się za wentylacje. Zamówiłem skrzynki rozdzielcze w termokontrol- wyrysowałem trochę za duże, ale nie ma mnie nie na miejscu i zawiodło wyczucie odległości. Wentylacja oparta na przewodach Pe flex z Termokontrolu. W sumie musiałem kupić 4 zwoje po 50 m, Pierwsze trzy zamówiłem od razu, do tego komplet s. rozprężnych , czerpnie scienna i wyrzutnia Czwarty zwój już w trakcie pracu. doszedł w dwa dni mimo okresu bożonarodzeniowego. Podobnie jak Atrix muszę pochwalić obsługę klienta w termokontrol i terminowość dostaw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byggmol 22.02.2015 10:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2015 W czasie urlopu grudniowego zamontowałem skrzynki rozdzielcze i przewody. S.Rozprężne i przewody doprowadzające do nich powietrze z reku założę w późniejszym terminie. Ogólnie cały montaż 170 m przewodów i dwóch skrzynek zajął mi i pomocnikowi dwa dni. Praca jest łatwa, ale wymaga trochę pomyślunku:D tak żeby sobie nie narobić problemów kolizyjnych z innymi instalacjami. Do tego musiałem zbudować podest na klatce schodowej w miejscu montażu skrzynek rozdzielczych. Ale odkąd zwiozłem narzędzia wszelkie prace z drewnem to bajka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byggmol 22.02.2015 10:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2015 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byggmol 22.02.2015 10:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2015 Wszędzie -no prawie - zostawiłem po ok 1 m zapasu na długości. Ze względu na mróz nie wykonywałem uszczelnień na gotowo. tzn. że wszystko wymaga zasilikonowania połączeń na szczelnie i sprawdzenie przewodów pod kątem przetarć i przebić. Niestety przewody są dość wrażliwe na przetarcia i należy tego unikać nie pociągając ich po szorstkiej powierzchni. Szczególnie uważajcie na przepusty w stropie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byggmol 22.02.2015 12:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2015 (edytowane) A tu kanały do gabinetu od ogrodu i przy ścianie 4 szt do salonu. Przewody do kuchni spiżarni i wiatrołapu schowam w ścianie z G-K w pokoju nad wiatrołapem. Wychodzą wszystkie na dole w spiżarni i rozdzielają się w swoją stronę, czyli dwa do wiatrołapu jeden do spiżarni i trzy do kuchni Edytowane 22 Lutego 2015 przez byggmol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byggmol 22.02.2015 12:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2015 Przed samymi świętami Bożego Narodzenia Ekipa od okien zamontowała drzwi do kotłowni, a w zasadzie do pom. gosp. , tak czy siak wejściowe. Drzwi to Gerda 90x210 modelu teraz nie pamiętam. Drzwi są stalowe i nie będzie więc problemu z wypaczaniem się ich. żeby miały tylko lepsze współczynniki U brałbym bez wahania stalowe jako główne wejściowe! no i pierwsze klucze odebrane:lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byggmol 22.02.2015 12:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2015 Drzwi miały być w kolorze złoty dąb. Jak widać złoty dąb w Vetrexie -okna- jest jaśniejszy i to dużo od złotego dębu w Gerdzie. Drzwi są jednak naprawdę ok, a pom. gosp. nie będzie ogrzewane na pełen gwizdek więc wybór stalowych nie zrujnuje nam budżetu na ogrzewanie:D Koszt takich drzwi to ok 2000 zł , a jakość 1 klasa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byggmol 22.02.2015 12:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2015 Ogród przy minus 11oC środa pierwszy tydzień stycznia, widok z sypialni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byggmol 22.02.2015 12:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2015 Następne wpisy będą dotyczyły elektryki, tą wykonuje kolega Wojtek, w miarę dostępu do zdjęć w ciągu tygodnia będzie relacja z prac, na dziś to wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byggmol 22.02.2015 12:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2015 Acha zostało mi ok 25 m Pe flexa 75/63 do wentylacji jak na zdjęciach , chętnych proszę o kontakt na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byggmol 22.02.2015 14:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2015 Przy montażu drzwi wyszedł zonk z ociepleniem. Wyjechałem z węgarkiem na otwór i teraz trzeba było to obciąć. Na szczęście poszło gładko i strat dużych nie było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byggmol 25.02.2015 18:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2015 Dziś Dobra wiadomość, stan surowy zamknięty na 100%. Czyli szwagier z Tatą wstawili Drzwi wejściowe z demobilu, a właściwie z odzysku. Teraz mamy domek zamknięty ze wszystkich stron i można spokojnie robić instalacje wewnętrzne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byggmol 25.02.2015 18:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2015 Niedługo wrzucę zdjęcia i opis elektryki w wykonaniu kolegi Wojtka. Wojtek wykonuje elektrykę, jako drugi etat , my dostaje filmiki i zdjęcia od niego, śledzimy więc postępy prawie na bieżąco. Najważniejsze to mieć zaufanie do wykonawców, zwłaszcza jak budujemy na odleglość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts