Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie fundamentów - prawidłowa technika ??

taaatooo

Recommended Posts

• Odpowiedzi 43
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

W sumie myślę o 10-12 cm ocieplenia. Do ławy fundamentowej od poziomu gruntu mam ok. 45-50 cm. Grunt był nawożony jesienią w celu podniesienia terenu. Czy jak teraz odkopię ścianę fundamentową do ławy tak żeby wymalować jeszcze raz Dysperbitem, przykleić styropian i położyć folię kubełkową, to nie zagrozi to konstrukcji fundamentu? Dodam, że ława jest wylana betonem B15 i ma wysokość ok. 60 cm, osadzona całkowicie w gruncie rodzimym (nienawiezionym). Co o tym myślisz/cie?

W sumie myślę o 10-12 cm ocieplenia. Do ławy fundamentowej od poziomu gruntu mam ok. 45-50 cm. Grunt był nawożony jesienią w celu podniesienia terenu. Czy jak teraz odkopię ścianę fundamentową do ławy tak żeby wymalować jeszcze raz Dysperbitem, przykleić styropian i położyć folię kubełkową, to nie zagrozi to konstrukcji fundamentu? Dodam, że ława jest wylana betonem B15 i ma wysokość ok. 60 cm, osadzona całkowicie w gruncie rodzimym (nienawiezionym). Co o tym myślisz/cie?

Nie wiem co rozumiesz przez teraz. Tak ścisle teraz tzn styczeń, luty odradzam. A teraz znaczy wiosną latem bedzie dobrze.

Dzięki Wam za odpowiedzi. Mam nadzieję, że to ocieplenie pozwoli uzyskać zamierzony efekt. Jeśli ktokolwiek z Was miał podobną sytuację i ocieplił fundamenty to proszę o informację co i jak. Na logikę powinno to pomóc.

PS.

Znalazłem w internecie informacje o XPSie termoorganika Prime http://www.termoorganika.com.pl/print/single/product/745

Czy stosując w moim przypadku ocieplenie o grubości 10 cm nie spowoduję, że dom będzie zbyt szczelny?

Jak myślicie?

Edytowane przez mbolo

• 4 months później...
  • 2 weeks później...
bardziej sensowne jest zastosowanie pustaka ceramicznego zasypanego perlitem niż takiej protezy w postaci styropianu od środka.

Możesz rozwinąć co masz na myśli pisząc "niż takiej protezy w postaci styropianu od środka."?

Przyjmijmy, że styropian już mam. Czy w takim wypadku jest sens dodatkowo dawać tą ceramikę?

Czy tylko ja odnoszę wrażenie, że ostatnimi czasy nikomu nie chce się odpowiadać na pytania mniej doświadczonych forumowiczów.

A cała elita forum dyskutuje sama ze sobą na kilku stałych tematach.

Bo juz prawie wszystko zostało opisane ile razy można to samo. Poza tym sezon w pełni, pracujemy. Zima jest czas na forum. Poza tym TB ma teraz szanse zablysnac

Bo juz prawie wszystko zostało opisane ile razy można to samo. Poza tym sezon w pełni, pracujemy. Zima jest czas na forum. Poza tym TB ma teraz szanse zablysnac

Kolego Fighter1983 niby prawie wszystko zostało już opisane, i niby wszytko co było na ten temat sensownego przeczytałem łącznie z Twoim wątkiem, ale nadal mam rozterki czy bawić się dodatkowo w ceramikę zasypaną perlitem przy takiej konfiguracji ocieplenia? Dlatego zadałem to pytanie znawcom tematu. Jako, że należysz do tego grona, może Ty mógłbyś wyrazić swoje zdanie na ten temat?

Co do sezonu to obaj wiemy, że na niektórych wątkach sezon nie ma znaczenia. ;)