Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przekładanie parkietu

Cashi

Recommended Posts

Witam,

Rozpoczynam remont powojennej szeregówki. Mam tam położony porządny dębowy parkiet. Wraz z projektantką chciałabym go odrestaurować (zerwać, wyczyścić, przełożyć i zaolejować). Parkiet przyklejony jest na lepik. Czy to jest wykonalne? Czy ktoś może polecić firmę z Dolnego Śląska, która się zajmuje takimi pracami?

Kk

Witam

Jest to wykonalne, jak najbardziej. Parkieciarz musi ocenic, czy parkiet nadaje sie do przełozenia, nastepnie:

1- zrywanie parkietu i szlifowanie częsci dolnej deszczułki

2- frezowanie posadzki celem usunięcia lepiku

3- gruntowanie i wylanie masy samopozimującej

4- gruntowanie, klejenie-montaż parkietu

6- cyklinowanie, szpachlowanie

7- aplikacja oleju

8- listwowanie

Cena usługi: 80-130 pln. m2. (dokladna cena ustalana jest na miejscu realizcji)

Praktycznie to przekładka cenowo jest porównywalna z wymianą parkietu na nowy. Cena metra i zakres prac prac oferowanych przed przedmówcę to jakaś abstrakcja. Chyba ,że sama robocizna. Sumując to roboty masa a stary już nowy nie będzie. Nie pomoże puder, róż....

Mam tego świadomość, jednak staremu parkietowi niczego nie brakuje, może tylko troche w niektórych miejscach ma szpar, a przełożyć trzeba, bo zmienia się układ pomieszczeń.

Mimo wszystko Dziękuję za ostrzeżenie:)

Kk

Stare, duże parkiety dębowe mają swoją wartość ze względu na naturalnie wiekowy wygląd surowego drewna. Swego czasu miałem okazję czyścić deszczułki dębowe z IXX wiecznego obiektu. Znaczna większość deszczułek została odrestaurowana a wygląd takiego drewna jest niepowtarzalny. Jednak były to deszczułki montowane na gwożdzie, z klejonymi jest gorzej.

W tej sytuacji opracowana technologia oczyszczania elementów parkietowych klejonych do podkładu ma swoją przyszłość, ale czy jest ona taka łatwa i czysta jak piszesz - tu mam wątpliwość. Pozdrawiam.

Mam tego świadomość, jednak staremu parkietowi niczego nie brakuje, może tylko troche w niektórych miejscach ma szpar, a przełożyć trzeba, bo zmienia się układ pomieszczeń.

Mimo wszystko Dziękuję za ostrzeżenie:)

Kk

Przy takiej przekładce trzeba mieć parkiet na uzupełnienie w pomieszczeniach do przełożenia i w tym celu np parkiet z przedpokoju dajemy na uzupełnienia a przedpokój robimy z nowego parkietu lub płytek gresowych.

Stare, duże parkiety dębowe mają swoją wartość ze względu na naturalnie wiekowy wygląd surowego drewna. Swego czasu miałem okazję czyścić deszczułki dębowe z IXX wiecznego obiektu. Znaczna większość deszczułek została odrestaurowana a wygląd takiego drewna jest niepowtarzalny. Jednak były to deszczułki montowane na gwożdzie, z klejonymi jest gorzej.

W tej sytuacji opracowana technologia oczyszczania elementów parkietowych klejonych do podkładu ma swoją przyszłość, ale czy jest ona taka łatwa i czysta jak piszesz - tu mam wątpliwość. Pozdrawiam.

IXX-co to za wiek? Chyba nie dziewiętnasty, chociaż kolega pewnie miał na myśli coś w tym wieku?

Węglo- i ropopochodne lepiki usuwa się tylko frezarkami i specjalnymi głowicami inaczej wszystko się zalepia. Czysta praca to nie jest. Jest za to bardzo niezdrowa. Koszt usunięcia 1m2 to 45-70zł z podłoża.

Do frezowania stosujemy sysytem odpylający (uzywamy dwuch frezarek jednocześnie, porzez rozdzielacz rury ssącej), jest bezpyłowo w 99%.

( zrobiłem zdjecie naszego systemu odpylającego, zastosowany podczas cyklinowania podłogi w gabiniecie stomatologicznym, uzywamy go w objektach gdzie jest wymagane minimum zapylenia)

Pozdrawiam

201309302745.jpg201309302747.jpg201309302735.jpg