Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jaka izolacja pod oknem tarasowym ?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 198
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

się ubawiłem :)

Taki był mój zamiar, dobrze że masz poczucie humoru ;) widzisz jaki ze mnie dobry kolega ;)

jeżeli to jest dla Ciebie niegrzeczne to przepraszam tatusiu

Jak już napisałem lubię Michałki więc się już nie gniewam ;)

Ja rzeczowo odniosłem się do tematu

Raczej nie odniosłem takiego wrażenia, w prawdzie napisałeś o zastosowaniu membrany ale nie poleciłeś żadnego produktu, sprawdzonego przez ciebie osobiście , nie zaleciłeś metody jej montażu dla konkretnego przypadku który mamy w tym temacie, nie napisałeś co gdzie jak przykleić, jak i czym gruntować itp.nie zamieściłeś żadnego rysunku ani zdjęcia by być lepiej zrozumianym.Jednym słowem rzuciłeś hasło i tyle, o wiele więcej uwagi poświęciłeś na krytykę mojego rozwiązania co nic nie wniosło do tematu.

Ty nie posiadasz wiedzy na temat klejenia i gruntowania

Oczywiście że nie posiadam wiedzy na temat gruntowania suporeksu i klejenia do niego membrany epdm bo mam ściany z ceramiki polaryzowanej i nigdzie nie zamierzam użyć wspomnianych membran .

Kończę udział w tej dyskusji i pozdrawiam Abra 06 , Ciebie Michałku i innych uczestników.

ps. Widziałem twój kanał na you tube i ,,prawidłowy montaż stolarki'' tym razem ja się ubawiłem, murowanie ościeża okna w ścianie z ceramiki cegłami pełnymi ?, wylewka cementowa pod oknem na ścianie z ceramiki?, okno oklejone taśmą paroizolacyjną szerszą od kotew ,czyli zaraz zostanie ona przy montażu kołków podziurawiona? Nawet nie piśnięte o podparciu okna , na unieruchomieniu i stabilizacji okna w zależności od sposobu i kierunku otwierania, nie piśnięte o podporach drzwi tarasowych i sposobach ich mocowania do podłoża. Cała instrukcja niekompletna i zawierająca błędy, jedynie służy do sprzedaży taśm i tyle ,

Edytowane przez tomraider

• 2 years później...

u mnie sytuacja podobna z tym, że przecieka na łączeniach okien tarasowych.

wygląda to mniej więcej tak:

podpowiecie jak można temu zaradzić? było podejrzenie, że woda wlewa się do łączników okien od góry, ale doszły glify od ocieplenia i problem nie zniknął. W poniedziałek montuję podłogę i muszę coś do tego czasu wymyślić

20140317_104511.jpg

Zrzut ekranu 2015-11-05 o 20.09.39.jpg

zanim zaczniesz montować podłogę zrób prawidłowo izolację przeciwwodną z zewnątrz bo podłogę szlag Ci trafi natychmiast

Nic dziwnego że ci cieknie i dalej będzie ciekło

dziękuję bardzo, niezmiernie mi pomogłeś. Jak nie zauważyłeś to pytanie było JAK zrobić a nie CZY zrobić.

.... W poniedziałek montuję podłogę i muszę coś do tego czasu wymyślić
Wszyscy tu jacyś drażliwi na swoim punkcie ;)

Woda wlewa Ci się bo nie masz nic zrobione na zewnątrz bądź zrobione źle - na zdjęciu widać nieosłonięty styrodur ocieplający fundamenty

Poprawnie to powinieneś zrobić tak:

- obciąć równiutko stryrodur poniżej balkony, najlepiej z kilka cm poniżej okna, najlepiej ze spadkiem na zewnarz budynku

- do listwy podparapetowej bądź profila bazowego przykleić folię EPD choć ja proponuję lepsze rozwiązanie - folie aluminiową z butylem.

- wyprowadzić i przykleić do styroduru powyższe. Szerokość taśmy powinna być taka by możliwe było wyciągnięcie jej na pionową część ocieplenia. Jeśli nie masz takiej szerokiej to kleisz z pasków zaczynając od zewnętrznej płaszczyzny ocieplenia fundamentów, kolejna na co najmniej 2 cm zakład aż do okna

- później to wszystko zabezpieczasz obróbką blacharską

i chwacit

Nie zapomnij tylko by całość zachodziła także na ścianę i była tam dokładnie przyklejona

Zdjęcia niestety nie mogę zamieścić, coś z FM sie dzieje

Wszyscy tu jacyś drażliwi na swoim punkcie ;)

Woda wlewa Ci się bo nie masz nic zrobione na zewnątrz bądź zrobione źle - na zdjęciu widać nieosłonięty styrodur ocieplający fundamenty

Poprawnie to powinieneś zrobić tak:

- obciąć równiutko stryrodur poniżej balkony, najlepiej z kilka cm poniżej okna, najlepiej ze spadkiem na zewnarz budynku

- do listwy podparapetowej bądź profila bazowego przykleić folię EPD choć ja proponuję lepsze rozwiązanie - folie aluminiową z butylem.

- wyprowadzić i przykleić do styroduru powyższe. Szerokość taśmy powinna być taka by możliwe było wyciągnięcie jej na pionową część ocieplenia. Jeśli nie masz takiej szerokiej to kleisz z pasków zaczynając od zewnętrznej płaszczyzny ocieplenia fundamentów, kolejna na co najmniej 2 cm zakład aż do okna

- później to wszystko zabezpieczasz obróbką blacharską

i chwacit

Nie zapomnij tylko by całość zachodziła także na ścianę i była tam dokładnie przyklejona

Zdjęcia niestety nie mogę zamieścić, coś z FM sie dzieje

Dzięki wielkie :-) lecę jutro po taśmę butylową. Jest nadzieja, że dostanę ją na zwykłym składzie budowlanym, czy szukać w jakichś specjalistycznych sklepach?

• 2 weeks później...

@nikt ważny

Będą montować mi przesuwkę HS (3,5m X 2,5m) z poszerzeniem systemowym ponad 20 cm od dołu i taśmy klejone okno/mur/fundament. Boję się zaistnienia sytuacji jak w powyższych wpisach. Czy nadaje się do szczelnej obróbki, dolnego poszerzenia systemowego, aluminiowo-butylowa mata wygłuszająca stosowana w motoryzacji?

Pozdrawiam

Cezary

• 2 weeks później...

mam poodobny dylemat

http://images76.fotosik.pl/123/0030f338fcff571fmed.png

mamy trzy okna tarasowe, każde na poszerzeniu, nie mam nistety zdjęcia z zewnątrz

jak prawidlowo wykonać izolację,żeby nie było mostka i zabezpieczyć się maksymalnie przed wilgocią?

taras będzie wylewany z gruszki w tym tygodniu, a potem na wiosnę legary i deski

mam nadzieję,że nie jest za późno

choć wykonawca tarasu twierdzi,że poszerzenia są wystarczajace to ja nie ufam wykonawcom :p

No wlasnie czegos mi brakowalo od zewnatrz w tym miejscu, przypilnuje zeby to bylo

Patrząc na fotkę można stwierdzić że masz montaż "podstawowy" - czyli pianka+kotwy. Element uszczelnienia o którym jest mowa kosztuje, także - by go wymagać musiałby być zawarty w kosztorysie..

Izolacja przeciwwodna jaka musi być wykonana przy każdym balkonie czy innym elemencie do samego podłoża z zewnątrz nie jest nigdy obejmowana zakresem prac montażowych przy oknach. Przy montażu nie ma realnie szans na jej wykonanie. Poza tym wchodzi ona w zakres prac kolejnej ekipy która bierze odpowiedzialność za prawidłowe uszczelnienie balkonów, tarasów itp.

tak, montaż był podstawowy

jestem świadoma,że to nie było w zakresie firmy montującej okna, pytam na co zwrócić uwagę na dalszym etapie- wylanie tarasu przez murarza i wykończenie elewacji i izolacje przy otworach przez drugą ekipę

miałam obawę,że murarz zaleje betonem coś co powinno być wcześniej przysłonięte hydroizolacją

zależy jak będzie robił ten taras

Jeśli ma go wylać na gotowo pod płytki i tylko zdylatowany ociepleniem od ścian fundamentowych/nośnych to najpierw musi zrobić izolację przeciw wodną która przebiega od poszerzeń po zewnętrzną warstwę folii kubełkowej, a jeśli jej nie masz to musi schodzić aż za ocieplenie fundamentów ale jeśli ocieplenia także nie masz to wykończ chałupę byle jak i sprzedaj jak najszybciej ;)

Jeśli jednak najpierw wylany zostanie trzon tarasu, bez spadków itp to na niego należy wykonać pełną izolację przeciw wodną połączona dokładnie z poszerzeniami okna a później wylewkę ze spadkiem i wykończenie