obsidian 23.09.2013 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2013 Witam wszystkich,W chwili obecnej mieszkanie ogrzewam piecem, który stoi w piwnicy. Chcę zrobić remont instalacji i zainstalować piecyk gazowy dwufunkcyjny w mieszkaniu ale mam problem z kominami. Mieszkanie jest na parterze jednopiętrowej kamienicy. W mieszkaniu mam 3 kratki w tym 2 od kominów wentylacyjnych (jedna w łazience druga w kuchni) i jedną wychodząca przez ścianę. Zastanawiam się jak to wszystko zrobić. Kominiarz podpowiedział że najlepiej byłoby zainstalować taki piec na ścianie przy oknie i wypuścić rurę wentylacyjną i spalinową po elewacji kamienicy od podwórka. Już się nad tym zastanawiałem ale może być problem z sąsiadką na 1 - szym piętrze, przewiduję że będzie protestować ze względu na bezpieczeństwo. Pytanie czy tak wykonane ciągi stanowią jakieś niebezpieczeństwo albo dyskomfort dla mieszkających na górze? Jak wysoko trzeba taki komin zewnętrzny instalować nad dachem. Dach jest dwuspadowy, czy musi to być ponad szczyt dachu czy np 1m od krawędzi dachu? Drugą opcją o której myślę jest zainstalowanie pieca w łazience - problem jest taki że jest tylko jeden komin, istnieje natomiast pociągnięcie wentylacji z kuchni (sąsiednie pomieszczenie) lecz byłaby ona wtedy po drugiej stronie łazienki. Czy to w ogóle wchodzi w grę?I ostatnie pytanie - czy są takie piece które nie potrzebują dwóch ciągów spalinowego i wentylacyjnego? Czy obie rury można wtedy wpuścić w jednym kominie?Proszę o rady, jak coś nieprecyzyjnie opisałem proszę pytać. Dziękuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts