mrmeX 26.09.2013 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2013 Witam, jak dobrać poziom elewacji parteru. Budynek podpiwniczony, piwnice ocieplenie 10cm, parter i poddasze 15 cm styropianu. Zastanawiam się jak zacząć elewację czy od poziomu stropu( czarny kolor muru) czy też wyżej tuż pod futryną drzwi. Będzie taras z kostki betonowej. I nie chciałbym robić żadnego stopnia. Jeśli poziom elewacji parteru zacznę od poziomu stropu to w tym miejscu będzie zmiana grubości styropianu. Zatem kostka betonowa musi być poniżej poziomy stropu ze względu na ewentualne podnoszenie w zimie i uszkodzenia elewacji. Zatem powstanie spora różnica pomiędzy podłogą w salonie a tarasem. Jak taką sytuację należy rozwiązać?http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/e00c4e110efa83b4.html# Przepraszam ale zdjęcie jakoś samo obraca się na tej stronie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
End_riu 26.09.2013 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2013 Zrób elewację tak jak Ci to pasuje.Kostkę na tarasie ułóż zostawiając szczelinę 0.5cm od elewacji i nic się nie uszkodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elisabeth 27.09.2013 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2013 Potwierdzam - ja mam 1 cm przerwę i wszystko jest ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrmeX 28.09.2013 18:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2013 Dzięki za informacje. Czyli rozumiem,że macie po prostu szczelinę przez którą woda może się dostawać do podłoża? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
End_riu 28.09.2013 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2013 Ja nie mam Ja jestem wykonawcą takich prac. To jest szczelina, która zapobiega uszkodzeniu elewacji przez kostkę. Kostka pracuje (rusza się) razem z podłożem. Zimą gdy zamarznięte podłoże unosi się mogła by uszkodzić elewację. dlatego robi się maleńką szczelinę. Przy tarasie z kostki woda i tak dostaje się do podłoża przez szczeliny. Podłoże wykonane za spadkiem od budynku odprowadza tą wodę, dzięki czemu nie stoi ona przy murze. Możesz zrobić sobie dodatkową izolację przy tarasie jeśli chcesz Nie ważne, taras, opaska, podjazd, zawsze należy zrobić taki odstęp! Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrmeX 29.09.2013 13:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2013 Dzięki za odpowiedź. Czy styropian poniżej poziomu tarasu dać ten mocniejszy, czy zwykły na to siatka plus klej wystarczy? Styropianem podjadę aż pod próg drzwiowy, tak aby wiadomo otworów odpływowych w drzwiach nie zakryć, W jaki sposób chroni się styropian ten przy progu drzwiowym, obróbką blacharską? Jak powinna wyglądać w tym miejscu izolacja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawko_ 29.09.2013 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2013 Podłączam się pod pytanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
End_riu 29.09.2013 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2013 Obróbka blacharska przy "progu"? Nie bardzo. Daj tam płytki, albo kamień. Izolować możesz jakimś bitumem i XPSem, żeby zabezpieczyć przed wodą. Konkretnie co i jakiej firmy Ci nie napiszę, bo nie wykonuję izolacji, tylko kostkę i elewacje i takie tam Styropian przy tarasie nie musi być wzmocniony. Możesz dać dwie warstwy siatki, żeby wzmocnić jak dzieci będą obijały piłką o elewację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrmeX 01.10.2013 10:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2013 Witma, dzięki za informacje. A jak zakonczyć folię kubełkową? Na równi z kosta brukową? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
End_riu 01.10.2013 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2013 Daj ją do połowy wysokości kostki. Jeśli jest równa ściana! Będzie robiła za dylatację A jak masz nierówną ścianę na wysokości kostki, to daj 2cm poniżej spodu kostki. Napisz jak chcesz wykonać ten taraz, to spróbuję Cię jakoś ukierunkować, bo niby jest to łatwe, ale jest kilka spraw, które mogą utrudnić lub spowodować odkszałcenia powierzchni w przyszłości. pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrmeX 03.10.2013 04:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2013 Witam i dziekuję za pomoc. Odnośnie wykonania to jeszcze nie wiem jak... muszę poczytać Proszę o wskazówki, będą zapewnie bardzo pomocne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
End_riu 03.10.2013 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2013 Napisz z czego chcesz robić ten taras. Jakie konkretnie materiały. To coś postaram się podpowiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrmeX 06.10.2013 19:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2013 Witam, planuję z kostki betonowej. Proszę o porady:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
End_riu 07.10.2013 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2013 Tyle wiem. Interesuje mnie jak chcesz zrobić podwyższenie? Chcesz dać palisady, palinee, czy obrzeża? To najpopularniejsze materiały.A może będzie to wymurowane?Robiąc np z obrzeży musisz inaczej przygotować podbudowę, bo beton nie przepuści tyle wody, co np. palisadyPrzy dużych opadach późną jesienią i późniejszych mrozach może Ci "rozsadzić" ten taras.Duża ilość wody, która zostanie zatrzymana w podbudowie spowoduje ponadnormatyne wypiętrzenie się kostki, która wiosną może już nie wrócić do swojej pierwotnej pozycji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrmeX 07.10.2013 19:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2013 Nie mam jeszcze koncepcji ale obrzeża z palisady z paliney? (jak to odmienić?) chyba ładniej będą wyglądać. Z jednej strony taras będzie stykał się z murkiem oporowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
End_riu 08.10.2013 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2013 Palinea fajnie wygląda pod warunkiem, że to będzie kanciaty taras. Małych łuków ładnie nie zrobisz.Bardzo fajnie wyglądają również bloczki ozdobne. Najważniejsze to określić jak ma wyglądać całość finalnie, żeby się nie gryzło ze sobą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts