xmichal79x 27.09.2013 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2013 Witam wszystkich, Właśnie jesteśmy blisko końca budowy i mam probelm z ogrzewaniem. Mam podpisaną umowę z gazownią na przyłączenie w 2015r - konieczne jest wybudowanie ok 150 m gazociągu - poprosiliśmy o przyspieszenie przyłączenie bo już jesteśmy gotowi (mam już na działce szafkę i całą instalację), w odpowiedzi w lipcu zjawił się u Nas "projektant" z gazowni , pomierzył co miał pomierzyć i do dziś projektu nie zrobił, ciągle mu czegoś tam brakuje, procedura jest taka, że on w imieniu gazowni skłąda wniosek do starostwa i wtedy gazownia rozpoczyna przetarg a następnie budowę gazociągu. W tym roku już pewnie raczej nie zdążą, a chcielibyśmy się w ciągu miesiąca - dwóch wprowadzić i zastanawiam się jak ogrzewać dom przez zimę?Dom ma 200m2, ogrzewanie podłogowe, ocieplony styropianem 15cm, dach wełna 25 cm, dachówka ceramiczna i pełne deskowanie, okna trzy szybowe.W salonie będzie kominek, ale nie mamy zrobionego z niego rozprowadzenia, a w domu są już położone tynki, więc nic tu nie zmienie - ogrzać nim da się tylko salon - teoretycznie mogę przezimować w salonie, ale czy nic sie nie stanie z nieogrzewanymi pokojami - nie przemarzną sćiany?Ponieważ docelowo mamy mieć gaz z sieci, zastanawiałem się na d ogrzewaniem z butli - napewno upoerdliwe będezie ich ciągłe wymienianie, no i będzie napewno drogo - ale nie bardzo widzę inne rozwiązanie.Instalacja dużej butli na podwórku wiąże się z dodatkowym pozwolenim na budowę, odbiorami, itp i chyba nie wiarto się w to bawić na jeden sezon?Macie może jakieś sugestie co zrobić w takiej sytuacji?Myślałem też o przezimowaniu prz kominku, a w pokojach na górze powstawiam grzejnik elektryczne olejowe, zeby utrzymać tylko dodatnie temperatury i już, co o tym myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 30.09.2013 06:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2013 Kominek + grzejniki elektryczne albo kilka farelek w zupełności wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malachio 30.09.2013 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2013 Witam, masz podłogówkę już podłączoną do kotła itp, to kup kocioł co elektryczny np. kospel. PO roku możesz sprzedać, albo zostawisz jako awaryjne żródło w razie awarii kotła gazowego. Przeróbka niewielka instalacji a komfort użytkowania jak gazowca (tylko koszt większy niestety, ale można zmniejszyć przechodząc na dwie taryfy i ustawiając grzanie w taniej taryfie, i ewentualnie dogrzewając kominkiem. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 30.09.2013 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2013 Tu masz rozwiązanie na jeden sezon. Nic nie musisz kupować lub przerabiać. http://www.greengas.pl/produkty/butle-33kg.html Przy tym rozwiązaniu cena propanu zbliżona do zbiornika w dzierżawie. Jeden sezon "przebiedujesz" bez problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 02.10.2013 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2013 Ogrzewanie prądem w G11 będzie droższe niż zaproponowane butle 33 kg na propan.Dochodzi jeszcze inwestycja w grzejniki z którymi później nie bardzo wiadomo co zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts