antoni88 23.09.2013 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2013 dzien dobrymam pytanie jak podłączyc grzejniki w mieszkaniu, fachowcy doradzają mi żeby urzyc rury pp stabi klejonej na ciepło, bezposrednio od kotła 20mm i co grzejnik zmiejszac przekruj rury. Do pierwszego pokoju 20 do 2 pokoju 18mm i do trzeciego 16mmczy muj kocioł saunier duval f21 da rade na taką instalacje? i czy grzejniki bedą grzały odpowiednio?znajomy mój podpowiada mi żebym zrobił rozdzielacz za kotłem i poprowadził do kazdego grzejniki osobną rurke pex możecie mi cos doradzic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 23.09.2013 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2013 oba rozwiązania poprawne, na obu bedzie działac, tylko że PP zgrzewane nie ma średnicy 18mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 23.09.2013 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2013 I nie klei się ją na ciepło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 23.09.2013 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2013 I nie klei się ją na ciepło. Jeśli będziesz to wykonywał sam to sposób drugi będzie dla ciebie lepszy, tylko później trzeba trochę czasu na wyregulowanie instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 23.09.2013 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2013 ...tylko później trzeba trochę czasu na wyregulowanie instalacji. wy to czasem lubicie sobie utrudniać życie, a co za problem dać rozdzielacz z rotametrami - 3 grzejniki to drożej od gołego o max 75zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 23.09.2013 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2013 A po co mam płacić drożej skoro przy grzejnikach zawsze montuję zawory na powrotach i na nich ustawiam jak chcę. Dla mnie to żaden problem szczególnie jeżeli bym mieszkał w tym domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
antoni88 24.09.2013 05:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2013 chyba wykonam w pp mieszkanie mam duże 90 metrów czy na całej dłudosci rur dac 25 mm a odejscia do grzejnikuw 20mm? i czy bezposrednio do kotła ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 24.09.2013 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2013 Narysuj projekt mieszkania wraz z grzejnikami ( + moce) i kotłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
antoni88 25.09.2013 04:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2013 1 pokój ma 25m2 2 pokój 24m2 3 pokój ma 15m2 w kuchni , łazience i ubikacji będą małe grzejniki ale nie znam ich mocy w pokojach będą grzejniki firmy Radiator z bielska kominek będzie miał mechaniczne rozprowadzenie ciepłego powietrza do każdego pomieszczenia i teraz pytanie czy będę miał dobre rozprowadzenie C.O. z kotła jeżeli dam fi 25mm na całej długości i trójniki 25/20/25 do grzejników? mieszkanie jest 3,4 wysokie ,kiedyś będę obniżał Łazienkę kuchnie i ubikacje myślałem puscic na fi20 żeby cale ciepło mi nie szło na te pomieszczenia tylko na pokoje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robdk 25.09.2013 06:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2013 Odnośnie rotametrów - z doświadczenia to bezsensowne rozwiązanie ograniczające przepływ nominalny (tzn. maksymalny przepływ przez rotametr). każde zabrudzenie pomimo zastosowanego filtra potrafi ograniczyć przepływ o 50%. Później jest lament bo pompa nie wyrabia by uzyskać wymagany przepływ.Zasada regulacji instalacji polega na takim kryzowaniu poszczególnych obwodów czy tez grzejników, że ten najbardziej oddalony, o największych oporach ma iść w pełnym przekroju. Dopiero te o mniejszych oporach się delikatnie dławi by wyrównać przepływ przez całą instalację na tym samym poziomie. Pomimo, że rotametry mają służyć do regulacji to wprowadzają niepotrzebny dodatkowy opór a tym samym zmniejszając skuteczność regulacji i efektywność całego układu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
antoni88 30.09.2013 06:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2013 i podpowie mi ktos cos? byłbym bardzo wdzieczny za rady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts