Anula73 08.05.2004 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2004 Witam, Jestem w przededniu montowania drzwi. Mam posadzki betonowe, na ktore poloze deske trojwarstwowa (parkiet wolominski) i plytki ceramiczne. Zastanawiam sie czy powinnam oscieznice postawic na obecnym poziomie podlogi betonowej czy tez przyciac je na poziom docelowy parkietu lub plytek, ktore poloze pozniej. Wydaje mi sie ze w efekcie koncowym oscieznica nachodzaca na parkiet lub plytki wyglada lepiej i jest lepsza w sprzataniu niz parkiet lub plytki podocinane do oscieznicy. Przy tym drugim wariancie zawsze gdzies tam sie krzywo utnie i trzeba bedzie klajstrowac fuga czy czyms. Ale moze sie myle (?) Jesli przyjme wariant pierwszy to czy da sie przyciac zamontowana do samej posadzki betonowej oscieznice na 1-2 cm nad nia, tak aby wsunac pod nia parkiet lub plytki? Czy sa takie pily z raczka przekrecona na jedna strone a z drugiej tylko ostrze ? Bede wdzieczna za informacje, Anula Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anula73 10.05.2004 15:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2004 Moze jednak ktos mi odpowie ? Mam jeszcze jedno pytanie - ile mm nad podloga warto umiescic drzwi zeby nie bylo za duzej szczeliny i zeby nei szorowaly po podlodze ? Czy 1 cm nie bedzie za duzo ? Nad parkietem i plytkami. Czy drzwi sie opuszcza ? Anula Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel.k2 10.05.2004 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2004 Sprawdź najpierw o ile krótsze masz skrzydła od ościeżnicy. Może się zdarzyć, że jak postawisz ościeżnicę na posadzce to skrzydło będzie nawet kilka cm nad nią i to fatalnie będzie wyglądać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anula73 11.05.2004 06:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2004 Oczywiscie to zrobilam. Poprzycinalam oscieznice na 3 cm dluzsza niz drzwi. BYly 5 cm dluzsze. Mam zamiar polozyc parkiet 14mm + 5,5 mm podkladu tekturowego. Tym spsobem bede miec 1,05 mm nad podloga. Ale mysle ze ten podklad troche sie ulezy ze 2mm, wiec bedzie 1,25. I mam watpliwosci czy to aby nie za duzo (???) Anula Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maluszek 11.05.2004 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2004 A dlaczego nie zakładasz ościeżnic jak już ułożysz podłogi? My tak robiliśmy - najpierw gres, potem do tego dopasowaliśmy ościeżnice. Tam gdzie miały pójść wykładziny panowie zostawili 1 cm odstępu pomiędzy podłogą a ościeżnicą, żeby można było włożyć tam wykładzinę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niewidzialny 12.05.2004 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2004 przy ukladaniu parkietu oscieznice mozna obciac na żądana dlugosc ;drzwi 1 cm nad podloga- to za duza szpara;musisz sprawdzic poziomica wylewke czy jest rowna aby drzwi nie wycieraly podlogi przy otwieraniu;drzwi i oscieznice mozna dociac-jezeli sa za krotkie to fatalnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martag 13.05.2004 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2004 Witam, takie dylematy jeszcze przede mną, ale w mieszkaniu mam zamontowane ościeżnice powyżej poziomu paneli i jest to dość uciążliwe w czyszczeniu. Przestrzeń pomiędzy panelami panowie budowniczowie wypełnili czymś białym co teraz się wykrusza. Po pięciu latach wygląda fatalnie i nie daje się doczyścić. Ble. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 25.05.2004 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2004 Moje ościeżnice stoja na płytkach czy parkiecie i jest o`k. Nic się z nimi nie dzieje. Czyszczenie? - mop albo szczota ze szmatą załatwiają sprawę bez problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts