Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Płyty poliuretanowe, Płyty warstwowe

adrianoos966

Recommended Posts

Wiecie gdzie można takie coś kupić, widziałem w internecie, koło Gniezna a mieszkam w Małopolsce. Widzę że materiał całkiem nowy w POLSCE.

Można to dawać do ocieplenia piwnic, płyty kosztują ok. 450 zł na allegro (odbiór osobisty) za m3 czyli podobnie co zwykłe styr. do piwnic z taką różnicą że zwykła styr. ma 0.038 a płyta PIR 0.022. Mieliście styczność z czymś takim??

Na początku chciałem tym ocieplić dom, 10 cm. heh

Na allegro wpisz "płyty PIR", na internecie też spokojnie znajdziesz firmy od tego. Sorry, nie chce podawać konkretnych stron = robić reklamy

Częśc jest tzw "obornickie" może nie brzmi to przyjemnie ale potrzeba matką wynalazków

a część sama piana, kiedyś takie znalazłem. Zdaje się że do lodówek to dają bo kiedyś b. podobne wyciagałem heh

W sumie sam bym sobie pierdykną takie pod dach. żeby był cieńszy

Edytowane przez adrianoos966

Ostrożnie z tymi PIR/PUR z allegro. Kingspan to dobra firma, ale podróbek jest pełno na rynku. Miałem kiedyś okazję "macać" PIR który leżał na deszczu i wyciskało się z niego wodę jak z twardej gąbki. Są różne (sprzeczne) zalecenia co do stosowania poliuretanu w ociepleniach akurat fundamentów piwnic, gdzie założyć należy ciągły kontakt z wodą/wilgocią. Jako sucha izolacja faktycznie sporo lepsza lambda od XPS czy EPS, lepiej to już tylko aerogel ;)

Ostrożnie z tymi PIR/PUR z allegro. Kingspan to dobra firma, ale podróbek jest pełno na rynku. Miałem kiedyś okazję "macać" PIR który leżał na deszczu i wyciskało się z niego wodę jak z twardej gąbki. Są różne (sprzeczne) zalecenia co do stosowania poliuretanu w ociepleniach akurat fundamentów piwnic, gdzie założyć należy ciągły kontakt z wodą/wilgocią. Jako sucha izolacja faktycznie sporo lepsza lambda od XPS czy EPS, lepiej to już tylko aerogel ;)

O! takich rzeczy nie słyszałem. Dzięki

Zobacz Firma AMAN.

Ja od nich wziąłem płyty PUR (poprodukcyjne więc o wiele tańsze) po 250 zł/m3 na ocieplenie podłogi.

Jedyne co musisz mieć na uwadze, to że roboty z takimi poprodukcyjnymi o wiele więcej, bo trzeba je dopasowywać, przycinać, itp i musisz przypilnowac, aby Tobie porządne załadowali, bo u mnie się trafiło kilka tak powykrzywianych, że nic z nimi nie mogłem zrobić.

Poza tym oferują też typowo produkowane na wymiar w osłonie, ale cena x2 i więcej.

Pozdrawiam,

Olek

Chodziło mi o styropian do piwnic.

Ale z PURem trzeba uważać jeśli chodzi o lambda, ja zawsze sprawdzam

A PUR z lodówki, został mi kawałek wrzuciłem pod piec na rozpałkę i niesamowicie się pali.

Jednym słowem, nawet tak dobry izolator jak PUR ma wiele wad

Edytowane przez adrianoos966