WiolciaO 12.08.2019 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2019 Ok, dziękuję. To chyba tak zrobię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WiolciaO 12.08.2019 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2019 Który klej jet lepszy? Ten z kiełbaski czy z wiaderka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grabicak 12.08.2019 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2019 My korzystamy z profesjonalnych wyciskaczy wiec zawsze kiełbaska. Kleju z wiader nie znam ale jeśli jest dedykowany to nie widzę przeciwwskazań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WiolciaO 12.08.2019 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2019 No właśnie, a jest jakaś specjalna metoda do nałożenia kleju z kiełbaski? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grabicak 13.08.2019 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2019 Możesz kłaść "wałeczek" co kila centymetrów (praca z wyciskaczem) ale równie dobrze możesz nałożyć klej szpachelką. Najważniejsze żeby było szczelnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WiolciaO 19.08.2019 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2019 Dzięki Grabicak za wszystkie podpowiedzi. Poszerzenia ubrane w hydroizolacje z folii EPDM na klej. Chciałam pokazać, żeby się upewnić czy prawidłowo to zrobiliśmy, ale nie bardzo wiem jak te zdjęcie wstawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grabicak 20.08.2019 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2019 No i pięknie. Życzę powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WiolciaO 20.08.2019 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2019 Może jednak uda się wstawić to zdjęcie, bo strasznie męczy mnie, że nie wiem czy dobrze to zrobiliśmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grabicak 20.08.2019 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2019 Na ile widzę na komórce to jest ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WiolciaO 20.08.2019 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2019 No to się cieszę. Tylko co dalej w takim razie? Wkleić teraz ten Yetico? Nie bardzo też wiem, jak powinny być parapety zamontowane, bo poszerzenia są równe z ramą okna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 20.08.2019 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2019 Cóż....skoro nie pomyśleli by dac poszerzenie z wezszego profilu albo bazowki pozostaje przekręcić do czoła Izolacja przeciwwodnna wykonana prawidłowo więc nic się złego dziać nie będzie poza ewentualną estetyka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WiolciaO 20.08.2019 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2019 No właśnie sądziłam, że oni pomyślą, ale niestety nie pomyśleli i teraz już nie można tego zmienić. Czy mogę gdzieś zobaczyć, jak taki parapet do czoła powinien być zamontowany, bo nie mam wyobrażenia jak to powinno wyglądać, a boję się, że wykonawca elewacji też może nie wiedzieć. Jeszcze jedno pytanie. Czy do tej hydroizolacji mogę przykleić Yetico i nic z nim się nie będzie działo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 20.08.2019 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2019 Można próbować z tym:https://allegro.pl/kategoria/okna-i-parapety-uszczelki-256168?string=Uszczelka%20do%20parapetu%20aluminiowy&bmatch=baseline-var-n-dict4-eyesa-bp-hou-1-3-0619 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WiolciaO 20.08.2019 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2019 Ale te parapety przykręcamy pod ramę do czoła poszerzenia czy do ramy okna? Możecie polecić dobrej jakości stalowe parapety czy może lepsze aluminiowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 20.08.2019 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2019 Lepiej byłoby przykręcać do poszerzenia, ale chyba na równo z oknem masz wyklejony EPDM. Grunt to zrobić to szczelnie.. W przypadku stosowania wkrętów do okna trzeba dopilnować by były odpowiednio krótki, by nie przybiły się zbyt głęboko do wzmocnienia.