p03 26.09.2013 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2013 Witajcie.Wysiadła mi pompa w instalacji CO. Dość stare urządzenie zainstalowane wieki temu.Próbowałem skorzystać z wiedzy powszechnie dostępnej w internecie ale nie widzę rozwiązania dla mojej sytuacji.Prosił bym Was o pomoc w doborze nowej.Myślę o jakiejś energooszczędnej. Z góry dzięki! Instalacja:- dwururowa - system otwarty- grawitacyjna- wyjście z pieca poziome 2’’ - pion 2’’- zawór czterodrogowy- grzejniki żeliwne bez zaworów termostatycznych- odległość najdalej oddalonego grzejnika ok 15m- wysokość najdalej oddalonego 4,5m- zbiornik wyrównawczy 1,5m nad najwyższym kaloryferem- pompa na powrocie – bajpas 1’’Piec:- paliwo stałe- podajnik retortowy- 25kW- sterownik GECO – opcja załączania pompyBudynek:-dwukondygnacyjny- nieocieplony- okna skrzyniowe- 180m2Parametry grzania:- 60st na kotle- wyjście na instalacje ok 40-45st- temperatura pomieszczeń do 19st Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
p03 03.10.2013 17:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2013 Witajcie. Zrobiłem zdjęcia istniejącej instalacji. Może pomoże to w temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
p03 03.10.2013 17:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2013 Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 03.10.2013 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2013 Każda będzie dobra .Zero oporów ,więc 25 -40 wystarczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
p03 08.10.2013 19:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2013 Dzięki za odpowiedź.A jak z dobrać odpowiednią wydajność pompy? Przy takiej instalacji w obiegu jest dużowody (4xkaloryfery żeliwne po ok 33 segmenty na parterze, na górze podobnie tyle, że segmenty mniejsze, na strychu jest też zbiornik wyrównawczy podejrzewam że ponad 120l). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 08.10.2013 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2013 (edytowane) nie masz na starej pompie jakiś oznaczeń? tak sobie policzylem i pomyslalem, skoro masz takie przekroje rur to ta instalacja powinna dzialać grawitacyjnie, czyli tak jak wyżej dowolna pompa Edytowane 8 Października 2013 przez BrodowskiG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts