adrianoos966 26.09.2013 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2013 Wiecie gdzie można takie coś kupić, widziałem w internecie, koło Gniezna a mieszkam w Małopolsce. Widzę że materiał całkiem nowy w POLSCE. Można to dawać do ocieplenia piwnic, płyty kosztują ok. 450 zł na allegro (odbiór osobisty) za m3 czyli podobnie co zwykłe styr. do piwnic z taką różnicą że zwykła styr. ma 0.038 a płyta PIR 0.022. Mieliście styczność z czymś takim??Na początku chciałem tym ocieplić dom, 10 cm. heh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GraMar 26.09.2013 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2013 Podaj linka, fajna sprawa.Kiedyś spotkałam wątek o takich płytach spoza gatunku, za niewielkie pieniądze, przydałyby mi się na ocieplenie stropu nad piętrem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adrianoos966 26.09.2013 16:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2013 (edytowane) Na allegro wpisz "płyty PIR", na internecie też spokojnie znajdziesz firmy od tego. Sorry, nie chce podawać konkretnych stron = robić reklamyCzęśc jest tzw "obornickie" może nie brzmi to przyjemnie ale potrzeba matką wynalazkówa część sama piana, kiedyś takie znalazłem. Zdaje się że do lodówek to dają bo kiedyś b. podobne wyciagałem hehW sumie sam bym sobie pierdykną takie pod dach. żeby był cieńszy Edytowane 26 Września 2013 przez adrianoos966 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dozrc 26.09.2013 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2013 Ostrożnie z tymi PIR/PUR z allegro. Kingspan to dobra firma, ale podróbek jest pełno na rynku. Miałem kiedyś okazję "macać" PIR który leżał na deszczu i wyciskało się z niego wodę jak z twardej gąbki. Są różne (sprzeczne) zalecenia co do stosowania poliuretanu w ociepleniach akurat fundamentów piwnic, gdzie założyć należy ciągły kontakt z wodą/wilgocią. Jako sucha izolacja faktycznie sporo lepsza lambda od XPS czy EPS, lepiej to już tylko aerogel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adrianoos966 26.09.2013 18:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2013 Ostrożnie z tymi PIR/PUR z allegro. Kingspan to dobra firma, ale podróbek jest pełno na rynku. Miałem kiedyś okazję "macać" PIR który leżał na deszczu i wyciskało się z niego wodę jak z twardej gąbki. Są różne (sprzeczne) zalecenia co do stosowania poliuretanu w ociepleniach akurat fundamentów piwnic, gdzie założyć należy ciągły kontakt z wodą/wilgocią. Jako sucha izolacja faktycznie sporo lepsza lambda od XPS czy EPS, lepiej to już tylko aerogel O! takich rzeczy nie słyszałem. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 27.09.2013 05:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2013 Poliuretan jest materiałem łatwo palnym. Nikt wprawdzie nie zakłada pożaru mieszkania, ale już np. ubezpieczyciel często zmienia kategorie palności obiektów w których zastosowano takie materiały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aleksander_a 27.09.2013 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2013 Zobacz Firma AMAN.Ja od nich wziąłem płyty PUR (poprodukcyjne więc o wiele tańsze) po 250 zł/m3 na ocieplenie podłogi.Jedyne co musisz mieć na uwadze, to że roboty z takimi poprodukcyjnymi o wiele więcej, bo trzeba je dopasowywać, przycinać, itp i musisz przypilnowac, aby Tobie porządne załadowali, bo u mnie się trafiło kilka tak powykrzywianych, że nic z nimi nie mogłem zrobić. Poza tym oferują też typowo produkowane na wymiar w osłonie, ale cena x2 i więcej. Pozdrawiam,Olek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adrianoos966 28.09.2013 21:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2013 (edytowane) Chodziło mi o styropian do piwnic.Ale z PURem trzeba uważać jeśli chodzi o lambda, ja zawsze sprawdzamA PUR z lodówki, został mi kawałek wrzuciłem pod piec na rozpałkę i niesamowicie się pali.Jednym słowem, nawet tak dobry izolator jak PUR ma wiele wad Edytowane 28 Września 2013 przez adrianoos966 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts