pablomoc 24.09.2013 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2013 Witam, Zakupiłem dziś na próbę dwa termometry przylgowe. Termometr zainstalowałem ale nie wskazuje prawidłowo temperatury. Na piecu mam aktualnie 57 st. A termometr na rurce 30 cm nad piecem pokazuje 47 st. Trochę się zawiodłem bo miałem nadzieję że termometr będzie pokazywał dobrą temperatura (do zniesienia była by różnica 1 -2 st.). Używa ktoś takich termometrów. U was tak samo zaniża ? Coś takiego : http://allegro.pl/termometr-opaskowy-przylgowy-do-c-o-ze-sprezyna-i3553426204.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wuwok 25.09.2013 06:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2013 witam.spróbuj skalibrować go czyli ciepła woda i wsadź go do niej [tylna cześć ] plus dołóż tam termometr rtęciowy. Przy różnicy temp. śrubokrętem płaskim przekręć tylu na nacięciu wskazówkę we wskazane miejsce .Powinno pomoc w ciut dokładniejszym pomiarze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablomoc 25.09.2013 08:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2013 nie wiem czy dobrze myślę ale jak mam na piecu 57 st. to na rurce 30 cm nad piecem powinno być tyle samo, ewentualnie - 1 st mniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wuwok 25.09.2013 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2013 Masz 4d w instalacji???ja kalibrowałem ale mam zawór 4d i za zaworem inna temp.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 25.09.2013 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2013 wrzuć fotkę jak ten termometr zamocowałeś i w którym miejscuprzylgowe muszą dobrze "przylegać" inaczej łapią temperaturę z powietrza i będzie zaniżona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTINOS 25.09.2013 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2013 też się kiedyś nad tym zastanawiałem. Np u mnie (zdjęcie) temperatura CO na sterowniku zawsze jest inna niż na tym pierwszym termometrze tuż nad piecem. I nie jest to różnica 1-2 stopnie. tak samo kwestia relacji aktualnej temperatury CWU do aktualnej temperatury wody najbliższego wyjścia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
softhd6 25.09.2013 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2013 Przylgowe są tandetne. Na 3 szt. ze sklepu wybrałem jeden, a i tak przekłamuje o kilka stopni. (ok 7-8 grad).Posmarowałem pastą termoprzewodzącą (taką od procesorów). Trochę pomogło, niestety to badziewie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablomoc 26.09.2013 06:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2013 Mam zawór 3d a temometr zainstalowałem na obiegu cwu a tu zawór 3d nie bierze udziału. Wrzucę po południu fotkę to zobaczycie. Termometrów w sumie będę miał 4: 1 na powrocie, 2 na zasileniu cwu. 3 na jednęj odnodze zaworu 3d. 4 na drugiej odnodze. Jeden termometr już skalibrowałem i pokazuje juz dobrze. Nawet nie wiedziałem że można tam kręcić z tyłu Co do przylegania termometru to powierzchnia przylgowa termometru jest płaska a rurka okrągła. Tak jak tu kolega pisze posmaruje pastą termoprzewodzącą to powinno być lepiej. Ogólnie termometry potrzebne mi żeby precyzyjniej sterować zaworem. Tak to bym musiał macać rurki a tak to będę zerkał po termometrach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablomoc 26.09.2013 06:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2013 Przylgowe są tandetne. innych nie znalazłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts