Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ciepła połowa bliżniaka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

kori, w salonie bym zrezygnowała całkowicie z oświetlenia punktowego w suficie - wystarczy lampa nad stolikiem oraz podświetlenie led we wnęce z TV. No i oczywiście podświetlenie w suficie wzdłóż ściany. Powinno więc wystarczyć, bo w salonie się relaksujesz. Do poczytania książki/czasopisma najlepsza będzie lampa stojąca/stołowa

Pomiędzy kuchnią a salonem... nie wiem...może lepsza będzie długa listwa zamiast tych 3 punktów....?

W kuchni zostawiłabym oświetlenie w suficie tylko nad zlewem. Pozostała część kuchni oświetlana listwami led pod szafkami.

moniss a co sądzisz, aby w kuchni dac jakąś lampę sufitową, dalej nad zlewem podwójne reflektorki regulowane i nad płytą gazową również podwójny reflektorek regulowany tego typu

http://chors.pl/pl/produkty/exe-r21-w/wpuszczane

generalnie chciałam aby oświetlenie było energooszczędne, a więc jeśli oprawy halogenowe to z żarówkami led barwa ciepła

W kuchni dociągnałabym sufit podwieszany do samej ściany (bez tego odstępu jak w jadalni i salonie) i nad oknem na ścianie dałabym taki kinkiet: kinkiet.jpg

(w świetle okna kuchennego - roleta rzymska)

Reszta oświetlenia kuchennego - podszafkowe.

Ale ja to jestem typ cieniolubny, tak w dzień jak i w nocy ;) Poza tym nie jestem też zwolenniczką sufitowego oświetlenia punktowego (mam w łazience i nie używam, bo ktoś tego za dużo nawsadzał i jest zbyt jasno).

A nad płytą gazową nie będziesz miała lampy w okapie?

Edytowane przez moniss

faktycznie, masz racje to z tym ledem na oknem w kuchni

natomiast mysle zeby pozostawić ten odstęp od ściany i tam schować właśnie rolete rzymska

moniss to co na srodku w kuchni dodać jakiś plafon??

słuchajcie a moze zostawić te ośweitlenie pod górnymi szafkami, led we wnęce na roletę rzymską a na środku kuchni dać centralnie lampę sufitową

i wtedy nie dawać żadnyh halogenów??

Edytowane przez kori

Pesteczko, teraz mamy kuchnie gdzie pomiedzy szafkami na szeroośc mamy sufit okolo120cm, czyli identycznie jak w budowanym domu

aktualnie mamy jakis stary żyrandol i faktycznie sufit jest maly.

Chyba masz racje zeby nie dawać tam za duzo

tym bardziej ze w jadalni bedzie lampa nad stolem

W kuchni myślę zatem zeby dać reflektory punktowe, tylko czy pojedyncze czy podwójne??

i w których miejscach ulokować??

W okolicach zlewozmywaka moze i gdzie jeszcze bedzie wg Was praktycznie??

W jadalni myslicie zeby dać nad stołem pojedynczą lampę czy podwójną??

Na wizualkach jest taki bardziej kwadratowy stół.

Kori, ja bym ustalała sufitowe punkty świetlne empirycznie. Na to masz kupę czasu. Na razie wystarczy decyzja, że są i mniej więcej gdzie.

no my tez tylko ledy, oszczędzamy!!!!

wojgoc, stól bedzie miał wymiar 150x90, po rozłozeniu 200x90cm

jak myślisz, zatem jedna lampa nad stołem??

sluchajcie, zmieniając temat, wiecie gdzie najlepiej zamontować w uchni automatyczną szufelkę odkurzacza centralnego???

coś słyszałam żeby nie montować w miejscach stale uczęszczanych, bo przypadkowo będzie uruchamiało się szufelkę nogą??

no i teraz nie wiem, czy na projekcie zaznaczyć pod szafką ze śmietnikiem, czy może pod piekarnikiem??