byggmol 28.02.2015 18:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2015 Witam w sobotnie popołudnie. ciągle trwają dywagacje na temat wyboru ogrzewania do domu. Rok temu odpadł kocioł na drzewo i bufor ciepła, bo węgla sobie nie wyobrażam. Przy tym ociepleniu zostają na polu bitwy gaz, i pompy ciepła- pow. woda i gruntowa z wykonaniem własnym dolnego źródła. Gaz na razie spadł na 3 miejsce. Dlaczego? Gazownia nie śpieszy się z rozbudową sieci, a na tej zasadzie miało to się odbyć, więc tym Panom chyba podziękujemy. Poza tym, mam niechęć do kolejnego abonamentu , co najmniej 600 zł rocznie zostanie w kieszeni na opłatach stałych. Pompa powietrzna to z kolei wydatek rzędu 24000 zł na całą kotłownie, konieczny zbiornik CWU na 300 L. I teraz pytanie za 25000 zł. Da sę gruntową za tą cenę z kolektorem we własnym zakresie? Zobaczymy. Na pewno nie dam 30000 zł za kotłownie i źródło ciepła do domu o zapotrz. 6500 KWh rocznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byggmol 28.02.2015 18:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2015 Jakie pompy ciepła są w tej cenie? Z powietrznych nr 1 to Panasonic T CAP 9 KW, jest też Panasonic Aquera który daje 6 kW przy -15 oC. I tu kotłownia wyjdzie do 20000 zł . Jakieś 4000 zł taniej niż przy T capie. Daikin , cena podobna do T CAPa. Czy warto dopłacać 4000 zł , Cóż przy taryfie nocnej może i warto, przy dziennej chyba nie. Ogólnie pytanie na razie pozostaje bez odpowiedzi, muszę porozmawiać z Instalatorami i się zobaczy:). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artix1 01.03.2015 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2015 Kombinuj kombinuj. Mamy podobne zapotrzebowanie na ciepło, także jestem żywo zainteresowany wyborem PC. Z Julowej już sie wyleczyłem po prześledzeniu watku o tym urządzeniu, pozostaje coś markowego. W tym roku chyba bedę musiał już się na coś zdecydować, zegar tyka, a ja cały czas na prądzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byggmol 02.03.2015 20:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2015 Kombinuj kombinuj. Mamy podobne zapotrzebowanie na ciepło, także jestem żywo zainteresowany wyborem PC. Z Julowej już sie wyleczyłem po prześledzeniu watku o tym urządzeniu, pozostaje coś markowego. W tym roku chyba bedę musiał już się na coś zdecydować, zegar tyka, a ja cały czas na prądzie Witam , Jeżeli będzie gruntówka to tylko z dolnym źródłem we własnym zakresie. Ale najbliżej mi do Panasonica PW. Dolne źródło to jednak kolejny problem w postaci dodatkowej instalacji przy Powietrze Woda , Masz to z głowy. Ile zaoszczędzę na grzaniu 400 zł w ciężką zimę? A może w duży mróz przyjemniej zapalić w kominku? Dziś mamy na wynajmowanym mieszkaniu otwarty kominek i oboje z żoną lubimy dokładać drewna jak się już pali. Kominek będę miał do tego drewno zawsze w dobrej cenie kupię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byggmol 11.03.2015 19:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2015 Witam wszystkich. Wena na opisanie i zdjęcia z postępu prac przy instalacji elektrycznej nie przychodzi:P. Mam mało zdjęć i to jakoś mnie blokuje;). Ale będzie w tym tygodniu czyli pewnie w weekend. Na razie coś o pompie ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byggmol 11.03.2015 19:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2015 We wtorek wysłałem zapytania do wszystkich firm z Krakowa które posiadają certyfikacje Panasonica, do jednej z bielska białej i jednej ze śląska nie pamiętam nazwy ale też w pobliżu Krakowa. DZIŚ ŚRODA. Na razie żadnej odpowiedzi na email nie dostałem, poza 1 automatycznym potwierdzeniem. Cóż poczekamy kilka dni zobaczymy jak bardzo zależy im na kliencie. Jak nie dostanę odpowiedzi do dwóch tygodni to napiszę w dzienniku kto dał a kto nie dał odpowiedzi. Podobnie zrobię w wątkach o pompach ciepła i na grupie małopolskiej. Się zobaczy z kim w Małopolsce warto pompy montować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byggmol 11.03.2015 19:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2015 A co tam pochwal€ si€ jeszcze. Oto nasze drzwi wejściowe, Tak jak ona chciała z dostawką. Na poważnie to wielkie dzięki dla szwagra i taty za montaż. Drzwi pochodzą Od rodziców szwagra, będą służyły do czasu aż kupimy właściwe. Mają nawet zamek z kluczem więc dom teraz jest oficjalnie SSZ pełną gębą!