Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

podłaczenie grzejników

antoni88

Recommended Posts

dzien dobry

mam pytanie

jak podłączyc grzejniki w mieszkaniu, fachowcy doradzają mi żeby urzyc rury pp stabi klejonej na ciepło, bezposrednio od kotła 20mm i co grzejnik zmiejszac przekruj rury. Do pierwszego pokoju 20 do 2 pokoju 18mm i do trzeciego 16mm

czy muj kocioł saunier duval f21 da rade na taką instalacje? i czy grzejniki bedą grzały odpowiednio?

znajomy mój podpowiada mi żebym zrobił rozdzielacz za kotłem i poprowadził do kazdego grzejniki osobną rurke pex

możecie mi cos doradzic?

1 pokój ma 25m2

2 pokój 24m2

3 pokój ma 15m2

w kuchni , łazience i ubikacji będą małe grzejniki ale nie znam ich mocy

w pokojach będą grzejniki firmy Radiator z bielska

kominek będzie miał mechaniczne rozprowadzenie ciepłego powietrza do każdego pomieszczenia

i teraz pytanie

czy będę miał dobre rozprowadzenie C.O. z kotła jeżeli dam fi 25mm na całej długości i trójniki 25/20/25 do grzejników?

mieszkanie jest 3,4 wysokie ,kiedyś będę obniżał

Łazienkę kuchnie i ubikacje myślałem puscic na fi20 żeby cale ciepło mi nie szło na te pomieszczenia tylko na pokojemieszkanie.JPG

Odnośnie rotametrów - z doświadczenia to bezsensowne rozwiązanie ograniczające przepływ nominalny (tzn. maksymalny przepływ przez rotametr). każde zabrudzenie pomimo zastosowanego filtra potrafi ograniczyć przepływ o 50%. Później jest lament bo pompa nie wyrabia by uzyskać wymagany przepływ.

Zasada regulacji instalacji polega na takim kryzowaniu poszczególnych obwodów czy tez grzejników, że ten najbardziej oddalony, o największych oporach ma iść w pełnym przekroju. Dopiero te o mniejszych oporach się delikatnie dławi by wyrównać przepływ przez całą instalację na tym samym poziomie. Pomimo, że rotametry mają służyć do regulacji to wprowadzają niepotrzebny dodatkowy opór a tym samym zmniejszając skuteczność regulacji i efektywność całego układu.