Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dlaczego Murator chce ekspertów zniechęcić do pisania na swoim forum?

Blechert

Recommended Posts

• Odpowiedzi 98
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ekspert to ktoś, kto ma coraz większą wiedzę w coraz mniejszym zakresie, aż wreszcie wie absolutnie wszystko o niczym.

Autor: Augustyn Bloch

Ekspert to człowiek, który przestał myśleć – on wie.

Autor: Frank Lloyd Wright

Ekspert to taki człowiek, który popełnił wszystkie możliwe błędy w bardzo wąskiej dziedzinie.

Autor: Niels Bohr

A na poważnie.

Kto i na jakiej podstawie nadawałby tytuł:

Ilość wpisów /np. TB?/.

Plebiscyt wśród uczestników FM?

Tytuł nadaje Redakcja /kryteria/?

Czas obecności na FM?

Aktywność /jak mierzona/?

Tematyka wpisów ściśle związana z profilem Muratora, czy np. co zjeść na obiad również?

Jakoś moja wyobraźnia nie bardzo to ogarnia. Cóż nie jestem ekspertem:(.

Czy to dobry pomysł, żeby autoryzowanym ekspertem (ze zdjęciem na liście) został ktoś to ma firmę, napisał 500 postów i zgłosił taką deklarację, że chce być?

Prawa eksperta - wizytówka.

Obowiązki - odpowiadanie forumowiczom na zadane pytania.

Korzyści - współpraca z Muratorem na zasadzie - eksperci.

Edytowane przez Redakcja

Czy to dobry pomysł, żeby autoryzowanym ekspertem (ze zdjęciem na liście) został ktoś to ma firmę, napisał 500 postów i zgłosił taką deklarację, że chce być?

Prawa eksperta - wizytówka.

Obowiązki - odpowiadanie forumowiczom na zadane pytania.

Korzyści - współpraca z Muratorem na zasadzie - eksperci.

ZŁY! Dobry pomysł to taki, że każdy tutaj pisze, każdy ma prawo do swojej wizytówki (bez nachalnej grafiki i nachalnego spamu) a jego fachowość i wartość merytoryczną postów oceniają forumowicze. Wystarczy do tego licznik postów i to na tyle.

To to znaczy "obowiązki"? To forum jeszcze czy jakiś cyrk?

Korzyści to Murator ma bardzo duże za to właśnie, że my tutaj klikamy, czytamy, klikamy, zamykamy reklamy, oraz za to, że ludzie z fachową wiedzą chcą tutaj się dzielić swoim doświadczeniem. Właściwie w tej chwili jedynym kosztem działalności tego forum jest koszt utrzymania serwerów, ale warunkiem Waszych zysków jest utrzymanie Społeczności. Kończcie już te żenujące przepychanki bo zaczniecie tracić forumowiczów i odczujecie to po kieszeni. Pytanie, jak pomysłodawcy obecnego cyrku będą się tłumaczyć szefostwu, jak forum zacznie przynosić mniejsze zyski?

Co jeszcze? Może to, że od tych "ekspertów' Zależy w dużej mierze wartość merytoryczna forum i jego poczytność.

Łajzy, które za darmochę będą się chciały reklamować bezczelnie nic w zamian nie dając forumowiczom bardzo szybko będą eliminowane przez samą Społeczność tak jak to jest i było w USENECIE.

Edytowane przez grzegorz_si

ZŁY! Dobry pomysł to taki, że każdy tutaj pisze, każdy ma prawo do swojej wizytówki (bez nachalnej grafiki i nachalnego spamu) a jego fachowość i wartość merytoryczną postów oceniają forumowicze. Wystarczy do tego licznik postów i to na tyle.

To to znaczy "obowiązki"? To forum jeszcze czy jakiś cyrk?

Korzyści to Murator ma bardzo duże za to właśnie, że my tutaj klikamy, czytamy, klikamy, zamykamy reklamy, oraz za to, że ludzie z fachową wiedzą chcą tutaj się dzielić swoim doświadczeniem. Właściwie w tej chwili jedynym kosztem działalności tego forum jest koszt utrzymania serwerów, ale warunkiem Waszych zysków jest utrzymanie Społeczności. Kończcie już te żenujące przepychanki bo zaczniecie tracić forumowiczów i odczujecie to po kieszeni. Pytanie, jak pomysłodawcy obecnego cyrku będą się tłumaczyć szefostwu, jak forum zacznie przynosić mniejsze zyski?

Co jeszcze? Może to, że od tych "ekspertów' Zależy w dużej mierze wartość merytoryczna forum i jego poczytność.

Łajzy, które za darmochę będą się chciały reklamować bezczelnie nic w zamian nie dając forumowiczom bardzo szybko będą eliminowane przez samą Społeczność tak jak to jest i było w USENECIE.

Nachalna grafika i nachalny spam to coś z czym coraz większa grupa moderatorów zmaga się każdego dnia. Nie chcemy tworzyć reguł, które prowadzą do anarchii.

Nachalna grafika i nachalny spam to coś z czym coraz większa grupa moderatorów zmaga się każdego dnia. Nie chcemy tworzyć reguł, które prowadzą do anarchii.

Nie zauważyłem, żeby ktoś ze starych bywalców z branży budowlanej produkował tego typu śmieci na forum.

Zazwyczaj są to wpisy typu "kupiłem sobie super lampy firmy xxx. To ich strona..." - takie wpisy i podobne forumowicze sami zgłaszają.

Z resztą Społeczność skutecznie izoluje takich cwaniaków. Pamiętam przykład w dziale o ogrodach, gdzie jakiś idiota wychwalał swoją aukcję z projektami ogrodów, nazywanymi "projkstrukcjami". Ludzie zjechali go aż miło i przepadł tak szybko, jak się pojawił.

Co do tej "anarchii": nie wiem ile lat mają administratorzy i pomysłodawcy tych desktrukcyjnych dla forum zmian, ale jeżeli będzie to moje pokolenie to nie wierzę, że nie słyszeli o grupach dyskusyjnych, które młodsze pokolenie, nie wiedzieć czemu skutecznie pomija. Czy jest tam miejsce na anarchię? JEST! Czy jest tam anarchia, mimo całkowitej wolności? NIE! Dlaczego? Bo Społeczność danej grupy, traktująca to miejsce jak własny dom o nie dba.

Wracając do meritum: powinniście ZACHĘCAĆ budowlańców do pisania tutaj, bo tylko od ich zaangażowania zależą ZYSKI z działalności forum. Nie wiem ile razy jeszcze mam to pisać. Nie utrudniajcie durnymi procedurami, oraz absurdalnymi cenami za specjalny profil. To, że forum zarabia parę tysiączków dziennie nie oznacza, że budowlańcy też takie przychody będą z tego profilu mieli.

To zachęcanie powinno sprowadzać się do tego, że likwidujecie wszelkie durne profile i tytuły "eksperta" - one po prostu będą śmierdziały na kilometr. Zaraz się pojawi jakiś ekspert z Libetu, albo Rusta, oczywiście maketingu.

Każdy forumowicz po zarejestrowaniu się sam swoją działalnością zasłuży sobie na miano inwestora, eksperta, itp Opinie wyrobi sobie sam swoimi postami. Jeżeli znajdą się tutaj ludzie znający się na rzeczy, pomagający innym to zasługują sobie na wizytówkę SKROMNĄ.

Niech każdy forumowicz napisze w tej wizytówce co uzna za stosowne zgodne z NETYKIETĄ.

Chce facet pochwalić się, że ma firmę dekarską, to pisze: Jak Kowalski - DEKARZ, inny projektuje ogrody, to pisze: Adaś Pinokio - projektant ogrodów. Jaki problem? Będzie wygadywał bzdury, albo ograniczał się tylko do wychwalania swojej firmy to go pozostali forumowicze szybko usadzą, że na kilkanaście lat facet będzie się swojego nazwiska czy nazwy firmy wstydził, bo jego wpisy będą tutaj jego marną wizytówką! Tak jak to było przy "projstrukcji" - nawet oferty gdzieś przepadły.

Myśleć admini! Szkoda tego wyjątkowego miejsca.

Nie chcemy tworzyć reguł, które prowadzą do anarchii.

No żeby sobie zrobić anarchię to trzeba najpierw mieć monarchię :) Przydałby się tu jakiś mądry król który wysłucha ciemiężony lud i nie będzie się wykręcał że nic nie może zrobić bo nie on namieszał tylko jakiś tam smok z działu reklam z zasiedmiociemnogórogrodu.;)

Myśleć admini! Szkoda tego wyjątkowego miejsca.

Czy miałeś na myśli ciepły fotel Member Seniora ;)

ps. W temacie : jak i kto powinien być ekspertem: Po co kolejny raz odkrywać amerykę , są inne fora które już dawno wymyśliły sposób na wyszukiwanie i eksponowanie użytkowników z merytoryczną wiedzą i wystarczy się na nich wzorować.

Edytowane przez tomraider

No żeby sobie zrobić anarchię to trzeba najpierw mieć monarchię :) Przydałby się tu jakiś mądry król który wysłucha ciemiężony lud i nie będzie się wykręcał że nic nie może zrobić bo nie on namieszał tylko jakiś tam smok z działu reklam z zasiedmiociemnogórogrodu.;)

Ja myślę, że jednak tam mało kumaci ludzie siedzą, którzy niekoniecznie zdobyli właściwe kompetencje do podejmowania tego typu decyzji.

Jeszcze parę miesięcy i szlak trafi to forum. Mnie już się powoli odechciewa.

Trzyma mnie tylko wdzięczność dla paru fajnych ludzi z pasją, którzy naprawdę mi pomogli tutaj.

Ja myślę, że jednak tam mało kumaci ludzie siedzą,

A ja myślę że tam siedzą bardzo kumaci ludzie. Policz swoje posty razy 20 minut, przelicz na godziny pracy i wylicz sobie stawkę ile FM płaci ci za godzinę pracy. No ile? Zero? Chciałbym mieć takich pracowników na swojej budowie co robią za nic, niestety pierwszy z brzegu poniżej 100 zł dniówki nie chce gadać. Niestety nie jestem takim cwaniakiem żeby kogoś namówić na pracę dla mnie za free. I dalej twierdzisz że ci z FM są mało kumaci ? :)

Chłopaki - moim zdaniem to nawet nie kwestia ich kumatości lub braku kumania. Podam prosty przykład. W tym roku chciałem przedłużyć płatny profil. Żeby zrobić taką błahostkę musiałem wykonać aż kilkanaście telefonów do Muratora zanim usłyszałem owe sławne 300% w górę. Tam po porostu jest B jak bajzel.

A ja myślę że tam siedzą bardzo kumaci ludzie. Policz swoje posty razy 20 minut, przelicz na godziny pracy i wylicz sobie stawkę ile FM płaci ci za godzinę pracy. No ile? Zero? Chciałbym mieć takich pracowników na swojej budowie co robią za nic, niestety pierwszy z brzegu poniżej 100 zł dniówki nie chce gadać. Niestety nie jestem takim cwaniakiem żeby kogoś namówić na pracę dla mnie za free. I dalej twierdzisz że ci z FM są mało kumaci ? :)

Są mało kumaci. Forum zarabia grube pieniądze na tym, że istnieje: dużo ludzi je przegląda i zalicza "kliknięcia", dzięki temu stoi wysoko w rankingach i powierzchnia reklamowa tutaj jest droga.

Pracowałem jako administrator w firmie hostingowej, więc znam to "od środka". pisałem już tutaj, że jeden z klientów tejże firmy, mając stronę ze śmiesznymi filmami potrafił "wyciągać" na niej z samych reklam 400 zł dziennie. Strona z tymi filmami miała co najmniej 10 krotnie mniejszą "poczytność" niż to forum.

Druga sprawa, nie traktujcie też tego jak "pracę". Forum z założenia służy do spotkań i wymiany poglądów, oraz uczenia siebie nawzajem.

Pierwowzór forów, czyli grupy dyskusyjne utrzymywali pasjonaci i nikt tam o pieniądzach nie gadał. Ludzie po prostu dyskutowali, albo nawzajem sobie pomagali. Nic więcej.

Tutaj dochodzi teraz wątek komercyjny: na forum, właściciel zarabia grubą forsę, więc może się trochę podzielić z niektórymi osobami, choćby pozwalając na skromną wizytówkę.