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byggmol 11.03.2015 19:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2015 Jak na razie elektryka posuwa się do przodu Wojtek prawie skończył dół tak więc jedziemy ostro z koksem. Papiery złożone w zakładzie energetycznym, czekamy na odbiór, Jeszcze tylko kabel wkopać w ziemię, ale musi grunt trochę przeschnąć. Więcej w weekend. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byggmol 11.03.2015 19:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2015 Jeszcze jedno. Mam do sprzedania drzewo na dach. Zostało sporo może ktoś z tego zrobić pół dachu do małego domu. Drzewo leżu w środku ładnie złożone. Zainteresowanych proszę o kontakt na priv. Nawiozłem dużo ziemi dookoła domu i nie mam gdzie tego składować, a jak będę robił altanę to zaopatrzę się w tyle ile będzie potrzebne. Stemple poszły to i to chcę spieniężyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byggmol 12.03.2015 16:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2015 Dziś czwartek skrzynka emailowa pusta. Nikt się nie rwie do wyceny montażu pompy. Ciekawe czy odstrasza podany przeze mnie termin na Jesień czy tak wszyscy zarobieni, że nie ma kto odpisać- odezwiemy się wkrótce! I podobno u nas jest bezrobocie, a firmy uginają się pod pręgierzem fiskusa....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byggmol 21.03.2015 20:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2015 Witam wszystkich w sobotni wieczór. Niestety sprawdziły się informacje forumowiczów co do instalatorów z Krakowa. Można powiedzieć, że nie ma tam instalatorów pomp ciepła Panasonic, żadna z firm nie odpisała na emalia. Ja daję sobie spokój z nimi to nie komuna nikt nikomu łaski nie robi. Dostałem jedną ofertę, z Gliwic, żeby nie zapeszyć nie będę pisał od jakiej firmy, poczekam do montażu, Pan udziela się też na forum. Ma zdrowe podejście do klienta, dostałem sporo objaśnień przez telefon i ofertę na emalia. Cóż są więc firmy dla których montaż pomp ciepła to nie przysłowiowa kula u nogi oby takich więcej, ceny spadną jak rynek się rozwinie, a to będzie z korzyścią dla powietrza i nas wszystkich. Nazwy firm które nie raczyły mi odpowiedzieć umieszczę wkrótce w kilku wątkach, uważam, że trzeba takich trzymać na odległość i dać im drobną nauczkę bo o nic więcej mi nie chodzi. Niestety nie załapię się też z braku gotówki w chwili obecnej na promocję Panasonica która właśnie się skończyła. Pozdrawiam wszystkich do usłyszenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tupttus 06.04.2015 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2015 Po cokole zdecydowaliśmy się na dowiezienie ziemi i wyrównanie terenu. W listopadzie 2014 Pan który woził nam ziemię wcześniej dowiózł 13 aut po ok 15 m3 . Ziemia w cenie 100 zł za wywrotkę. Do tego wyrównanie niecałe 200 zł za koparkę i cały teren poszedł w górę jakieś 0,5 m! przód [ATTACH=CONFIG]305454[/ATTACH] bok [ATTACH=CONFIG]305455[/ATTACH] A tu część rekreacyjna ogrodu [ATTACH=CONFIG]305458[/ATTACH] Witam, widzę spore postępy -gratuluję tempa W nawiązaniu o wpisie o nawiezieniu ziemi - możesz podać namiary na priv na dostawcę - też potrzebuję pewnie kilkanaście wywrotek - cenę miałeś przyzwoitą, okolica mojej budowy niedaleka pozdrawiam tooptus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byggmol 12.04.2015 12:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2015 postępy są, w elektryce głównie. Umowa o przyłącz podpisana, czeka mnie rozmowa z hydraulikiem i tynkarzami, ale to już powoli, bo część prac chce wykonać jak będę miał urlop w lipcu. telefon wysłałem na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tupttus 12.04.2015 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2015 dziękuję, za namiary, u mnie elektryka gotowa, tynki tradycyjne w trakcie - mogę ekipę