LABZ 08.05.2004 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2004 Hej, forumowicze czy ktos wybudował lub buduje domek z pracowni Agrobisp WB-3935 http://www.agrobisp.com.pl/cgi-bin/store?action=display&item=394&usid=1 i podzieli sie uwagami na jego temat ? Powiedzcie co myślicie o tym projekcie .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewunia 09.05.2004 01:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2004 http://agrobisp.com.pl/img/WB-3935/o1.jpg http://nowydom.onet.pl/_i/projekty/3396/parter_me.gif http://nowydom.onet.pl/_i/projekty/3396/poddasze_me.gif Wprawdzie nie buduję Jeśli twoja działka ma wjazd od południa, to mozna pomysleć. Chociaż szczególnego luzu to w nim sie nie spodziewaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LABZ 09.05.2004 06:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2004 Działka ma wjazd dokładnie od strony południowej. Natomiast co do miejsca .... niby racja ale .... czteroosobowa rodzina powinna się w nim pomieścić, a na pewno koszty grzania itp. będą mniejsze niż dużego domu (nie chcę budować domu dla kilku pokoleń). Wracając do samego projektu. Będę chciał "dołożyć" garaż (z jakimś dodatkowym pomieszczeniem gospodarczym) oraz rozważam zmianę usytuowania łazienki (w miejsce dotychczasowego pomieszczenia gospodarczego) a na miejscu obecnej łazienki byłoby małe pomieszczenie gospodarcze. Mam nadzieję że ktoś z forumowiczów buduje lub wybudował ten projekt i zechce się podzielić doświadczeniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maag 09.05.2004 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2004 rozważam zmianę usytuowania łazienki (w miejsce dotychczasowego pomieszczenia gospodarczego) a na miejscu obecnej łazienki byłoby małe pomieszczenie gospodarcze. To zdecydowanie nie jest dobry pomysł moim zdaniem, łazienka jest wystarczająca, a pom. gosp. lepiej niech ma swoją powierzchnię, tym bardziej, że jest to pomieszczenie narożne /zimne/ i z kominem /spalinowym/ Chciałem coś jeszcze napisać, ale widzę zmiany aranżacyjne na stronie autora projektu. Schody zabiegowe na - Na projekcie jest narożna kuchenka, o tym i owym poczytaj: tutaj W sumie nie najgorszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LABZ 09.05.2004 11:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2004 kuchnia jest OK ale z łazienką .... to chyba masz racje, Łazienka zostaje tam gdzie ją umieścił projektant. W takim razie co z wentylacją w tejże łazience. Okno które tam jest obecnie zniknie - bedzie dobudowany garaż, oraz jak wyglada sprawa odpływu z miski ustępowej (w ostatnim muratorze napisali że długość podejścia kanalizacyjnego nie może przekroczyć 1 metra - a tam jest na pewno więcej) i czy rura odpływowa będzie przebiegała w posadzce ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 09.05.2004 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2004 W takim razie co z wentylacją w tejże łazience. Okno które tam jest obecnie zniknie - bedzie dobudowany garaż, oraz jak wyglada sprawa odpływu z miski ustępowej (w ostatnim muratorze napisali że długość podejścia kanalizacyjnego nie może przekroczyć 1 metra - a tam jest na pewno więcej) i czy rura odpływowa będzie przebiegała w posadzce ?? Co do wentylacji to mozesz ja zrobic do komina w pomieszczeniu gospodaczym (pozioma rura pod sufitem pom gospod i kratka w lazience) Od czego liczysz ten metr podejscia? Bo nie rozumiem. I jaka masz inna koncepcje prowadzenia kanalizacji jak nie w posadzce? Po scianie to trafisz na drzwi i co wtedy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LABZ 09.05.2004 12:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2004 Co do wentylacji ... to sprawa jasna A "metr podejścia" liczę od pionu kanalizacyjnego (w kominie w pom gospodarczym) do miski ustępowej (w łazience). Bo chyba tak to jest rozwiązane ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 09.05.2004 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2004 A "metr podejścia" liczę od pionu kanalizacyjnego (w kominie w pom gospodarczym) do miski ustępowej (w łazience). Bo chyba tak to jest rozwiązane ... Mysle ze na tym etapie gdybanie jak idzie jakas rurka jest troche bez sensu. Po piersze zgadujesz ze cos idzie w kominie, tylko gdzie to niby idzie? Moze z pietra na parter faktycznie idzie pion wzdluz komina ale z tego nic nie wynika. Gdzie ten pion po wejsciu w posadzke "pojdzie" to zalezy przede wszystkim od konkretnej lokalizacji na danej dzialce. Przeciez musisz glowna rure kanalizacyjna wyprowadzic w strone szamba lub kanalizacji. Informacja o jakims "metrze podejscia" do miski ustepowej wydaje mi sie conajmniej nietrafiona jak zrobisz spadek odpowiedni i bedziesz mial 5 metrów to co nie poleci? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LABZ 09.05.2004 12:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2004 Wiesz wole teraz "pogdybać" niż tworzyć kolejną "improwizacje" na budowie (nie mam pewności że będzie równie dobra jak Mickiewicza) A co do kanalizacji, czy to nie jest tak, że pierwsze do pionu a następnie tą główna rur kierujemy do szamba? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 09.05.2004 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2004 Wiesz wole teraz "pogdybać" niż tworzyć kolejną "improwizacje" na budowie (nie mam pewności że będzie równie dobra jak Mickiewicza) A co do kanalizacji, czy to nie jest tak, że pierwsze do pionu a następnie tą główna rur kierujemy do szamba? Ale gdybanie nad kanalizacja mozesz uprawiac gdy bedziesz mial projekt a nawet stan surowy, i nie oznacza to zadnej improwizacji na budowie. Co do kanalizacji to przewrotnie zadam pytanie w domku parterowym tez trzeba zrobic sobie pion a potem to do kalaizacji odprowadzic? Co stoi na przeszkodzie zrobienia glownej rury kanalizacyjnej ze spadkiem pod domem i do niej kolejno podlaczania wszystkich urzadzen. Z kuchni tez masz wiecej niz metr do tego komina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LABZ 09.05.2004 13:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2004 Dzięki za ciekawe przemyślenia. Nie wiedziałem że można odpływy robić bezpośrednio do głównej rury. To spore ułatwienie. Odnośnie kuchni to literatura (Murator) stanowi, że inne niż miska ustępowa "obiekty" mogą być oddalone od pionu kanalizacyjnego do trzech metrów. Jak widzisz ja swoją wiedzę buduję głównie z teorii A propos, czy masz jeszcze jakieś inne ciekawe spostrzeżenia? Co było dla ciebie największym problemem podczas budowy?Jakie sprawy najbardziej cie zaskoczyły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 09.05.2004 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2004 Co było dla ciebie największym problemem podczas budowy?Jakie sprawy najbardziej cie zaskoczyły? Budowa mojego domku to jak dobrze pojdzie ruszy na jesieni tego roku wiez pewnie mnie dopiero zaskoczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts