Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Na jakiej wysokości umieścić kanał wentylacyjny pod okap kuchenny ?

Recommended Posts

Witam,

mam pytanie odnośnie usytuowania kanału wentylacyjnego okapu kuchennego. Mam w kuchni ścianę, na jej końcu stoi murowany komin. Okap będzie znajdował się w odległości ok1,5m od komina. Moje pytanie jest takie, na jakiej wysokości poprowadzić prostopadły do komina kanał wentylacyjny z płaskiego profilu pcv biegnącego w ścianie a mający swoje zakończenie oczywiście w kanale wentylacyjnym komina. Czy lepiej wciąć go w ścianę tuż pod sufitem czy też niżej, na jakiej zatem wysokości? Okap jeszcze oczywiście nie wybrany, ale kuchnia będzie gazowa i z tego co wiem okap powinien znadować się około 75 cm nad kuchenką. Ale zupełnie nie wiem na jakiej wysokości jest usytuowane podłączenie w okapach, czy to jest jakoś ustandaryzowane ?

Z góry dziękuję za wszelką pomoc, Pozdrawiam!:)

Hmm sa takie okapy z regulacja wysokosci. Ja bym go wyciagnol do sufitu, i pod sufitem na scianie estetycznym kanalem plaskim i takim samym kolankem wprowadzil do kanalu wentylacyjnego. Wiesz ile kucia i gruzu bedzie z zabawy aby byl nie widocznym, i to pod warunkiem, ze kanal wentylacyjny w kominie jest jsko pierwszy?

Gość Konto usunięte_12*
Z góry dziękuję za wszelką pomoc,

Pomyślałeś (a może tak ci ktoś podpowiedział?) o mechanicznym wywiewie. A czy pomyślałeś o koniecznym na czas pracy okapu nawiewie?

Okap, to nie pompa próżniowa! Gdy nie dostarczy mu się odpowiedniej ilości powietrza, to jego wydajność "padnie" i będzie śmierdzieć w mieszkaniu tak samo, jak by go nie było :(

Pomyślałeś (a może tak ci ktoś podpowiedział?) o mechanicznym wywiewie. A czy pomyślałeś o koniecznym na czas pracy okapu nawiewie?

Okap, to nie pompa próżniowa! Gdy nie dostarczy mu się odpowiedniej ilości powietrza, to jego wydajność "padnie" i będzie śmierdzieć w mieszkaniu tak samo, jak by go nie było :(

napewno masz racje, ale kuchnia to nie hermetyczne pudelko, zawsze moze uchylic okno, i jezeli nie jest hermetycznie odcieta od innych pomieszczen, gdzie tez jest/moze ochylone okno to zasada grawitacji bylaby spelniona.

U mnie w kuchni funkcjonuje jeszcze taki stary wiatraczek w wentylacji, i jak zawieje wiatr, to wiatraczek chce wyskoczyc z osi, pomimo, ze w mieszkaniu sa okna zamkniete, a wiec jezeli jest mieszkanie/dom o stosunkowo wiekszej powierzchni, gdzie domownicy wchodza, wychodza, swiezego naplywu powietrzy nie brakuje.

Gość Konto usunięte_12*
jezeli jest mieszkanie/dom o stosunkowo wiekszej powierzchni, gdzie domownicy wchodza, wychodza, swiezego naplywu powietrzy nie brakuje.

Może do oddychania, ale nie dla okapu o wydajności np. 700 m3/h :(

Gość Konto usunięte_12*
kuchnia to nie hermetyczne pudelko, zawsze moze uchylic okno, i jezeli nie jest hermetycznie odcieta od innych pomieszczen, gdzie tez jest/moze ochylone okno to zasada grawitacji bylaby spelniona.

Jeśli przy okapie piszesz o "grawitacji", to znaczy, że ci się wszystko nieźle pop...iło :rolleyes:.

Ja tu się już "poddaję" :D

Edytowane przez Konto usunięte_12*

JTD, nie powiesz mi ze twoj opkap jest ciagle wlonczony na pelnych obrotach, bo jezeli tak to nie dziwie sie ze jestes nerwowy, to po pierwsze, po drugie mysle ze za krotko psujesz czyste powietrze, aby nie wiedziec ze bywaja wentylacje o roznych konstrukcjach, po trzecie nie powiesz mi, ze masz w kazdym pomieszczeniu huczacy wenylator wyciagowy, np w sypialni,- stad mowie o grawitacji. Rozjasnilo?

Ja po 3 latach mieszkania w mieszkaniu (nowe budownictwo ale jeszcze bez nawiewników) odkryłem, że włączając okap kuchenny przy zamkniętych oknach, powietrze jest zasysane przez WYCIĄG w kibelku a jest to pion wentylacyjny w 4-o piętrowym bloku obsługującym WC. Dlatego u mnie w nowo-budowanym domu będzie mechaniczna wentylacja.

Grzybom i pleśniom STOP !!!

"swiezego naplywu powietrzy nie brakuje. "

Rozumiem.

Zbudowałeś sobie dziurawy dom...

PO CO?

Adam M.

...powiedzial co wiedzial. siedzi to taki zgrzybiały maruda nie ma nic do roboty, w wyślizganym fotelu, i czeka by komuś dopiec, jak był młody rozbijał szyby w oknach, a teraz nie wie gdzie swoją frustracje wyzwolić i tym samym nabija sobie licznik.

Kiedyś, (bywam tu rzadko, i nie po to by idiotyczne posty pisać) było tu inaczej potrzebował ktoś pomocy, dostał ją od doświadczonych. Teraz potrzebuje ktoś pomocy i prosi o rade,- nic przez wiele dni sie nie dzieje "mądrzy " czekają, aż ktoś z żółtodziobów w dobrej wierze pisze by mimo wszystko wyrazić swoją myśl, i wtedy "mądrzy" jak rozwścieczona horda psów na żótodzioba, by go pożreć. Nikt nic nie pisze bo sie boi by nie zostać skrytykowanym przez takich jak ty!!!!!!

Polazłem do lustra i obejrzałem odbicie.

Potem zrobiłem kilka przysiadów, kilka pompek i dokonałem dogłębnej autoanalizy psyche...

Doszedłem do wniosku, że obserwator z Ciebie mierny.

Napisz z czym masz problem to pomyślimy jak go rozwiązać.

Adam M.

"Próbowałem kilka razy dać coś podobnego do zrozumienia ale Olimp nie poniał. "

Nic dziwnego.

My TUTAJ usiłujemy rozwiązywać problemy budowlane...

Jest dział psychiatryka - Hyde Park.

Tam pisz jaki kto jest krzywy, garbaty, nudny czy inny.

:lol:

Adam M.