Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak dobrać poziom elewacji

Recommended Posts

Witam, jak dobrać poziom elewacji parteru. Budynek podpiwniczony, piwnice ocieplenie 10cm, parter i poddasze 15 cm styropianu. Zastanawiam się jak zacząć elewację czy od poziomu stropu( czarny kolor muru) czy też wyżej tuż pod futryną drzwi. Będzie taras z kostki betonowej. I nie chciałbym robić żadnego stopnia. Jeśli poziom elewacji parteru zacznę od poziomu stropu to w tym miejscu będzie zmiana grubości styropianu. Zatem kostka betonowa musi być poniżej poziomy stropu ze względu na ewentualne podnoszenie w zimie i uszkodzenia elewacji. Zatem powstanie spora różnica pomiędzy podłogą w salonie a tarasem. Jak taką sytuację należy rozwiązać?

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/e00c4e110efa83b4.html# Przepraszam ale zdjęcie jakoś samo obraca się na tej stronie:)

Ja nie mam :)

Ja jestem wykonawcą takich prac.

To jest szczelina, która zapobiega uszkodzeniu elewacji przez kostkę. Kostka pracuje (rusza się) razem z podłożem.

Zimą gdy zamarznięte podłoże unosi się mogła by uszkodzić elewację. dlatego robi się maleńką szczelinę.

Przy tarasie z kostki woda i tak dostaje się do podłoża przez szczeliny. Podłoże wykonane za spadkiem od budynku odprowadza tą wodę, dzięki czemu nie stoi ona przy murze. Możesz zrobić sobie dodatkową izolację przy tarasie jeśli chcesz :)

Nie ważne, taras, opaska, podjazd, zawsze należy zrobić taki odstęp!

Pozdrawiam.

Dzięki za odpowiedź. Czy styropian poniżej poziomu tarasu dać ten mocniejszy, czy zwykły na to siatka plus klej wystarczy? Styropianem podjadę aż pod próg drzwiowy, tak aby wiadomo otworów odpływowych w drzwiach nie zakryć, W jaki sposób chroni się styropian ten przy progu drzwiowym, obróbką blacharską? Jak powinna wyglądać w tym miejscu izolacja?

Obróbka blacharska przy "progu"? Nie bardzo. Daj tam płytki, albo kamień.

Izolować możesz jakimś bitumem i XPSem, żeby zabezpieczyć przed wodą. Konkretnie co i jakiej firmy Ci nie napiszę, bo nie wykonuję izolacji, tylko kostkę i elewacje i takie tam :)

Styropian przy tarasie nie musi być wzmocniony. Możesz dać dwie warstwy siatki, żeby wzmocnić jak dzieci będą obijały piłką o elewację.

Daj ją do połowy wysokości kostki. Jeśli jest równa ściana! Będzie robiła za dylatację :)

A jak masz nierówną ścianę na wysokości kostki, to daj 2cm poniżej spodu kostki.

Napisz jak chcesz wykonać ten taraz, to spróbuję Cię jakoś ukierunkować, bo niby jest to łatwe, ale jest kilka spraw, które mogą utrudnić lub spowodować odkszałcenia powierzchni w przyszłości.

pozdrawiam.

Tyle wiem.

Interesuje mnie jak chcesz zrobić podwyższenie? Chcesz dać palisady, palinee, czy obrzeża? To najpopularniejsze materiały.

A może będzie to wymurowane?

Robiąc np z obrzeży musisz inaczej przygotować podbudowę, bo beton nie przepuści tyle wody, co np. palisady

Przy dużych opadach późną jesienią i późniejszych mrozach może Ci "rozsadzić" ten taras.

Duża ilość wody, która zostanie zatrzymana w podbudowie spowoduje ponadnormatyne wypiętrzenie się kostki, która wiosną może już nie wrócić do swojej pierwotnej pozycji.