Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Termometry przylgowe - opinie

pablomoc

Recommended Posts

Witam,

Zakupiłem dziś na próbę dwa termometry przylgowe. Termometr zainstalowałem ale nie wskazuje prawidłowo temperatury. Na piecu mam aktualnie 57 st. A termometr na rurce 30 cm nad piecem pokazuje 47 st. Trochę się zawiodłem bo miałem nadzieję że termometr będzie pokazywał dobrą temperatura (do zniesienia była by różnica 1 -2 st.). Używa ktoś takich termometrów. U was tak samo zaniża ?

Coś takiego : http://allegro.pl/termometr-opaskowy-przylgowy-do-c-o-ze-sprezyna-i3553426204.html

też się kiedyś nad tym zastanawiałem. Np u mnie (zdjęcie) temperatura CO na sterowniku zawsze jest inna niż na tym pierwszym termometrze tuż nad piecem. I nie jest to różnica 1-2 stopnie.

tak samo kwestia relacji aktualnej temperatury CWU do aktualnej temperatury wody najbliższego wyjścia...

piec.jpg

Mam zawór 3d a temometr zainstalowałem na obiegu cwu a tu zawór 3d nie bierze udziału. Wrzucę po południu fotkę to zobaczycie. Termometrów w sumie będę miał 4: 1 na powrocie, 2 na zasileniu cwu. 3 na jednęj odnodze zaworu 3d. 4 na drugiej odnodze. Jeden termometr już skalibrowałem i pokazuje juz dobrze. Nawet nie wiedziałem że można tam kręcić z tyłu :)

Co do przylegania termometru to powierzchnia przylgowa termometru jest płaska a rurka okrągła. Tak jak tu kolega pisze posmaruje pastą termoprzewodzącą to powinno być lepiej.

Ogólnie termometry potrzebne mi żeby precyzyjniej sterować zaworem. Tak to bym musiał macać rurki a tak to będę zerkał po termometrach.