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WiolciaO 20.08.2019 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2019 Wolałabym raczej nie dziurawić ramy okna i przykręcić parapet do poszerzenia z zastosowaniem tej uszczelki. To, że poszerzenie jest z klinarytu nie będzie w niczym przeszkadzać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 20.08.2019 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2019 Wolałabym raczej nie dziurawić ramy okna i przykręcić parapet do poszerzenia z zastosowaniem tej uszczelki. To, że poszerzenie jest z klinarytu nie będzie w niczym przeszkadzać? to zapomnij o przykręcaniu do poszerzenia. Musisz przykręcić do profila okiennego i masz dwie możliwości albo dobrać długość śruby tak by nie dochodziła do wzmocnienia i dać je dość gęsto albo olać tych co zaraz zaczną gadać o mostkach termicznych dobrać długość śruby tak by zakotiwła się we wzmocnieniu - wtedy rozstaw śrub o wiele rzadszy a w przypadku parapetów aluminiowych to już nawet rozstaw metrowy między śrubami wystarczy Parapety stalowe.... zapomnij chyba że na każdym kroku szukasz złotówkę oszczędności Aluminiowe i tylko aluminiowe Żadnych gumowych uszczelek między parapetem a oknem Nie musisz nic dodatkowo uszczelniać widząc jak ci poprawnie zrobili izolację pwodna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grabicak 21.08.2019 05:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2019 Ja też powiem tylko aluminium. I podobnie jak Jarek ja przykręcam śruby do wzmocnienia stalowego. No chyba że masz w ramie stal otwartą to wtedy gęściej krótsze śruby i też będzie ok. Z klejeniem styropianu wstrzymaj się ze 3-4 dni jeszcze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WiolciaO 21.08.2019 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2019 to zapomnij o przykręcaniu do poszerzenia. Musisz przykręcić do profila okiennego i masz dwie możliwości albo dobrać długość śruby tak by nie dochodziła do wzmocnienia i dać je dość gęsto albo olać tych co zaraz zaczną gadać o mostkach termicznych dobrać długość śruby tak by zakotiwła się we wzmocnieniu - wtedy rozstaw śrub o wiele rzadszy a w przypadku parapetów aluminiowych to już nawet rozstaw metrowy między śrubami wystarczy Parapety stalowe.... zapomnij chyba że na każdym kroku szukasz złotówkę oszczędności Aluminiowe i tylko aluminiowe Żadnych gumowych uszczelek między parapetem a oknem Nie musisz nic dodatkowo uszczelniać widząc jak ci poprawnie zrobili izolację pwodna Rozumiem, do poszerzenia nie montuję. Natomiast co do tych śrub, to są jakieś specjalne do mocowania czy na oko je dobieram i na jakiej wysokości ramy montuję ten parapet? Przepraszam, że tak dopytuję, ale nie widziałam nigdzie takiego rozwiązania, a nie sądzę, że na wykonawcę będę mogła liczyć. Tak myślałam, że aluminiowe, dziękuję za potwierdzenie. Ps. Izolację wykonaliśmy ja i mąż. Sądziłam, że montażyści okien to zrobią, ale kiedy zapytałam, co z zabezpieczeniem poszerzeń, to powiedzieli, żeby jak najszybciej zakryć je ociepleniem, a do tego czasu najlepiej, żeby nie padało, więc temat sami musieliśmy ogarnąć. Dlatego też jestem wdzięczna i bardzo dziękuję Panowie za wszelkie podpowiedzi i cenne wskazówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WiolciaO 21.08.2019 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2019 Ja też powiem tylko aluminium. I podobnie jak Jarek ja przykręcam śruby do wzmocnienia stalowego. No chyba że masz w ramie stal otwartą to wtedy gęściej krótsze śruby i też będzie ok. Z klejeniem styropianu wstrzymaj się ze 3-4 dni jeszcze. Decyzja podjęta, będą aluminiowe. Co to znaczy "stal otwartą"? Jak mogę to sprawdzić? No właśnie z tym wklejeniem styropianu to też cały ambaras. Chodzi o to, że żeby przykleić EPDM do ściany, to wycinaliśmy po bokach ten styropian, z dołu żeby przykleić do płyty, również kawałek wycinaliśmy, a teraz chyba znów musimy przykleić te kawałki na boki i dopiero resztę, bo jak wkleimy taki pasek to między poszerzeniem, a wklejonym styropianem zostanie pusta przestrzeń, no chyba, że nie wiemy jak to dobrze zrobić. Może coś podpowiecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts