Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jaka izolacja pod oknem tarasowym ?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 198
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No właśnie sądziłam, że oni pomyślą, ale niestety nie pomyśleli i teraz już nie można tego zmienić. Czy mogę gdzieś zobaczyć, jak taki parapet do czoła powinien być zamontowany, bo nie mam wyobrażenia jak to powinno wyglądać, a boję się, że wykonawca elewacji też może nie wiedzieć.

Jeszcze jedno pytanie. Czy do tej hydroizolacji mogę przykleić Yetico i nic z nim się nie będzie działo?

Lepiej byłoby przykręcać do poszerzenia, ale chyba na równo z oknem masz wyklejony EPDM. Grunt to zrobić to szczelnie.. W przypadku stosowania wkrętów do okna trzeba dopilnować by były odpowiednio krótki, by nie przybiły się zbyt głęboko do wzmocnienia..

Wolałabym raczej nie dziurawić ramy okna i przykręcić parapet do poszerzenia z zastosowaniem tej uszczelki. To, że poszerzenie jest z klinarytu nie będzie w niczym przeszkadzać?

to zapomnij o przykręcaniu do poszerzenia.

Musisz przykręcić do profila okiennego

i masz dwie możliwości

albo dobrać długość śruby tak by nie dochodziła do wzmocnienia i dać je dość gęsto

albo olać tych co zaraz zaczną gadać o mostkach termicznych dobrać długość śruby tak by zakotiwła się we wzmocnieniu - wtedy rozstaw śrub o wiele rzadszy a w przypadku parapetów aluminiowych to już nawet rozstaw metrowy między śrubami wystarczy

Parapety stalowe.... zapomnij chyba że na każdym kroku szukasz złotówkę oszczędności

Aluminiowe i tylko aluminiowe

Żadnych gumowych uszczelek między parapetem a oknem

Nie musisz nic dodatkowo uszczelniać widząc jak ci poprawnie zrobili izolację pwodna

to zapomnij o przykręcaniu do poszerzenia.

Musisz przykręcić do profila okiennego

i masz dwie możliwości

albo dobrać długość śruby tak by nie dochodziła do wzmocnienia i dać je dość gęsto

albo olać tych co zaraz zaczną gadać o mostkach termicznych dobrać długość śruby tak by zakotiwła się we wzmocnieniu - wtedy rozstaw śrub o wiele rzadszy a w przypadku parapetów aluminiowych to już nawet rozstaw metrowy między śrubami wystarczy

Parapety stalowe.... zapomnij chyba że na każdym kroku szukasz złotówkę oszczędności

Aluminiowe i tylko aluminiowe

Żadnych gumowych uszczelek między parapetem a oknem

Nie musisz nic dodatkowo uszczelniać widząc jak ci poprawnie zrobili izolację pwodna

Rozumiem, do poszerzenia nie montuję. Natomiast co do tych śrub, to są jakieś specjalne do mocowania czy na oko je dobieram i na jakiej wysokości ramy montuję ten parapet? Przepraszam, że tak dopytuję, ale nie widziałam nigdzie takiego rozwiązania, a nie sądzę, że na wykonawcę będę mogła liczyć.

Tak myślałam, że aluminiowe, dziękuję za potwierdzenie.

Ps. Izolację wykonaliśmy ja i mąż. Sądziłam, że montażyści okien to zrobią, ale kiedy zapytałam, co z zabezpieczeniem poszerzeń, to powiedzieli, żeby jak najszybciej zakryć je ociepleniem, a do tego czasu najlepiej, żeby nie padało, więc temat sami musieliśmy ogarnąć. Dlatego też jestem wdzięczna i bardzo dziękuję Panowie za wszelkie podpowiedzi i cenne wskazówki.

Ja też powiem tylko aluminium. I podobnie jak Jarek ja przykręcam śruby do wzmocnienia stalowego. No chyba że masz w ramie stal otwartą to wtedy gęściej krótsze śruby i też będzie ok.

Z klejeniem styropianu wstrzymaj się ze 3-4 dni jeszcze.

Decyzja podjęta, będą aluminiowe. Co to znaczy "stal otwartą"? Jak mogę to sprawdzić?

No właśnie z tym wklejeniem styropianu to też cały ambaras. Chodzi o to, że żeby przykleić EPDM do ściany, to wycinaliśmy po bokach ten styropian, z dołu żeby przykleić do płyty, również kawałek wycinaliśmy, a teraz chyba znów musimy przykleić te kawałki na boki i dopiero resztę, bo jak wkleimy taki pasek to między poszerzeniem, a wklejonym styropianem zostanie pusta przestrzeń, no chyba, że nie wiemy jak to dobrze zrobić. Może coś podpowiecie.