Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Projekt mateusz, budujemy dom energooszczędny

Recommended Posts

Jest też postęp z podpięciem Wod Kanudo domu.

Zamówiona do rozgarnięcia ziemi koparka, z mała pomocą mojej łopaty odkopała wyjścia kanalizacji i wody z domu. Znajomy który ma uprawnienia ma się tym zająć, teraz trwa przerabianie papierów, zamiana drogiej Kamionki na coś tańszego, kamionka u mnie nie jest konieczna, to była tylko fantazja Pani projektantki. Dobrze jest mieć kumatego fachmana który pomoże zracjonalizować wydatki. Wpięcie się do sieci wod. i kan. planowane na wrzesień październik jak przeróbki w papierach nabiorą mocy prawnej.

• Odpowiedzi 252
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Kolejna informacja to taka, że gazu u mnie nie będzie. Jak pisałem wyżej zdecydowaliśmy się na pompę ciepła, do tego będzie indukcja w kuchni i gaz jest zbędny. zwłaszcza, że abonament jest złodziejski, a zawsze jak będę chciał mieć gaz w garażu to nic nie stoi na przeszkodzie kupić butle.

Tak sobie teraz myślę, że wiele osób budujących domy do 100-120m2 mogłoby spokojnie zamiast gazu czy węgla jechać na prądzie w drugiej taryfie. Tu prąd nie wyjdzie drożej a koszty kolejnej instalacji odpadają. tylko mało kto wie, że ta kochana II taryfa jest taka tania jak gaz i dobrze ocieplony dom da radę ogrzać tanio prądem.

IMG_5169.jpg

ten sam teren zimą 2014. :wiggle:

IMG_1025.jpg

Na początek tradycyjnie ogród:D, zanim napiszę o innych ważniejszych sprawach trochę przyjemności. Drzewka urosły sporo, opłaca się nawożenie dwa razy do roku, w zasadzie wszystko jest ok, to też zasługa ziemi, ciężkiej gliniastej, trzymającej wilgoć. Drzewka zabezpieczyłem wapnem, do tego siatka plastikowa, bo uwaga wypłoszyłem zająca z pod skrzynki z prądem budowlanym zaraz na początku urlopu. Fajnie , że wpadł, ale gdyby zimą przedostał się prze zasieki z siatki leśnej to 3 lata pielęgnacji sadu poszły by na marne. Dlatego kupiłem za 300 zł 30 m siatki i zabezpieczyłem słabsze punkty czyli spód siatki leśnej i drzewka same w sobie.

Edytowane przez byggmol
literówka

Witam ponownie. więc jak to było ?

Urlop rozpocząłem 4 lipca, a na budowie pojawiłem się 5. Szybki rekonesans przegląd instalacji Elektrycznej -nie było mnie w trakcie jej montażu, pomiary miernikiem pomieszczeń na górze i robimy zakupy do projektu wakacyjnego nr 1 czyli ocieplania poddasza. Zamówienie złożone, towar następnego dnia rano przyjechał- zamówienie w lokalnej hurtowni, więc nie było cyrków z transportem jak przy styropianie.

Zamówiłem wełnę top rock 15 cm i profile na ściany i sufity poddasza.

Po wstępnych porządkach zabieramy się za zbicie dwóch kobyłek pod rusztowanie, potem Darek klei taśmą i silikonem wentylacje.

Wejścia kanałów do s. rozdzielczych trzeba zasilikonować i zakleić taśmą, tyle że taśma tania i okazuje się kiepska. przed ułożeniem 2 warstwy wełny trzeba to będzie obkleić jeszcze raz czymś solidniejszym.

IMG_5138.JPG

IMG_5137.JPG

W sumie obklejenie tych dwóch skrzynek zabrało czas 6 godzin jednej osobie.

Montaż samej wentylacji tymi ręcami odbył się poprzedniego urlopu w zimie :rolleyes: z małą pomocą kuzyna Witka- dziękujemy za bezinteresowną pomoc i dotrzymanie towarzystwa.:cool:

Wyglądało to tak, że zbudowaliśmy pomost na schodach prowadzących na piętro tam dwie kobyłki, deski i montaż skrzynek.

Kucie w stropie i rozplanowanie przewodów poszło ok, Najpierw nacinamy szlifierką kontową beton, potem wykuwam resztę.

IMG_1016.jpg

IMG_1013.jpg

IMG_1009.jpg

Przewody puszczone z zapasem na drobne korekty, starałem się nie przesadzać z długością

IMG_1021.jpg i nie robić łączeń. W trakcie montażu stelaża pod regipsy wyszły drobne przeróbki.

Chodziło też o to, by przewody okrywała szczelnie izolacja.

Edytowane przez byggmol

Jestem z powrotem :rolleyes:, IMG_5167.JPG IMG_5164.JPGIMG_5138.JPG Dziś coś o wentylacji i konstrukcji pod płyty G/K. Na zdjęciach opisywana wcześniej taśma paroizolacyjna , nie polecam jej bedą poprawki lepszą taśmą, tzn. nie będę ściągał starej ale dla pewności nakleję wierzchnią warstwę czegoś mocniejszego. ta ma tendencję do odklejania się na końcach. Po prostu klej kiepski.