polecić.tupttus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byggmol 20.04.2015 20:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2015 dziękuję, za namiary, u mnie elektryka gotowa, tynki tradycyjne w trakcie - mogę ekipę polecić. tupttus No to polecaj, u mnie tynki na lato przewidziane. szukam ekipy właśnie. Masz jakieś zdjęcia z budowy? Jaki projekt realizujecie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tupttus 21.04.2015 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2015 No to polecaj, u mnie tynki na lato przewidziane. szukam ekipy właśnie. Masz jakieś zdjęcia z budowy? Jaki projekt realizujecie? namiary wysłane na priv. - zdjęć tynków jeszcze nie mam - dzisiaj zostały skończone - cena 14 zł/m Projekt indywidualny - taka parterowa stodoła bez okapów - wrzucam fotki - okna montował forumowy Cinek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byggmol 03.05.2015 17:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2015 O widzisz widzę, że cinek żądzi w Tarnowie.. Szkoda, że nie masz dziennika. projekt mas ciekawy, będzie energooszczędne;)? Ja ostatnio jestem zadziej na forum, wpadam raz na tydzień dwa. Próbuje trochę zarobić do lata na tą pierońską budowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byggmol 30.05.2015 13:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2015 Witam wszystkich. Prąd skończony, brakuje jeszcze tylko skrzynki w ogrodzeniu, ale na to energetyka ma czas do końca czerwca. Mam dwie rozdzielnie. Jedna główna na dole i druga mniejsza na piętrze. Najgrubsze kable do kuchni idą w osłonie po podłodze ślepej wylewki. Wszystko porozdzielane i z reguły z zapasem. Jak to się sprawdzi zobaczymy w realu. Mam też powypuszczany prad do studni i na zewnątrz co by nie było problemów. w przyszłości jak zrobimy kostkę i trawnik. teraz czas na hydraulika, a w lecie będę walczył sam:cool:. Zobaczymy co uda się zrobić, planuje znaleźć pomocnika, tak żeby zrobić jak najwięcej przy ociepleniu poddasza i samemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byggmol 30.08.2015 18:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2015 I po lecie, powalczyłem już z Domem, urlop dawno skończony:cool: a w dzienniku pusto. Plan z lata wykonany częściowo, ale za to masa przemyśleń i drobnych załatwień zrobiona. Na dziś zdecydowaliśmy się z żoną na pompę ciepła, Panasonic 9 kW będzie raczej z opcja chłodzenia.. W skrócie, zanim wrzucę zdjęcia i opisy wakacyjnej przygody budowlanej opiszę co i jak. 1. Tynki, wylewki ogrzewanie i kotłownia poczekają do wiosny 2016. jak tylko zrobi się ciepło, ruszamy z tynkami, potem podłogówka i hydraulik wchodzi do kotłowni. 2. Pompa ciepła montaż pewnie dopiero latem, jak będzie dłuższy urlop i czas żeby pompę samemu ogarnąć.Nie mogę tego tak zostawić komuś na głowie jak mnie nie będzie, bo pompa to w Tarnowie nowość zwłaszcza powietrzna. 3. Jest umowa z hydraulikiem co do Wod-Kanu, ma wpaść w Październiku i zrobić to co robi się przed tynkami. Reszta po tynkach czyli na wiosnę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byggmol 30.08.2015 19:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2015 To powinien być punkt 4, ale sprawa jest tak doniosła, że będzie osobny post. Wypowiedziałem złodziejską umowę na taryfę budowlaną i mam już prąd w Domu G11!!!!!!!!!!!. W sumie trzeba było wypowiedzieć trzy umowy!!! Masakra niby duzo zmian na plus w obsłudze klienta, ale papier rządzi. Umowa na prąd budowlany, na prowizorkę!!-co to kur... jest!!!i na licznik budowlany. Jakoś tak. Jak byłem w Tauronie Pani nie wspomniała nic o prowizorce budowlanej. okazalo się że na to jest osobna umowa i trzeba to wypowiedzieć, bo jeszcze rachunek podeślą. Baran który przepinał licznik ze skrzynki z prądem budowlanym do stałej nic nie powiedział i pojechał. Została mi podpięta skrzynka do głównej rozdzielni 4000V , nic tylko wkręcić bezpieczniki i kraść albo zginąć śmiercią tragiczną. ale sprawa załatwiona więc dziś po problemie. Na dziś prąd mam w jednym gniazdku i lampie w garażu, więcej nie trzeba . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts