Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile papy na dach?

SGS2013

Recommended Posts

• 5 years później...
Odświeżam temat. Mam czterospadowy dach w kształcie litery L, pow. 300 m2.

https://img.extradom.pl/media/render/461984/resize%24370-370-1,f$bw

Wykonawca twierdzi, że potrzebuje 30% naddatku papy (na pełne deskowanie, na to dachówka ceramiczna) . Czy rzeczywiście aż tyle tej papy może pójść?

Ja zamawiam 12-15%..Jan

Odświeżam temat. Mam czterospadowy dach w kształcie litery L, pow. 300 m2.

https://img.extradom.pl/media/render/461984/resize%24370-370-1,f$bw

Wykonawca twierdzi, że potrzebuje 30% naddatku papy (na pełne deskowanie, na to dachówka ceramiczna) . Czy rzeczywiście aż tyle tej papy może pójść?

Krylem ostatnio taki sam dach, 270m2 w litere L.

10% to zaklady poziome, trzeba tez troche dolozyc na scinki w koszach. Wykorzystalem dokladnie 20 rolek papy po 15m i 2 rolki po 7,5m na czapke w kalenicy. U mnie scinek bylo tyle, ze podlogi w malej garderobie nie wylozylbym nimi.

300+15m2. Czyli 15% naddatku jak Ci Jan podal... i zabraklo mi 2m2 na obrobke jedynego komina, wiec rolka wiecej nie zawadzi, a jak masz kominow wiecej to nawet ze dwie.

Czyli nawet 20% wiecej.

Jesli robi od razu dachowke, to pape na brzegach musi wywinac, liczac nawet tylko 10-15cm to policz ile to papy dodatkowo ponadto co juz doliczylismy.

4-6 krawedzi kazda po 6-7m to juz masz pol rolki dodatkowo.

Wykonawca pewnie zabezpiecza sie zeby mu nie braklo podczas roboty...

Edytowane przez Di.