Zmagania ze ścianką kolankową to zadanie które wykonał Tata. Poszło szybko, bo jak inaczej jak dostęp jest?:cool: Trochę kleju, potem Pianka w szczeliny i płyty 18-20 cm lecą na ścianę. Pianowałem zawsze ja, jakoś pistolet odmawiał posłuszeństwa na upałach i musiałem go kilka razy przedmuchiwać czyścikiem, więc nie było chętnych do babrania się w piance. :D

Na zdjęciach garderoba, po prawej widać zaciągnięty klejem styropian wykonany przez majstrów jeszcze w momencie stawiania murów, ja to pianowałem potem, ponieważ chłopaki dali 2x10 cm ze sporą szczeliną. na koniec klej co by się styro nie utlenił po latach.

Wszelkie prace przy konstrukcji ułatwiał laser do wyznaczania wysokości. na zdjęciu widać początek ścianki z profili. styro taki gruby bo zostało mi go sporo ze ścian.

IMG_5145.JPGIMG_5146.JPG

Edytowane przez byggmol

Zmagania ze ścianką kolankową to zadanie które wykonał Tata. Poszło szybko, bo jak inaczej jak dostęp jest?:cool: Trochę kleju, potem Pianka w szczeliny i płyty 18-20 cm lecą na ścianę. Pianowałem zawsze ja, jakoś pistolet odmawiał posłuszeństwa na upałach i musiałem go kilka razy przedmuchiwać czyścikiem, więc nie było chętnych do babrania się w piance. :D

Na zdjęciach garderoba, po prawej widać zaciągnięty klejem styropian wykonany przez majstrów jeszcze w momencie stawiania murów, ja to pianowałem potem, ponieważ chłopaki dali 2x10 cm ze sporą szczeliną. na koniec klej co by się styro nie utlenił po latach.

Wszelkie prace przy konstrukcji ułatwiał laser do wyznaczania wysokości. na zdjęciu widać początek ścianki z profili. styro taki gruby bo zostało mi go sporo ze ścian.

[ATTACH=CONFIG]329636[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]329637[/ATTACH]

Tu z kolei ściana w sypialni. Za wełną są deski a za deskami 20 cm styropianu założonego przez murarzy. Deski najpierw zapianowalem tak na wszelki wypadek. potem trzeba było zrobić konstrukcję wyrównującą. Belka dachowa nie licowała ze ścianą w środku, brakowało 2-3 cm, więc musiałem nabić łaty. Do mocowania użyłem wkrętów, wkręty wkręciłem w łaty tak by łebki były wkręcone kilka mm, Potem poziomica w rękę i hebel elektryczny. Rewelacyjnie to poszło. Zamiast docinać listewki mozolnie na pile pod wymiar znalazłem takie które pasowały mniej więcej, a naddatek zjechałem heblem. Samo heblowanie trwało z 5 minut, a piony wyszły super.

IMG_1865.jpg

IMG_5141.JPG

IMG_1865.jpg

Edytowane przez byggmol

• 1 month później...

Witam po przerwie. dziś krótko. Nasza kochana administracja ma z problem wydaniem zgody na wejście w pas drogowy cobym mógł podłączyć Wod+Kan. trwa to już 2 miesiąc i co chwilę jest coś co potrzebują mieć na papierze. Masakra,bo;

1.droga nie jest gminna

2.droga powstała w wyniku zrzeknięcia się właścicieli działek ich części na rzecz powstania owej drogi.

Pytają teraz .....do kogo należy droga! Po dwóch miesiącach. Matoły po prostu. Zarząd drug miejskich jako, że to nie ich droga odesłał papiery do urzędu miasta, no i tu zaczęły się schody.

A można było zrobić tak jak proponował facet od koparki. z racji że droga szutrowa z dwoma domami zamieszkałymi za moim domem i z racji że woda i kanał idą moja stroną drogi proponował podłączyć się bez zgłaszania urzędasom zajęcia pasa drogi. W Polsce :sick: czasami inaczej się nie da chyba.............

Idiotyzm i durnota administracji w tym kraju poraża. Urzędasy z uwagi na ich ilosć, cały czas tworzą jakieś przepisy, nowelizacje tych przepisów, później niewielkie zmiany, do tego załączniki. Na koniec ta szarańcza sama nie wie, o co w tym wszystkim chodzi i zaczyna się spychologia, interpretacje i kombinacje. Koparkowy chyba niejedno widział i wie, że czasami tak trzeba. W tym naszym grajdołku, za uczciwość czasami dostaje się po łbie :). Powodzenia.

• 5 weeks później...

Zeszły tydzień to zakończenie przyłączy wody i kanału. Licznik jest na miejscu czekam na ostatnie formalności i odbiór. Ze względu na głębokość i gliniastą ziemię nie obeszło się bez koparki, za 8 godzin pracy plus dwa 3m3 piasku jak pamiętam dobrze wyszło 800 zł. Resztę obsypie Tata jak tylko nie będzie padać bo po deszczu nie idzie wbić łopaty. Mnie nie ma na miejscu więc cała ta przyjemność kopania ominęła mnie szczęśliwie.:)

przy okazji okazało się, że rurę przepustową do wody murarze dali trochę za małą, albo jak kto woli kolanko było pod zbyt ostrym kątem i trzeba było to rozwalić. No ale jak mówi kolega robiący podłącze takie małe niespodzianki to norma, więc ja też nie narzekam.

Rura do wody to jakieś 60-70mm z osłoną przepust 110mm.

W następnym tygodniu przychodzi hydraulik i będzie wykonywał instalację w środku, w grudniu ja z kolei dokończę z pomocnikami izolację poddasza i konstrukcję pod karton gips. Czeka mnie też montaż rur spiro od rozdzielaczy do kotłowni, tam gdzie będą schowane w konstrukcji pod gipsy trzeba je wyprowadzić przed położeniem izolacji.