Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dobór mocy kotła i kominka do metrażu domu

adamfoog

Recommended Posts

:bash:Witam wszystkich.

Stoję przed dylematem – kupiłem stary dom (suchy) z lat 30-stych ubiegłego wieku.

Bez piwnic 9x9 m - na dole trzy pomieszczenia i łazienka na górze dwa pomieszczenia (około 90m2).

Nie ma CO i zaczynam czytać na ten temat. Im dalej w las to więcej drzew a jestem blokowcem… odkręcam kurek i grzeje...

Dom jest nieocieplony mur dwu-warstwowy ze szczeliną powietrzną.

Zamierzam go przed przeprowadzką docieplić (sugestie do poniższego mile widziane):

1. Podłoga parter 7 cm twardego styropianu i podłogówka(przedpokój łazienka i kuchnia - reszta raczej grzejniki). Łazienka jeszcze drabinka. Na sufit aby wyrównać styropian 2cm i tynk żywiczny…chyba.:stirthepot:

2. Piętro grzejniki. Stryszki ocieplenie od dachówki 12-15 cm styropian.

3. Strop piętra: od góry chce rozłożyć styropian 20cm (nie cierpię wełny…)

4. Ściany zewnętrzne 12-15 cm styropian.

5. Może jeszcze ocieplę fundamenty styropian 5 cm

Doradzicie jak dobrać moc kotła (węgiel/ drewno) do tego budynku aby nie przedobrzyć:

Planuję maleńki kocioł na paliwo stałe i jeszcze kominek z płaszczem wodnym też małej mocy ale jakie wybrać???

Wspomóżcie swoim doświadczeniem proszę.

jeśli chcesz ocieplać strop nad górną kondygnacją to nie widzę sensu powielania izolacji na strychu w połacie dachu- zbędny wydatek chyba że poddasze ma być użytkowe

styropian jeśli ma iść na strop to w dwóch warstwach aby mostki zlikwidować(osobiście dałbym wełnę- łatwiejsza w ułożeniu "tymi ręcami")

ściany masz 3 warstwowe jeśli jest pustka w środku ale to mało istotne dla sprawy

na ściany jak już kleisz daj 12-15cm porządnego styro o parametrach w okolicy 0,031 - nie żałuj kasy- zwróci się szybko.

o doborze kotła poczytaj w mojej stopce

nie widzę sensu łączenia kotła na węgiel i kominka z płaszczem chyba że dorzucisz bufor taki około 1000litrów aby magazynować ciepło

łatwiej i taniej kociołek z podajnikiem, mniej pracy i czasu na obsługę, lepsza sprawność niż kotła zasypowego i kominka

zmierz sobie na początek dokładnie po podłogach ile będziesz grzać i do tego policz ile KW będziesz potrzebował. nie musisz mieć super dokładnego wyniku ale ważne abyś znał rząd wielkości by potem nie dać sobie wcisnąć jakiegoś monstrum tylko dlatego że domek wiekowy

zbigmaz

dzieki za dopisanie - miałem podać ale jak widać zapomniałem:confused:

yaiba83

kładąc w skosy też wolałbym kłaść styropian bo nie leci tak na głowę i nie gryzie ale na podłodze to tylko rozwiniecie rolek na folii i przykrycie drugą, nie gryzie wcale. ale masz rację co kto lubi;)

R90

słuszna uwaga

jak okna słabe to pzed styropianem wymienić żeby potem za kilka miesięcy nie niszczyć nowiutkiej elewacji

Dzięki wszystkim za zainteresowanie...

W jakim stanie masz okna ?

Okna mam częściowo wymienione na plastik a częściowo podwójne drewniane

Wymiana przed lub równolegle z ociepleniem, bo okna na drzwi balkonowe chcę wymienić...

cysiokysio

Pomieszczenie na kotłownie to doklejony chlewik na poziomie parteru.

Dzięki za linka. Tam wyliczyłem iż obecnie potrzebuję 14kW a po ociepleniu max 6-7kw.

timon120777

Apropo ... ocieplenie stropu to nad górną kondygnacją i nie lubię wełny... wole styro.

A ocieplenie dachu to ocieplenie skosów tutaj wooooogóle nie widzę wełny...

