Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ciepła połowa bliżniaka

Recommended Posts

dzięki pesteczko za pomoc i wrzucenie tej mozaiki na inspiracje.

potrafisz robić widze czary z mleka:-)

Ty będziesz bardziej obiektyna niż ja. Więc co myslisz o takiej wersji.

Wogóle dziewczyny co uważacie o tej wersji??

Pestko dzwoniłam dziś do jasby, faktycznie koszty kosmiczne. Wiec mysle zeby dac jakis jasny kamien i go zaolrąglić

Ten kamień robiłby za półkę wokół mozaiki i na górze jako wykończenie (łatwiej byłoby wycierać kurze)

Co myślicie o trawertynie??Ewentualnie jaki inny kamień byście widziały??

zakładając takie połączenie kolorystczne kominka, wg Was jaka podłoga z drewnianym by tutaj pasowała??

gres beżowy czy może jakaś szarość??

a drewniany dywan coś w kolorze olejowanego dębu naturalnego, czy moze coś ciemniejszego??

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ta mozaika z Paradyżu to podobno orzech. Trzeba by wziąć próbkę do ręki przymierzać do desek, żeby wybrać najbardziej zbliżony odcień. W necie kolorów tych płytek widziałam 3, więc nie można ufać.

Kolor podłogi wokół drewnianego dywanu dobierałabym do ściany. Czyli jeśli ściana jasno szara, to gres na podłodze taki sam.

Będziesz miała na podłodze 2 rodzaje materiałów i na kominku też 2. To dużo więc trzeba starannie przynajmniej kolory i faktury dobrać.

Trawertyn to piękny kamień, ale musiałabyś go kupić w slabach i zlecić obróbkę. Trawertyn jest bardzo dziurawy. Taka natura tego kamienia. Oczywiście są płytki z wypełnieniem (drogie), ale o takich slabach nic nie słyszałam.

Poza tym każdy trawertyn ma słabszy lub mocniejszy wzór, a ta mozaika już jest wzorzysta. To bardzo złe połączenie. http://www.comecostone.pl/pl/nowosc.html

Ramka, półka i podłoga wokół desek muszą być jednolite, bez żadnych maziajów.

Są dwa ciekawe materiały, którymi można się w tym przypadku posłużyć:

Oba materiały bardzo ciekawe i do bardzo szerokiego zastosowania.

Ze spieków kwarcowych można zrobić nawet podłogę wokół desek, a jeśli z tego materiału będzie też ramka i półka przy kominku, efek może być bardzo ładny.

Forniry kamienne są łupkowe i nie są gładkie, chociaż piękne.

Dla mnie trawertyn to najpiękniejszy kamień. Właśnie z tą porowatością. Ale przy zaokrągleniach na kominku to mogą wyjść spore koszty. Przerabiałam to już u Wojtka.

Mnie ta drewnopodobna mozaika nie leży, jest za pstrokata. Trzeba by było dobrac idealnie do desek na podłodze i do dodatków. :yes:

A może zamiast tej mozaiki coś z mozaiki kamiennej, np. takiej

http://mozaiki24.pl/images/8385b64d59645c5c7fad449a144516a4.jpg

Ma kilka odcieni i można by było wykorzystać je np. na ściany, kafle wokół drewna. :rolleyes:

A te spieki to jakie są to koszty??

Pestk. o

O tym wogóle nie myślam

magda nie upierał.sie przy drewnopodobnej.

Grunt żeby kominek wyszedł ciekawie i inaczej :)

Łatwo nie będzie bo i kolor gresu trzeba dobrać,drewnianego dywany,ścian i dodatków

Ale idziemy raczej w styl ciepły czymś ew przełamany dla kontrastu..

Ola ma chyba beton na ścianie.

Magda ma rację. Trzeba oszczędzać wybierając materiały, bo się pstrokato zrobi.

W Stonarcie mają spory wybór mozaik kamiennych. Warto to zobaczyć na własne oczy: łupki kwarcytowe, marmury, onyksy, skamieniałe drewno, masa perłowa i oczywiście trawertyny. Ja stamtąd wyjść nie mogłam.

Trawertyn to mój drugi po łupku ulubiony kamień we wnętrzu.

Kori, macie masę czasu na dokonanie wyboru. Spokojnie.

dziękuję, bardzo mi się podoba...może to zaczątek pomysłu do mojej łazienki do której nic jeszcze nie mam wybrane :rolleyes: muszę poszukać jej w jakiś aranżacjach ;)

Ta jest jeszcze bardzo ładna i delikatna. http://dekordia.pl/produkt/producent-dunin/jade-514-mozaika-dunin.html

Ale jest szklana, więc nie wiem czy na kominki się nadaje:(

Kori, dziękuję za zaproszenie, bardzo mi miło.

Przykro mi, ale na forum z założenia nie zajmuję się projektowaniem. Także nie doradzam w takich kwestiach. Taką decyzję podjąłem bardzo dawno temu, gdy zauważyłem ile mi to czasu zajmuje.

A w takim przypadku jak Twój, jeszcze musiałbym się wgryźć w całą Waszą dyskusję. No i: gdzie kucharek sześć... :)

pozdrawiam serdecznie i życzę powodzenia!

Eh, Wojgoc, Ty to za nogi na ziemię ściągasz Dziewczynę :cool: Głos rozsądku bardzo cenny.
mam wrażenie, że Inwestorka nie zdaje sobie sprawy z kosztów niektórych rozwiązań:o, a wyobraźnia forumowiczek nie zna granic:rolleyes:

A jak tam u Ciebie, schody, barierki, kominek? Wiesz, że mnie ciekawość podgryza :yes:
suszy się drewno na schody, barierka w fazie dopracowywania szczegółów, kominek hula, ale szukamy dalej odpowiedniej płyty onyksu. Edytowane przez wojgoc

KOSZTY - to jest coś co w początkowej fazie budowania wydaje się nieważne wielu osobom. Ale może Kori ma dość kasy na kominek za circa 30 tys.

U Ciebie widzę powoli, ale do celu :) Piękny slab onyksowy to nie łatwa rzecz do znalezienia.

Czy widziałeś może podłogi u Demon D. ? Podobny problem tyle, że z marmurem i szczęśliwie rozwiązany.