Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czy da się zrobić ok 15 cm uskok/półkę na elewacji ?

Recommended Posts

W projekcie rozbudowy budynku (nadbudowa piętra) mam uskok/półkę na elewacji ok. 15cm: ściana piętra (24cm) jest przesunięta wgłąb budynku względem ściany parteru (39cm).

Jako element ozdobny całkiem ładnie to wygląda ale obawiam się eksploatacji.

Jak wykonać taką półkę aby:

-nie tworzyły się zacieki od deszczu zmywającego brud z tej półki?

-woda nie zostawała na półce i mróz nie rozsadzał elewacji?

Zastanawiałem się również nad wyrównaniem tych ścian/elewacji np. styropianem ale dochodzi wtedy kwestia głęboko osadzonych (na dwadzieścia kilka cm) okien .

Proszę fachowców o poradę.

w4.jpg

Edytowane przez Łukasz&Ewa

Zróbcie tą półkę ze spadkiem na pół centymetra i woda nie będzie stała, a brud się nie zdąży nazbierać, bo będzie go zmywał najmniejszy deszcz i wywiewał wiatr.

Takiego spadku nie będzie widać. Przy styro 20cm robi się bunkier z domu :p

Możecie również zrobić przejście po skosie na odcinku 1-2m. Ale to już mniej atrakcyjne rozwiązanie.

W projekcie rozbudowy budynku (nadbudowa piętra) mam uskok/półkę na elewacji ok. 15cm: ściana piętra (24cm) jest przesunięta wgłąb budynku względem ściany parteru (39cm).

Jako element ozdobny całkiem ładnie to wygląda ale obawiam się eksploatacji.

Jak wykonać taką półkę aby:

-nie tworzyły się zacieki od deszczu zmywającego brud z tej półki?

-woda nie zostawała na półce i mróz nie rozsadzał elewacji?

Zastanawiałem się również nad wyrównaniem tych ścian/elewacji np. styropianem ale dochodzi wtedy kwestia głęboko osadzonych (na dwadzieścia kilka cm) okien .

Proszę fachowców o poradę.

[ATTACH=CONFIG]214339[/ATTACH]

Proponowałbym ocieplić półkę a następnie półkę wyłożyć parapetnikami aby wystawały chociaż 4 cm na zewnątrz.Parapetniki ułożyć ze spadem a na połączeniu ze ścianą ułożyć silikon.