Odnośnie kotła to myślałem o jakimś maleństwie 6kw bo mniej nie ma a woziłbym i 4 kw.

Kominek z płaszczem wodnym 8 kw na duuuuuże mrozy i do zagrzania szybkiego CWU 300-500l bojler mi się marzy i duuuża wanna.

Co o takiej odwróconej logice ogrzewania myślicie ...

Kocioł pracuje na większej sprawności a jak go zabraknie można w maleńkim kominku zapalić... ale czy za dużo energii ten kominek do układu nie wrzuci... Kocioł oczywiście można zgasić gdy kominek pracuje...

ja napisałem tylko co mnie się lepsze wydaje. nie bronię ci styropianu jak chcesz

nie widzę tylko sensu powielania izolacji

jeśli strych nie będzie użytkowany to szkoda kasy w styropian upchnięty w połacie dachu, wystarczy tylko izolacja stropu nad ostatnią kondygnacją i całe ciepło zostanie na dole

ale bądź wola i pieniądze Twoje;)

te wyliczenia są orientacyjne więc nie sugerowałbym się dosłownie cyframi.

kociołki o mocy 6KW tylko zasypowe

z podajnikiem 7KW najmniejszy potem 10 i 11KW

pomysł na wykorzystanie większej sprawności dobry pytanie jak wyjdzie w praktyce.

co zrobisz jak mróz ściśnie a ty w pracy będziesz?

kociołek będzie na maksa gonił a i tak w domu zimno i dopiero kilka godzin po rozpaleniu w kominku straty wyrównasz

stąd pisałem o połączeniu tego buforem aby za wczasu zmagazynować niezbędną ilość ciepła

przy bojlerze 500L na samo CWU będziesz zużywał jakieś 4-5KW więc te 6 policzone może zabraknąć i to szybko

ja napisałem tylko co mnie się lepsze wydaje. nie bronię ci styropianu jak chcesz

nie widzę tylko sensu powielania izolacji

jeśli strych nie będzie użytkowany to szkoda kasy w styropian upchnięty w połacie dachu, wystarczy tylko izolacja stropu nad ostatnią kondygnacją i całe ciepło zostanie na dole

ale bądź wola i pieniądze Twoje;)

te wyliczenia są orientacyjne więc nie sugerowałbym się dosłownie cyframi.

kociołki o mocy 6KW tylko zasypowe

z podajnikiem 7KW najmniejszy potem 10 i 11KW

pomysł na wykorzystanie większej sprawności dobry pytanie jak wyjdzie w praktyce.

co zrobisz jak mróz ściśnie a ty w pracy będziesz?

kociołek będzie na maksa gonił a i tak w domu zimno i dopiero kilka godzin po rozpaleniu w kominku straty wyrównasz

stąd pisałem o połączeniu tego buforem aby za wczasu zmagazynować niezbędną ilość ciepła

przy bojlerze 500L na samo CWU będziesz zużywał jakieś 4-5KW więc te 6 policzone może zabraknąć i to szybko

dzięki.

1. Nie pisałem o ociepleniu całego dachu tylko na stryszkach między ścianką kolankową a stropem 1-go piętra i ociepleniem stropu

2. Miejsca mi nie żal i na krokwie a nie między nie.

3. Ciepłą wodę używam cały czas? chyba nie czyli groszowe uzupełnienie strat i ogrzanie tego co po robocie zużyję Czyli to co piszesz 4-5 kW to tylko chwilowo albo wcale.

4. Jak mróz ściśnie to mi nic nie zamarznie, a o to przecież chodzi. Straty tych 2 tygodni mrozów (choćby prądem dopalać w 1-2 pomieszczeniach) powinny wielokrotnie zwrócić się na lepszej całorocznej sprawności... ale czy ktoś tego próbował?

5. Bojler chyba 300l pisałem. Nie jednak 300-500 pisałem... ale to może przesadziłem 300 na wannę wystarczy.

Czy jest ktoś na forum co pali niewymiarowanym kotłem?

Może się podzieli... doświadczeniami. Oczywiście dom nie nowo zbudowany i wygrzany --- inaczej lipa i 2 źródła mogą nie wystarczyć.

Edytowane przez adamfoog
ups sprostowanie