Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kocioł z firmy Sekom-który Skam P Premium czy Skam p Plus

Beatka100

Recommended Posts

Na wstępie przepraszam, że zakładam kolejny wątek, ale liczę na Wasze porady, bo od instalatora niestety niczego się nie dowiem. Na forum z tego co zauważyłam to zachwalacie Skam P Premium czyli z palnikiem żeliwnym, ale Pan z firmy Sekom poleca z palnikami Ardeo czyli to są Skam P Plus, tak? Co prawda ten Pan mówi, że przy mocy jaką chcę czyli 17 KW ten żeliwny byłby również dobry, ale widać że i tak bardziej skłania się ku palnikowi Ardeo. Ale na forum tu bardziej spotkałam opinie Skam P Premium i rozumiem, że chodziło o kotły z palnikiem żeliwnym, tak? Powiedzcie mi jaki sterownik wybrać, bo chciałabym, żeby to był automatyczny z możliwością przełączenia na ręczne sterowanie i obsługiwał kilka pomp oraz miała wszystkie możliwe funkcje, chociażby podłączenia termostatu pokojowego, po prostu który jest najlepszy.

Chciałabym żeby to był kocioł w którym można palic ekogroszkiem i miałem lepszej i gorszej jakości. Kocioł będzie służył również do grzania wody.

Parametry:

dom stary - model warszawski , 1980 r.(klocek - piwnica, parter i dwa piętra- z tego do ogrzania parter i dwa piętra). Powierzchnia do ogrzania ok. 260 m2.

Mur podwójny ocieplony styropianem 10, koło okien - 1

Okna PCV

wentylacja grawitacyjna- 3 kanały

osób w domu - 7

dach ocieplony - wełna 20

preferowana temeperatura - 20-21.