ŁukaszEwa 24.09.2013 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2013 (edytowane) W projekcie rozbudowy budynku (nadbudowa piętra) mam uskok/półkę na elewacji ok. 15cm: ściana piętra (24cm) jest przesunięta wgłąb budynku względem ściany parteru (39cm). Jako element ozdobny całkiem ładnie to wygląda ale obawiam się eksploatacji. Jak wykonać taką półkę aby: -nie tworzyły się zacieki od deszczu zmywającego brud z tej półki? -woda nie zostawała na półce i mróz nie rozsadzał elewacji? Zastanawiałem się również nad wyrównaniem tych ścian/elewacji np. styropianem ale dochodzi wtedy kwestia głęboko osadzonych (na dwadzieścia kilka cm) okien . Proszę fachowców o poradę. Edytowane 24 Września 2013 przez Łukasz&Ewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
End_riu 24.09.2013 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2013 Zróbcie tą półkę ze spadkiem na pół centymetra i woda nie będzie stała, a brud się nie zdąży nazbierać, bo będzie go zmywał najmniejszy deszcz i wywiewał wiatr. Takiego spadku nie będzie widać. Przy styro 20cm robi się bunkier z domu Możecie również zrobić przejście po skosie na odcinku 1-2m. Ale to już mniej atrakcyjne rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1pezet 29.09.2013 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2013 W projekcie rozbudowy budynku (nadbudowa piętra) mam uskok/półkę na elewacji ok. 15cm: ściana piętra (24cm) jest przesunięta wgłąb budynku względem ściany parteru (39cm). Jako element ozdobny całkiem ładnie to wygląda ale obawiam się eksploatacji. Jak wykonać taką półkę aby: -nie tworzyły się zacieki od deszczu zmywającego brud z tej półki? -woda nie zostawała na półce i mróz nie rozsadzał elewacji? Zastanawiałem się również nad wyrównaniem tych ścian/elewacji np. styropianem ale dochodzi wtedy kwestia głęboko osadzonych (na dwadzieścia kilka cm) okien . Proszę fachowców o poradę. [ATTACH=CONFIG]214339[/ATTACH] Proponowałbym ocieplić półkę a następnie półkę wyłożyć parapetnikami aby wystawały chociaż 4 cm na zewnątrz.Parapetniki ułożyć ze spadem a na połączeniu ze ścianą ułożyć silikon. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWBUD 29.09.2013 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2013 Najlepsze rozwiązanie to obróbka blacharska.http://forum.muratordom.pl/showthread.php?50990-Elewacje-)-zdj%C4%99cia/page222tutaj - w połowie budynku - jest obróbka blacharska zamontowana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWBUD 29.09.2013 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2013 http://www.ewbudlipsko.home.pl/data/imagegallery/e301c7d9-0799-72ed-d7f5-b64c2120c8b5/14d24bb2-fda6-7b5a-0fe5-a5ba4f970e5a.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts