Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Koszt ekspoloatacji "zwykłej" żarowki 60 W i pytanie: Warto wyłączać?

Gagata

Recommended Posts

zawsze można wysuszyć taniej. Oglądałem kiedyś program amerykański o domach energooszczędnych i sposobach zmniejszania zużycia energii. Pokazywali dwóch amerykańskich wynalazców którzy skonstruowali z kilkunastu kijów od mioteł i sznurka urządzenie do suszenia prania które nie zużywa energii. Wszyscy byli dumni - autorzy projektu, prowadzący program i pierwsi użytkownicy.

Wyglądało to mniej więcej tak:

http://dutchhouse.pl/pol_pl_Drewniany-stojak-na-pranie-HK-Living-1174_1.jpg

a czym się to różni od zwykłej suszarki ? mam suszarkę kondensacyjną która nieźle grzeje mimo że zużywa sporo energii, trochę w postaci oddawanego ciepła się zwraca

No nie wiem, może się okazać, że na balkonach i tarasach stoją pirackie suszarki i należy się abonament!! :yes:

Dodam jeszcze, że płacę akcyzę i VAT za suszenie prądem. A nie da się ukryć że istnieje w naszym kraju szara strefa, która usiłuje uniknąć płacenia podatków. I stawia taką suszarkę na balkonie, i UNIKA !!

Edytowane przez irqul

• 4 months później...
...

Czyli uwagi mojego męża, żeby gasić lampkę nad kuchnią, bo mamy za duże rachunki za prąd, są pozbawione sensu.

Dzięki :D.

Przychodzi krasnoludek na stację benzynową i pyta: "Ile kosztuje kropla benzyny?" - "No ... nic" odpowiada mu pan przy dystrybutorze "-to proszę mi nakapać pięć litrów"

Jak zacznie kazać ci gasić światło w lodówce - to będzie bez sensu;)

SĄ pozbawione sensu ponieważ są nie na temat:sick: Nasze "za duże" rachunki za prąd nie mają związku z rzeczoną żarówką w kuchni.

Ona zesztą de facto nie są za duże tylko normalne, jak na to ile używamy urządzeń "prądowych". I ta jedna żarówka w tym wszystkim to mały pan pikuś ...

Mąż mój po prostu lubi pouczać wszystkich wokoło, taki nawyk nauczycielski, niestety....

Edytowane przez Gagata