kosa1703 26.09.2013 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2013 Jeśli to nie odpowiedni dział, proszę o przeniesienie. Z moją lubą oboje postanowiliśmy wybudować dom. Na sam początek poszły banki, dokumenty są składane etc. Przejrzeliśmy masę projektów i zdecydowaliśmy się na taki projekt. Pytanie moje brzmi: czy realnym jest wybudowanie tego domu http://www.projekty.ign.com.pl/projekt_domu/scarlet_a_paliwo_stale/4937/opis do 200tyś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bowess 26.09.2013 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2013 Prawie 160m2 po podłogach - moim zdaniem 200 tysięcy wystarczy na stan surowy zamknięty + część lub całość (zależnie od wybranych rozwiązań) instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 26.09.2013 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2013 Faktycznie pytanie do psychologa Popatrz na wątki "dom za 300 tyś", śą takie http://forum.muratordom.pl/showthread.php?175027-Marzy%C4%87-ka%C5%BCdy-mo%C5%BCe-%28dom-do-300-ty%C5%9B-z%C5%82%29/page18 http://forum.muratordom.pl/showthread.php?213451-Czy-faktycznie-mo%C5%BCna-wybudowa%C4%87-dom-za-250-000-z%C5%82 O 200 tyś też gdzieś było. Jeżeli masz do dyspozycji 200 tyś to musisz mieć projekt typu stodoła, najlepiej bez ścian nośnych w środku, bez poddasza, bez betonowego stropu (legary i pod nimi regipsy) i... najlepiej zainwestować w bardzo oszczędny projekt indywidualny. Jeżeli jesteś w stanie postawić dom "tymi ręcami" to może być bardziej skomplikowany. Poczytaj sobie dziennik Netbeta. On budował sam. Całość. I znajdziesz odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emi601 01.10.2013 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2013 nie , niestety nie jest realne! jeśli jesteście otwarci na dyskusję i mogę coś zasugerować ( a ja już swój dom zbudowałam ) to zaproponuje Wam pewne pomysły bez sensu jest ten duży garaż w bryle - jak ma byc nieogrzewany trzeba go porządnie odizolować od reszty domu co podnosi koszty, jak ma być ogrzewany to nie szkoda Wam kasy na pokoik dla samochodów? poza tm garaż ogromny a kuchnia tylko 7 m2? auto nie może mieć lepiej niż ludzie lepiej poszukać małego domku bez garażu a auta trzymać pod wiatą , taniej i wcale nie gorzej, można ewentualnie wygospodarować w domu większe pomieszczenie gospodarczo- magazynowe ale szkoda trzymać auto w domu! moim zdaniem - widuje podwójne garaże w mojej wsi w których jedno auto ledwo się mieści a reszta to graciarnia. jeśli nie ogranicza was wielkość działki ani plan miejscowy pomyślcie o parterówce, odpada robienie betonowego stropu u nas to było ok 10 000. a nad stropem drewnianym tez można zaaranżować strych na przechowywanie drugi raz podjęłam temat przechowywania bo posłuchajcie doświadczonej koleżanki w domu jest masa "różności" do przechowywania na razie tyle mi przyszło do głowy , jak coś mi się przypomni to dopiszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emi601 01.10.2013 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2013 (edytowane) zbiór luźnych myśli cd. : pytanie kolejne: czym chcecie ogrzewać? piec na węgiel potrzebuje miejsca na siebie samego i opał, jak macie dostęp do gazu lub ciepła ciepłowni to powierzchnia domu może być mniejsza. W kuchni o pow 7 m2 fajnie byłoby mieć choć najmniejszą spiżarnię albo miejsce na "dużą szafę" - to ułatwia przechowywanie. Ja mam kuchnię 11 m2 i spiżarnia to moje zbawienie! dwie pełne łazienki jak w Scarlett, to znów koszty. Wiem że fajnie mieć małżeńską łazienkę W sumie można ją wykończyć tylko częściowo kaflami. będzie modnie i taniej. A w oógle to patrzcie na projektach, żeby kuchnia / łazienki/ pralnia/pomieszcz gosp były w miarę możliwości w kupie, blisko siebie , bo to bardzo ułatwia i potania prowadzenie rur z wodą i kanalizy, w Sacrlett jest ok. Druga rzecz - kominy też kosztują, można tak poszukać żeby był jeden a nie dwa. Myślę że to się da zrobić. Systemowy komin to ok 2-3 tys w zależności czy z pionem wentylacyjnym czy nie plus koszt wykńczenia ponad dachem. Zaletą parterówki jest pełna wysokość pokoi , na poddaszu to nie wiem jak przytulnie by było to pod skosami trudno jest w pełni wykorzystać i tak skromną powierzchnię pokoju. Wykończenie skosów też kosztuje , trzeba je ocieplić i obić płytami, taniej jest ocieplić 100m2 stropu niż 200 m2 dachu. Edytowane 1 Października 2013 przez emi601 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kejti_82 02.10.2013 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2013 Jest realnym wybudowanie tego domu za 200.000 zł. Z tym, że będzie bez instalacji, tynków, wylewek, zewnętrznego ocieplenia, paneli na podłogach, szafek, łóżek, etc., etc. Podsumowując - wybudować wybudujesz, ale nie zamieszkasz jeszcze dłuuuuuuugo......... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts