Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie drzwi antyw?amaniowe do mieszkania?

Recommended Posts

Jakie drzwi antywłamaniowe do mieszkania?

Pytam bo nie znalazłem odpowiedzi na to pytanie w poprzednich wątkach. Jest w nich raczej o drzwiach wewnętrznych oraz zewnętrznych do domów. A co z drzwiami antywłamaniowymi do mieszkań w tzw. budynkach wielorodzinnych.

Czy jest jakaś alternatywa dla Gerdy, o której na forum pisze się dość negatywnie?

Witexie i Donimet to są świetne firmy ale ja wybrałam pół na pół

:-? jedne Witexie i jedne Donimet a kurat pasują :roll:

Bo było włamanie sąsiedzi widzieli i tych włamywaczy było dwuch jeden do jednych drzwi drugi do drugich sąsiadka mówiła że jeden otwierał drzwi pół godzimy a drugi 25 minut tylko szkoda że nie wiem które drzwi otwierane były 25 minut a które 30 minut (naszczęście nic nie zabrali bo jakiś facet powiedziałim im tak że podobniesz uciekali tam gdzie pieprz rośnie...........)ale jeszcze wiem że w tym czasie jeszcze nie otworzyli drzwi :roll: :roll:

ja jestem bardzo zadowolona z drzwi Gardesa. Wloskie, bardzo dobrze wyciszone z niepowtarzalnymi zamkami, dobrze wygladaja "na oko".

Podobno zamki gerdy otwieraja teraz w 2 minuty, a z kolei witex ma zamki, ktore sie latwo psuja (byl taki watek na forum).

Podobno tez nalezy unikac drzwi, ktore sa dopasowywane przez wysuniecie "fartucha" z dolu drzwi. Zarowno witex, jak i gerda maja takie sztukowane patenty.

Polecam Gerdę, koszt będzie ok. 1700 zł, ale możesz dostać sporą zniżkę w ubezpieczeniu, jeżeli kupisz drzwi w klasie antywłamaniowej C + atestowane zamki, więc nieco większa kwota szybko się zwróci

Moim zdaniem przy takich drzwiach (mam właśnie gerdę w mieszkaniu) można spokojnie całkiem zrezygnować z ubezpieczenia - ja przynajmniej tak zrobiłem, bo możliwość włamania przez okna raczej wykluczam.

Jak facet, co mi te drzwi wprawiał skończył robotę i zademonstrował jak chyba ze sześćdziesiąt bolców wchodzi we framugi i je unieruchamia, to stwierdziłem, że po co mieliby się do mnie włamywać, skoro tylu sąsiadów obok ma drzwi z dykty.

mieczu: w kwestii ubezpieczenia to nie życzę nikomu włamania, ale jakoś tak wychodzi, że post factum ludzie "płaczą nad rozlanym mlekiem". Ubezpieczenie nie jest drogie, a ma się za to w miarę święty spokój. Wiem jak to jest: po włamaniu do mojej firmy w 1996, kiedy mnie ostro oskubali, jakoś się ubezpieczam. Jednakże decyzja należy do każdego indywidualnie.

Swoją drogą pamiętaj, że drzwi antywłamaniowe wobec innych z dykty kuszą podwójnie: co on/ona może mieć w środku, że się tak chroni :-?

Mam od 3 lat w mieszkaniu drzwi firmy Juwent. Stalowe w okleinie, nie sprawiają żadnych kłopotów, oprócz głównego mam też dodatkowy zamek z mosiężną gałką od środka - wygląda ładnie i ten dodatkowy też jast schowany w skrzydle. Polecam - cena na poziomie 1650zł.

Pozdrawiam Aishan