Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dopisanie garażu do własności

fido2001

Recommended Posts

Witajcie.

Jestem na etapie zakończenia budowy wolnostojącego garażu. Zgłoszenie do użytkowania poszło już miesiąc temu, wiec urzędowe 21 dni minęły.

Garaż mogę użytkować i w związku z tym chciałbym teraz załatwić sprawy formalne. Dla jasności wygląda to tak:

Jest działka na której stoi sobie domek (trzy kondygnacje). Każda kondygnacja to odrębna, niezależna własność - dom ma trzech właścicieli, trzy księgi wieczyste - po prostu 3 lokale mieszkalne. Właścicielami są moje siostry i ja. Za zgoda rodzeństwa zaprojektowałem garaż, postarałem się o pozwolenie na budowę i wybudowałem garaż wolnostojący na naszej działce. piszę na naszej, ponieważ w księgach wieczystych, oraz w piśmie notarialnym jest wytłumaczone to w taki sposób że każdy z nas jest właścicielem, natomiast w kwestii działki posiadamy jej część wg wartości ułamka posiadanego lokalu względem całego budynku. Czyli jeżeli moje mieszkanie to 35% całego budynku, to tyle samo procent działki posiadam - bez wyszczególnienia konkretnej części.

I teraz pytanie. Chciałbym mieć udokumentowanie że jestem właścicielem garażu. Czy dla spokoju ducha, czy na potrzeby ewentualnej sprzedaży mieszkania wraz z garażem. Nie bardzo wiem jak się za to zabrać. Czy garaż w takiej sytuacji dopisuje się do istniejącej mojej księgi wieczystej, czy zakłada odrębną księgę ? Co jest do tego potrzebne. Jakie dokumenty, oświadczenia, itd. ? Domyślam się że architekt który wykonał projekt budowy garażu powinien wykonać teraz inwentaryzacje architektoniczno-budowlaną - zresztą za ok tydzień takową dostanę. Co dalej ? Czy trzeba w tym celu angażować znowu notariusza, czy można to załatwić, zarejestrować w inny sposób. Jak to zrobić po kolei żeby garaż był formalnie moją własnością na papierze, tak jak mieszkanie ?

Pozdrawiam.

Rafał.