Ja osobiście jestem przeciwnikiem płatnych profili, tworzenia grupy "ekspertów", oraz prowadzenia działalności czysto marketingowej tutaj.

Jeżeli ktoś chce się promować, jako usługodawca, czy sprzedawca, niech to robi, ale POMAGAJĄC INNYM. W ten sposób niech sobie wyrobi swój wizerunek, pokaże, że zna się na rzeczy, jest solidny to ludzie sami do niego przyjdą.

Klasycznym przykładem jest choćby Elfir, która robi kawał dobrej roboty na forum, pomaga ludziom praktycznie za darmo. Mi np. narysowała na forum super projekt tarasów i nie chciała za to pieniędzy, proponowałem jej kilka razy dokończenie dzieła za pieniądze, ale odmówiła z braku czasu. Z tego co wiem, nie może się opędzić od klientów bo z jej działalności na forum i jej postów wynika, że zna się na rzeczy.

Z takich ekspertów korzyć jest obopólna: umiejętne promowanie się dla eksperta i kasa dla właścicieli forum.

Jeżeli ktoś chce się promować, jako usługodawca, czy sprzedawca, niech to robi, ale POMAGAJĄC INNYM. W ten sposób niech sobie wyrobi swój wizerunek, pokaże, że zna się na rzeczy, jest solidny to ludzie sami do niego przyjdą.

To jest istota sprawy. Jeśli ktoś pomaga, staje się ekspertem na forum i bez wizytówki. Można napisać 500 postów: "Polecam swoje usługi" i mieć to co Panowie chcecie - wizytówkę.

Gdybym budował dom, to fajnie by mi było czytać co specjaliści mają do powiedzenia. I to zupełnie gratis.

To o czym ja piszę tu na forum to mój zawód, moja praca. Przychodzę do domu zmęczony prowadzeniem 2 firm. W głowie mi szumi od roboty. A tu trzeba gościowi na forum po raz setny napisać jak jego ekipa ma zrobić podjazd z granitu za 50 tys, żeby mu nie pofalowało, nie było za drogo i ładnie. Porada gratis.

Jeśli to co robię tu nie jest pracą, to czym?

A potem jeszcze dowiaduję się od administracji forum, że moje pisanie jest bezwartościowe i że afiszuję się nazwiskiem.

Ja tu nawet nie wiem z kim rozmawiam. Redakcja nie ma imion i nazwisk.

Już w szkole podstawowej uczyli mnie, że gdy coś się pisze to trzeba podpisać się, bo tego kultura wymaga.

Może jestem człowiekiem starej daty, ale nie godzę się na takie traktowanie

Pozdrawiam

Igor Blechert

grzegorz_si - interpretacja jest taka, że od teraz mamy pisać w postach jakie usługi wykonujemy plus nasze www co po napisaniu 500 postów ułoży się samo w wizytówkę specjalisty. Zważywszy, że już wcześniej im zaproponowałem taką wizytówkę a potem zamiast odpowiedzi zobaczyłem jak ocenzurowali moją propozycję, sądzę że jest to rewolucyjna zmiana ich myślenia zawarta w skromnych słowach:)

Pozdrawiam

Igor Blechert

Zasady się nie zmieniają, ale liczymy na to, że Panowie zyskacie sobie autorytet fachowców wśród Forumowiczów i bez wizytówek.

Rzecz w tym, że pisząc tu latami, to właśnie my mamy autorytet czego Wy nie chcecie dostrzec.

Nawet potentat rynku kostki pokłonił się grzegorzowi_si.

Nadal nie wiem z kim korespondujemy. Czy Wy tam w redakcji nie macie kultury osobistej? Albo tak trzęsiecie portkami, że boicie się podpisać?

Pozdrawiam

Igor Blechert

To o czym ja piszę tu na forum to mój zawód, moja praca. Przychodzę do domu zmęczony prowadzeniem 2 firm. W głowie mi szumi od roboty. A tu trzeba gościowi na forum po raz setny napisać jak jego ekipa ma zrobić podjazd z granitu za 50 tys, żeby mu nie pofalowało, nie było za drogo i ładnie. Porada gratis.

Jeśli to co robię tu nie jest pracą, to czym?

Blechert,po co Ci właściwie to forum a dokładniej reklama na nim, skoro masz regularne zlecenia?

Sorki za taką formę pytania,ale próbuję zrozumieć o co walczysz.

Powiem szczerze że żaden mój wykonawca nie słyszał nawet o tym forum,a na nadmiar czasu żaden nie narzekał.Najlepsi nie mieli nawet swoich stron internetowych,albo tylko jakieś informacyjne z nr tlf..

Co innego kiedy faktycznie cienko jest ze zleceniami,ale wtedy rzadka praktyka nie zrobi z nikogo eksperta.

A i inwestorzy,szczególnie"po przejściach"są także bardzo elektryczni na wszelkie reklamy i różnej maści ekspertów.

Rozumiem że chodzi o zasadę(bo nie sądzę że żyjesz z Muratora)i o jakieś uhonorowanie tego że Wam "się chce",oraz pewną złość że ktoś pojedzie na Waszym dorobku-w końcu o wartości reklamowej forum świadczy jego zawartość,a na to pracowali przez lata użytkownicy,ale czy warto??

My zwykli użytkownicy też jesteśmy na pw proszeni np o nr telefonu i szerszą wypowiedz na temat czegoś o czym mówiliśmy w jakimś wątku(co pewnie jest wykorzystywane do artykułów),redakcja promuje atrakcyjne wątki do których robi przekierowania ze strony głównej(to jest też czyjś prywatny dorobek,zdjęcia,opisy,odpowiedzi,czasami cenniejsze "obrazkowe krok po kroku"niż wypowiedzi eksperta)itd.Przynajmniej połowa czynnych użytkowników pracuje na dochody Muratora i nic z tego nie ma.Moderatorzy także robią za darmo.Są też użytkownicy nie pracujący"w branży",którzy przekazują merytoryczną wiedzę worami,bo mają coś do powiedzenia i lubią po prostu tutaj wysiadywać i gadać.

Powiem jak to wygląda z mojej strony jako inwestora.

Całkiem niedawno podobne praktyki zaczął wprowadzać w życie pewien znany portal aukcyjny skupiając swoje działania na wypychaniu drobnych handlarzy i próbach stworzenia czegoś bardziej luksusowego z miejscem na duże firmy z dużą kasą.Cała idea "ludzie ludziom" poszła się piiiiiiiii.Podwyżki opłat spowodowały też wzrost cen,ludzie pobuczeli,portal się nie ugiął,skutkiem czego mniej zamożni kupujący nauczyli się szukać tych samych sprzedawców inną drogą i większe transakcje zawierają "poza"omijając kosmiczne opłaty.

Mnie jako inwestorowi wystarczy że masz w profilu miejsce prowadzenia działalności i podpiszesz się pod każdym postem imieniem i nazwiskiem przebąkując co jakiś czas że zajmujesz się tym czy tamtym.Jeżeli będę chciała skorzystać z usług,znajdę Cię w googlach bez problemu lub napiszę pw.Potem to już leci przez polecenie,bo polecanie konkretnych nazwisk przez forumowiczów z jakim takim stażem nie jest póki co na forum tłumione.

I tak działa wiele osób na forum(min wspomniana Elfir na której usługi forumowicze czekają po kilka miesięcy).

Rzecz w tym, że pisząc tu latami, to właśnie my mamy autorytet czego Wy nie chcecie dostrzec.

Nawet potentat rynku kostki pokłonił się grzegorzowi_si.

To nie są argumenty,to jest napisane trochę zbyt pysznie.

Osobiście dostałam poradę jak dobrać się do tyłka producentowi mojej kostki na pw od"zwykłego" użytkownika,który miał identyczny problem i przeszedł już tą drogę.

Widzisz tylko swoją działkę,a często na forum są też takie sytuacje że tzw eksperci plotą trzy po trzy,a w sytuacji problemowej okazuje się że nie mieli racji.Jak odróżnić eksperta który się nigdy nie myli od tego drugiego?Proste-weryfikują go posty,a nie płatny profil.

Oczywiście uważam podobnie jak Wy że ceny za te płatne profile są chore i te opłaty są wprowadzone w celu ich zlikwidowania,ale taka argumenty do walki z redakcją niech się kupy trzymają.