Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jaka izolacja pod oknem tarasowym ?

Recommended Posts

Jaka jest wydajność tego kleju? czy dla moich potrzeb ( 2 pary drzwi wejściowych , 2 pary okien tarasowych) wystarczy jedna tubka?

Jak sie zachowuje przy kontakcie ze styropianem? bo widze ze zawiera rozpuszczalniki,,,

Tego nie umiem ci powiedzieć bo nigdy tego nie mierzyliśmy. Stoi po prostu karton i bierzemy z niego ile trzeba.

• Odpowiedzi 198
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Opisu szczerze mówiąc nie czytałem. Ale kleimy tym EPDM absolutnie do wszystkiego. I trzyma. Pracujemy od 10 lat na rynku niemieckim i od ok 7 lat wykonujemy wyłącznie ciepłe montaże bo tam to standard. Ton klej kupuję po kilka kartonów bo sie sprawdza. I to nie tylko do klejenia EPDM - korzystamy z niego jako z uniwersalnego uszczelniacza wszędzie tam gdzie zachodzi podejrzenie ze woda może wniknąć pod próg. Przy wymianach renowacyjnych, kiedy stawiamy próg nowych drzwi lub balkonu na istniejącą gotową podłogę i nie mamy możliwości wykleić tam żadnej taśmy - zawsze elementy stawiamy na klej EPDM. I jest po prostu szczelnie.

Oczywiście nikt cię nie zmusza do korzystania z tego rozwiązania. Pytasz, więc mówię ci co u nas się sprawdza.

Chciałbym jeszcze dopytać jak kleić taka folie? Po obwodzie czy po całości folii? Powierzchnia na ktora sie klei ma byc płaska czy moze posiadać wybrzuszenia typu pozostałości pianki montażowej ?

Nie jestem pewny co do kolejności: moze jednak najpierw przykleić styropian a potem zabezpieczyć? Załączam zdjecie aby bardziej zobrazować...

[ATTACH=CONFIG]408572[/ATTACH]

Najpierw EPDM. My kleimy po obwodzie + w środku ale nie po całej powierzchni a w "zygzakach". Tak żeby folia ładnie przylegała.

Po zastanowieniu zakupie raczej bitumiczna taśmę dekarska ze względu na łatwość montazu. Mam nadzieje ze jakość uszczelnienia nie bedzie gorsza od folii Epdm.

Jak zrobisz to dokładnie na suche odkurzone podłoże w wyższych niż teraz temperaturach będzie dobrze rak samo szczelnie jakbyś wykonał EPDM.

A i jeszcze jedno. Wcale nie musisz kupować droższej taśmy z folią aluminiową wystarczy normalna.

Jej kolor tez nie ma znaczenia ;)

Jak zrobisz to dokładnie na suche odkurzone podłoże w wyższych niż teraz temperaturach będzie dobrze rak samo szczelnie jakbyś wykonał EPDM.

A i jeszcze jedno. Wcale nie musisz kupować droższej taśmy z folią aluminiową wystarczy normalna.

Jej kolor tez nie ma znaczenia ;)

Normalna czyli jaka? większość to własnie aluminiowe...

• 3 months później...

Mam poszerzenia pod oknami tarasowymi oko 25 cm od zewnątrz chce zrobić izolację z EPDM lub taśmy dekarskiej strona wewnętrzna jest odseparowana od wylewki xps ( od poziomu styropianu ) jedno z poszerzeń jest systemowe z PCV(??) a drugie materiału jak na zdjęciu ( niestety nie wiem jak to się nazywa ) .

Czy od zewnątrz mam normalnie ocieplać styro fasadowym czy może dać XPS ? Czy może takie poszerzenia są wystarczająco ciepłe i nie dawać nic?

Czy dać tam parapet ?

Taras ma być z deski.

okno.1.JPG

okno.2.jpg

Okno3.JPG

okno4.JPG

Edytowane przez Papucy
1

Czy od zewnątrz mam normalnie ocieplać styro fasadowym czy może dać XPS ?

Jeśli wykonasz prawidłową izolację z EPDM to można i tak i tak.

Czy może takie poszerzenia są wystarczająco ciepłe i nie dawać nic?

Jest tak ciepłe jak twój profil okienny. Czyli wystarczająco. Czyli i tak bym to docieplił :)

Czy dać tam parapet ? Taras ma być z deski.

To już kwestia estetyki. Ja bym doszedł do okna deską.

Ja bym nie dawał. Parapet musisz podeprzeć to równie dobrze podeprzesz deskę.

Ok, dzięki

A jak wykonać docieplenie pod drzwiami aby nie było mostów ? Czy dać XPS czy zwykły fasadowy a potem dojechać kostką do progu wcinając aby było lico? Czy takie coś będzie stabilne.

ATTACH=CONFIG]414757[/ATTACH]

drzwi.JPG

Ekipy które pracuja na naszym produkcie ogarniają problem przeciekania kolo okna tarasowego porzez przemalowanie guma CWS R , wtopieniem geowłokniny i ponowne przemalowanie, Guma jest bezszwowa czyli nie bedzie mieć zadnych szwów , klejen itp . Przykleja sie praktycznie do wszystkiego . I co fajne mozna temat ogarnąć samemu , guma pedzel geowłoknina i mozna robote wykonac samemu. Zdjęcia na naszej stronie w zakladce zastosowania ,balkony tarasy

Ekipy które pracuja na naszym produkcie ogarniają problem przeciekania kolo okna tarasowego porzez przemalowanie guma CWS R , wtopieniem geowłokniny i ponowne przemalowanie, Guma jest bezszwowa czyli nie bedzie mieć zadnych szwów , klejen itp . Przykleja sie praktycznie do wszystkiego . I co fajne mozna temat ogarnąć samemu , guma pedzel geowłoknina i mozna robote wykonac samemu. Zdjęcia na naszej stronie w zakladce zastosowania ,balkony tarasy

Ok, ale pytałem o ocieplenie a nie hydroizolację.