mbolo 15.01.2014 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2014 Witam ściany fundamentowej nie mam ocieplonej, zachodzi na nią tylko ocieplenie ścian zewnętrznych 13-14 cm poniżej izolacji poziomej. do gruntu i ławy nie ma ponizej ocieplenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 15.01.2014 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2014 Witam ściany fundamentowej nie mam ocieplonej, zachodzi na nią tylko ocieplenie ścian zewnętrznych 13-14 cm poniżej izolacji poziomej. do gruntu i ławy nie ma ponizej ocieplenia. To błąd. Ściana powinna byc ocieplona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mbolo 15.01.2014 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2014 W sumie myślę o 10-12 cm ocieplenia. Do ławy fundamentowej od poziomu gruntu mam ok. 45-50 cm. Grunt był nawożony jesienią w celu podniesienia terenu. Czy jak teraz odkopię ścianę fundamentową do ławy tak żeby wymalować jeszcze raz Dysperbitem, przykleić styropian i położyć folię kubełkową, to nie zagrozi to konstrukcji fundamentu? Dodam, że ława jest wylana betonem B15 i ma wysokość ok. 60 cm, osadzona całkowicie w gruncie rodzimym (nienawiezionym). Co o tym myślisz/cie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 16.01.2014 00:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2014 W sumie myślę o 10-12 cm ocieplenia. Do ławy fundamentowej od poziomu gruntu mam ok. 45-50 cm. Grunt był nawożony jesienią w celu podniesienia terenu. Czy jak teraz odkopię ścianę fundamentową do ławy tak żeby wymalować jeszcze raz Dysperbitem, przykleić styropian i położyć folię kubełkową, to nie zagrozi to konstrukcji fundamentu? Dodam, że ława jest wylana betonem B15 i ma wysokość ok. 60 cm, osadzona całkowicie w gruncie rodzimym (nienawiezionym). Co o tym myślisz/cie? Nie wiem co rozumiesz przez teraz. Tak ścisle teraz tzn styczeń, luty odradzam. A teraz znaczy wiosną latem bedzie dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gawor5 22.01.2014 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2014 Nie zagraża niczemu, a nawet zalecam tak zrobić skoro jeszcze jest chęć - bo potem to już tylko problemy.10cm w zupełności wystarczy docieplenia, ważne aby to docieplenie było z twardego styropianu, czyli takie EPS 300 lub nawet styrodur. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mbolo 23.01.2014 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2014 (edytowane) Dzięki Wam za odpowiedzi. Mam nadzieję, że to ocieplenie pozwoli uzyskać zamierzony efekt. Jeśli ktokolwiek z Was miał podobną sytuację i ocieplił fundamenty to proszę o informację co i jak. Na logikę powinno to pomóc. PS. Znalazłem w internecie informacje o XPSie termoorganika Prime http://www.termoorganika.com.pl/print/single/product/745Czy stosując w moim przypadku ocieplenie o grubości 10 cm nie spowoduję, że dom będzie zbyt szczelny?Jak myślicie? Edytowane 29 Stycznia 2014 przez mbolo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mbolo 29.01.2014 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2014 Wypowie się ktoś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 29.01.2014 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2014 Czy stosując w moim przypadku ocieplenie o grubości 10 cm nie spowoduję, że dom będzie zbyt szczelny? Jak myślicie? Ale czego się obawiasz? że się udusisz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mbolo 29.01.2014 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2014 Ale czego się obawiasz? że się udusisz ? Udusić to na pewno nie Poprostu poszukuję dobrej porady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Salah 20.06.2014 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2014 "że dom będzie zbyt szczelny?" - lol ... co oddychające ściany itp ? lepsze przeciągi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stnley 30.06.2014 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2014 Czy w takiej konfiguracji ocieplenia jak na rysunku powyżej jest sens bawić się w dodatkowe stosowanie ceramiki zasypanej perlitem? Szukałem odpowiedzi na to pytanie ale nikt jednoznacznie mi nie odpowiedział. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 30.06.2014 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2014 bardziej sensowne jest zastosowanie pustaka ceramicznego zasypanego perlitem niż takiej protezy w postaci styropianu od środka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stnley 30.06.2014 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2014 bardziej sensowne jest zastosowanie pustaka ceramicznego zasypanego perlitem niż takiej protezy w postaci styropianu od środka. Możesz rozwinąć co masz na myśli pisząc "niż takiej protezy w postaci styropianu od środka."? Przyjmijmy, że styropian już mam. Czy w takim wypadku jest sens dodatkowo dawać tą ceramikę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 30.06.2014 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2014 Zastosuj jedno i drugie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stnley 01.07.2014 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2014 Zastosuj jedno i drugie. No ale czy jest sens ekonomiczny? Jakie to da oszczędności przy takiej konfiguracji ocieplenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stnley 04.07.2014 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2014 Czy tylko ja odnoszę wrażenie, że ostatnimi czasy nikomu nie chce się odpowiadać na pytania mniej doświadczonych forumowiczów. A cała elita forum dyskutuje sama ze sobą na kilku stałych tematach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yolo80 07.07.2014 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2014 jak czytam Wasze historie, to mi się domu odechciewa budować Ja nie mam pojęcia o tym co piszecie, więc jak ja dopilnuję budowy?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 07.07.2014 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2014 Czy tylko ja odnoszę wrażenie, że ostatnimi czasy nikomu nie chce się odpowiadać na pytania mniej doświadczonych forumowiczów. A cała elita forum dyskutuje sama ze sobą na kilku stałych tematach. Bo juz prawie wszystko zostało opisane ile razy można to samo. Poza tym sezon w pełni, pracujemy. Zima jest czas na forum. Poza tym TB ma teraz szanse zablysnac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stnley 09.07.2014 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2014 Bo juz prawie wszystko zostało opisane ile razy można to samo. Poza tym sezon w pełni, pracujemy. Zima jest czas na forum. Poza tym TB ma teraz szanse zablysnac Kolego Fighter1983 niby prawie wszystko zostało już opisane, i niby wszytko co było na ten temat sensownego przeczytałem łącznie z Twoim wątkiem, ale nadal mam rozterki czy bawić się dodatkowo w ceramikę zasypaną perlitem przy takiej konfiguracji ocieplenia? Dlatego zadałem to pytanie znawcom tematu. Jako, że należysz do tego grona, może Ty mógłbyś wyrazić swoje zdanie na ten temat? Co do sezonu to obaj wiemy, że na niektórych wątkach sezon nie ma znaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 09.07.2014 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2014 Izolacja fundamentów wg PN-EN 13370 wg szwedzkiej normy http://www.plastkemiforetagen.se/Material/EPS%20Bygg%20Grundboken.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts