wuj_stach 24.09.2013 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2013 Witam. Chciałbym w stosunkowo nowym grzejniku(nie stary żeliwny) wymienić zawór na taki z termostatem. Na odpływie grzejnika mam zamontowany zawór odcinający. I teraz moje pytanie czy żeby wymienić zawór na ten z termostatem to muszę spuszczać wodę z całej instalacji czy wystarczy tylko zakręcić ten zawór odcinający na odpływie? Z góry dziękuję za wszelkie sugestie jak się za tą wymianę zabrać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KDWJ 02.10.2013 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2013 Zawór odcinający tylko i wyłącznie na powrocie? Trochę więcej informacji by się przydało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wuj_stach 02.10.2013 11:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2013 Tak, Zawór odcinający jest tylko na powrocie i jest on usytuowany na dole grzejnika u góry grzejnika jest zamontowany zwykły zawór który chcę wymienić na taki z termostatem, nie ma przy nim odcinającego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
G.N. 02.10.2013 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2013 A baterie w łazience czy kuchni wymieniałbyś bez zakręcania wody w całym mieszkaniu gdyby zawór odcinający był tylko do ciepłej wody a do zimnej nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arkogol 13.10.2013 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2013 Witam Was, jeśli już jest temat grzejników poruszony, jak się ma zakładanie termostatu do grzejników, żeliwnych, które mają około 20 lat? Chyba nie powinno być z tym problemu? Czy jest w ogóle sens? Jak to się sprawdza w praktyce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 13.10.2013 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2013 Witam Was, jeśli już jest temat grzejników poruszony, jak się ma zakładanie termostatu do grzejników, żeliwnych, które mają około 20 lat? Chyba nie powinno być z tym problemu? Czy jest w ogóle sens? Jak to się sprawdza w praktyce? witam wg mnie sens jest zadaniem zaworów termostatycznych jest utrzymywanie określonej temperatury w pomieszczeniach ustawiając, np. 21'C będziesz miał/miała nie wyższą temperaturę, nie będzie dochodziło do przegrzewania pomieszczeń pewnie spadną koszty ogrzewania albo w innych pomieszczeniach (w tych, w których była niższa temperatura) podniesie się temperatura przy pomocy termostatów można zróżnicować temperaturę w różnych pomieszczeniach u mnie, np. w sypialni mam ustawione 19'C, w salonie 21'C, w łazience 26'C, a w pomieszczeniach użytkowanych "od święta" (sypialnie dla gości) 15"C no i jeszcze wygląd milszy dla oka:) pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arkogol 20.10.2013 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2013 Dzięki za odpowiedź! Faktycznie brzmi to rozsądnie, nie wiem tylko, czemu nie wpadłem na to wcześniej Muszę jeszcze przeliczyć sobie jaki będzie koszt termostatów wraz z montażem. Mam 7 kaloryferów w mieszkaniu, więc pewnie tanio nie będzie. Pozdrawiam Arek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts