blazman 23.09.2013 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2013 WitamChciałbym wykonać półki w łazience w kształcie koła. Pomysł pochodzi z tego zdjęcia http://www.e-budujemy.pl/sklep_foto/aranzacje/big/2324.jpg Interesuje mnie dokładnie to samo, ale będzie to wersja ekonomiczna , bo np. wnętrze koła nie będzie wyłożone płytkami a jedynie gładź. Podpowiedzcie jak to wykonać, jaka konstrukcja z profili pod karton gips ? Jak wyciąć później płytki aby koło było równym kołem (okrągłym) ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
123budujemy 23.09.2013 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2013 no powiem Ci że łatwo nie będzie, podejrzewam że płytki nie były wycinane na miejscu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blazman 24.09.2013 10:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2013 no powiem Ci że łatwo nie będzie, podejrzewam że płytki nie były wycinane na miejscu. Hmm, no tak podejrzewałem ze to jakieś cięcie wodą zafundowali sobie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusrulez 24.09.2013 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2013 Jeszcze nie widziałem takich maszyn, żeby cięły tak płytki, żeby wyglądało to ładnie, chociaż dla mnie bez listwy się nie obejdzie. No chyba, że są takie maszyny, musisz pytać dalej. Widziałem tylko maszyny które tą płytki ale prosto i nie uszkadzają szkliwa ale takie łuki hm.... Profil UD nacinasz szlifierką, wszystko zależy jaki promień chcesz uzyskać. Im mniejszy promień koła tym nacięcia muszą być rzadsze. Przy promieniu 30 cm chyba jeśli pamięć mnie nie myli nacinasz co 2 cm. Płytę o szerokości jakiej tam sobie wymarzysz ( tzn. głębokość tej półki) nacinasz co 2cm. Nacinasz z niewidocznej strony do 2/3 głębokości płyty. Przełamujesz każde nacięcie o 180 stopni i lecisz tarnikiem, uważaj na to, żeby nie uszkodzić papieru. I tak z każdym nacięciem. Ja to robię tak, może inni Koledzy się wypowiedzą nt. gięcia płyt na mokro, bo nigdy na mokro nie robiłem. Koło chyba wiesz jak wyznaczyć ? Wkręt do płyt, sznurek i ołówek. Ale nie zazdroszczę Ci obróbki tego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusrulez 24.09.2013 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2013 Maszyny z wodą to tną ale proste linie (przynajmniej tylko takie widziałem). I to musi być też dobra maszyna, żeby ciąć płytkę, tak aby nie uszkodziła szkliwa. Dobra -> czytaj kilka tysięcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KDWJ 02.10.2013 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2013 Nie jest to żadna skomplikowana operacja. Profile kupujesz specjalne do łuków lub sam je nacinasz w stałym module odległości. Otwór w płycie GK wycinasz wyrzynarką. Obwód łuku wykańczasz płytą elastyczną lub nacinasz tak samo jak profile. Płytki oddajesz na maszynę water jet - wytną kształty jakie tylko chcesz "esy - floresy" bez najmniejszych odprysków. Osobiście oddawałem płytki z rysunkami z CAD'a ale zazwyczaj przyjmują każdy nawet odręczny rysunek - pytaj w firmach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusrulez 03.10.2013 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2013 AŻŻŻŻŻ muszę zapytać. Ile taka przyjemność od metra bieżącego ? Mówię oczywiście o płytkach Pewnieeee !! takie kółka to oczywiście łatwizna i sama przyjemność he he he to niech ktoś to dłubie Zrobi to sam, to na pewno będzie wiedział, że 50 zł od metra takich wygibasów to grosze . . . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KDWJ 11.10.2013 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2013 Na dzień dzisiejszy nie pamiętam ile płaciłem, było sporo do wycięcia w płytkach szkliwionych 60x60 ale majątku na to nie straciłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blazman 17.10.2013 09:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2013 Ok no więc krótki pokaże Wam jak to zrobiłem (zrobiliśmy , razem z majstrem od płytek). Może nie było to full profesjonalnie i zgodnie ze sztuką suchej zabudowy, ale wygląda ładnie i jest solidne. 1 . Po pierwsze konsultacja z małżowinką na temat średnicy kółeczek i ich położenia itp. W rezultacie miska do sałatek i okrągła deska do krojenia były idealne Wycinamy kółeczka i robimy kosmiczna konstrukcję 2. Następnie ponacinana płyta i ułożona w okrąg trafia jako wewnętrzna strona koła 3. Następnie robimy drugą płytę z wyciętymi kółeczkami, która w tym przypadku jest frontem geberitu, pamiętając że muszą pokrywać się idealnie z poprzednimi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blazman 17.10.2013 10:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2013 4. Następnie wypełniamy wnętrze koła masą szpachlową , jadąc po krawędziach płyty przedniej i tylnej i nadajemy jako tako równa powierzchnie 5. No i nadszedł czas na płytki. Rozplanowujemy płytki, rysujemy linie po której będzie cięcie, bierzemy coś na uspokojenie i na opanowanie drżenia rąk Ostatecznie "majster" zadeklarował, że on zrobi to lepiej, taniej i szybciej niż maszyna water jet Nawet mu to wyszło. Użył flexa z tarczą diamentową. Przy okazji dowiadywałem się w moim mieście i jest kila firm, które mogą to zrobić i często mają takie zlecenia, ale stwierdziłem, że zaoszczędzę troszkę grosza. Przecięcie płytki po długości 500 mm (linia prosta ) cena około 20 zł. Kółeczka pewnie odpowiednio drożej. 6. Następnie taki mały bajer jak wypełnienie tylnej ścianki mozaiką, następnie półeczki , podświetlenie taśmą LED i będzie pięknie. Jak już dopracuje szczegóły, poprawie niedoróbki, to podeśle fotki. Dzięki Wam wszystkim za wskazówki i info. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts