Pascalt 24.09.2013 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2013 Witam,aktualnie jestem na etapie zakładania instalacji CWU. Jako że punkty poboru wody mam stosunkowo blisko siebie, planuję zrobić to w systemie bezzłączkowym (połączenie w gwiazdę, gdzie punktem centralnym ciepłej wody jest jest zbiornik ciepłej wody, a zimnej - przyłącze wodne). 1. Całą instalację mam zamiar zrobić z rur 16mm. Proszę o informację, czy taki przekrój rury wystarczy do zasilania zbiornika ciepłej wody (czy przy korzystaniu z ciepłej wody w kilku punktach jednocześnie nie będzie powodować odczuwalnego spadku ciśnienia na ciepłej wodzie i np. chwilowo zimny prysznic). 2. Kładę rurki zimnej i ciepłej wody w otulinę 9mm foliowaną (na zimną również w celu wyciszenia) - czy to dobre rozwiązanie.3. Rurki mam zamiar kłaść w otulinie bezpośrednio na chudziaku. Czy izolacja wodna (na chudziaku - folia budowlana 0,2 2x) ma być podkładana pod te rurki, czy można kłaść na nie i później po prostu macając obkładać styropianem 5cm między rurkami (na to jeszcze styropian 10cm).Bardzo proszę o rzeczowe odpowiedzi ludzi, którzy znają się na temacie.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 28.09.2013 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2013 Na chudziaku nie układaj rurek jak możesz. Styropian do dodatkowa otulina/izolacja a to są oszczędności mocno odczuwalne jak planujesz cyrkulację.Ja mam w domu zbiornik na ciepłą wodę zasilony rurką 18mm miedzianą. Nie odczułem jak dotąd spadku ciśnienia a dom mam dosyć duży (2 kuchnie 2 łazienki) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pascalt 29.09.2013 12:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2013 Na chudziaku nie układaj rurek jak możesz. Styropian do dodatkowa otulina/izolacja a to są oszczędności mocno odczuwalne jak planujesz cyrkulację. Ja mam w domu zbiornik na ciepłą wodę zasilony rurką 18mm miedzianą. Nie odczułem jak dotąd spadku ciśnienia a dom mam dosyć duży (2 kuchnie 2 łazienki) Dzięki yaiba83 za odpowiedź. Cyrkulacji nie planuję - odbiorniki ciepłej wody mam w większości blisko zbiornika CWU, do tego zastosowane małe przekroje 16mm PEX. I teraz właśnie najważniejsze dla mnie pytanie - czy przy instalacji, gdzie do każdego odbiornika jest pociągnięta osobna nitka zasilająca z przyłącza - wystarczy pex 16 na zasilaniu zbiornika ciepłej wody użytkowej. Czy lepiej dać o oczko większy przekrój (18mm). Podobne pytanie do kranu na zewnątrz domu. Pilnie proszę o odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts