Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

montaz parapetow

Recommended Posts

ja miałem mieszankę , jakaś żywica + marmur -

Okna - plastykowe .

podsadza sie pod okno parapet , niewiele -kilka mm, i ponosi sie parapet za pomocą kołków drewnianych , aby szczelnie przylegał do krawędzi ościeżnicy okna .

Po ustawieniu psikneli pianką montażową i koniec :p

Do przyklejenia marmuru (lub konglomeratu marmurowego) do zaprawy wapienno-cementowej, lub cementowej nie nadają się kleje stosowane do glazury.

Są kleje specjalnie do marmuru n.p. ATLAS - KARO.

Oczywiście montować trzeba z lekkim spadkiem do wnętrza pomieszczeń, aby ewentualna woda nie gromadziła się przy futrynach okien drewnianych - bo wygniją.

W moim przypadku przed zaaplikowaniem pianki pod parapet zrobili stemple ze starej oscieznicy przez co parapet sie nie podniosl i nie pekl na pol. Wyciagnalem te stemple po jakiejs dobie. Wszystko do dzis jest OK.

Chcialbym takie same parapety miec w nowym domu, ale w bloku byly 3 a tu- az sie boje myslec ile by ich bylo razem.

mi facet w salonie z marmurami mówił że do montażu parapetów on stosuje jakiś specjalny klej. Chodzi o to, żeby w pod parapetem nie znalazła się żadna twardsza grudka, albo kamyk, bo może to spowodować pęknięcie parapetu. Podobno też z parapetami z marmuru (zwłaszcza z tymi większymi) trzeba się b. starannie obchodzić, np. nosić je tylko pionowo w dół (nigdy na płasko), bo to cholerstwo podobno łatwo pęka.

Cos w tym jest co mowisz Mieczu bo u mnie musieli jeden docinac jeszcze raz bo pekl im jak niesli po schodach. Zreszta naczekalem sie jakies dwa tygodnie zanim raczyli to poprawic a i odcien byl juz nie ten, na szczescie bylo to widac tylko jak lezaly obok siebie- teraz sa w roznych pokojach i nie ma jak sie dopatrzec subtelnej roznicy.

Do brazowych drewnianych okien zamowilem brazowo- bordowe parapety. Efekt koncowy swietny.