Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka moc kotła Skam-Premium do powierzchni 260 m

Beatka100

Recommended Posts

Mam pytanie jaką moc kotła powinniśmy kupić do kotła Skam P Premium, bo myslałam o 17 KW, a instalator mówi mi o 30 KW. Tylko Pan z firmy Sekom radził mi, że jeżeli wezmę 17 KW to wtedy radziłby mi z małym brucerem, palinkiem żeliwnym, a jak 25 KW to niby te paliniki żeliwne się tak nie sprawdzają i radziłby mi wówczas Skam P Plus czyli z retortą obrotową. No nie wiem zawsze byłam nastawiona bardziej na palinik żeliwny, tym bardziej że myślę o paleniu ekogroszkiem, wiadomo że zawsze nie będzie lepszej jakości i pewnie miałem, jakby się okazało, że cena ekogroszku nagle podskoczy drastycznie. Jakoś nie jestem przekonana do retorty obrotowej, szwagier ma retortę obrotową, co prawda inny kocioł, kupiony 4 lata temu i mówi, ze już nie wziąłby już retorty obrotowej.

Parametry:

dom stary - model warszawski , 1980 r.(klocek - piwnica,parter i dwa piętra- z tego do ogrzania parter i dwa piętra). Powierzchnia do ogrzania ok. 260 m2.

Mur podwójny ocieplony styropianem 10, koło okien - 1

Okna PCV

wentylacja grawitacyjna- 3 kanały

osób w domu - 7

dach ocieplony - wełna 20

preferowana temeperatura - 20-21.

Pytanie czy to 17 Kw mi wystarczy, bo też będzie służył do grzania wody?

......

Parametry:

dom stary - model warszawski , 1980 r.(klocek - piwnica,parter i dwa piętra- z tego do ogrzania parter i dwa piętra). Powierzchnia do ogrzania ok. 260 m2.

Mur podwójny ocieplony styropianem 10, koło okien - 1

Okna PCV

wentylacja grawitacyjna- 3 kanały

osób w domu - 7

dach ocieplony - wełna 20

preferowana temeperatura - 20-21.

Pytanie czy to 17 Kw mi wystarczy, bo też będzie służył do grzania wody?

Mam lekko większą powierzchnię do ogrzania. Temperatury w środku utrzymuję sporo wyższe. Aktualnie grzeję piecem 25kW. Aktualnie brałbym coś ok 17-20kW. Nie widzę powodów do niepokoju.. Jeśli już ma być Skamp to wybrałbym ten z palnikiem Ardeo. Oni tam mają palnik w opcji na miał. Ja bym nie wchodził w miał - ale to osobna bajka. Reszta jak napisał Timon

, a instalator mówi mi o 30 KW
Niestety większość instalatorów/sprzedawców przyjmuje 100W na m2(czyli uciebie 260 *100 W= 26kW) plus kilka watów na zapas bo przecież zawsze lepiej większy niż za mały co jest kompletną bzdurą nie biorą nawet pod uwagę jakie masz ocieplenie.

Najlepiej zrobić OZC ale moim zdaniem moc kotła Sekom P premium 17kW(zakres mocy 4,8 - 21kW) spokojnie ci wystarczy.

Beatko zamówić możesz u dystrybutora, masz do niego ok. 13km.

Oni też zapewniają usługi podłączenia.

Konkretnie przy mocy 25kw polecam szczególnie z ardeo, bo duży żeliwny palnik do tej mocy kotła jest deko za duży a z kolei mniejszy nie gwarantuje poprawnych wyników, jakby trzeba wycisnąć 25kW.... dlatego tak zdecydowane polecenia przy tej mocy kotła.

Kwestia jaki palnik ma szwagier, pewnie z obrotem wewnętrznym a tam może być różnie.

Ten dystrybutor zamawia w 100% zawsze modele z żeliwnym palnikiem.

Decyzja jednak należy do Ciebie. Wolisz żeliwny - nie ma problemu.

Jak ocieplenie dobre i dom "ciepły" to można brać 17kW