DJMazi 27.09.2013 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2013 Witam dziś było głosowanie Zastanawia mnie jedna sprawa gdzie znajdę informacje na temat Budowania Domu Chciałem w roku 2014 na wiosnę rozpocząć budowę z żoną naszego własnego M Jest możliwość dostania dofinansowania i kredytu. Cieszę się że nie jest MdM tylko na kupno mieszkań ale też i na budowę. Martwi mnie to że podobno domu do 100m2 Co jeśli chce większy już nie będziemy mogli starać się od kredyt MdM ?? Akurat projekt jaki posiadam ma 101m2 + 16m2 garaż. I co z tym fantem gdzieś ktoś wie gdzie znajdę informacje na ten temat. Myślę że warto zostawić posta bo nie jedno młode małżeństwo będzie starało się o ten kredyt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kravat 28.09.2013 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2013 Skopiowane z oficjalnej strony MdM:"Zgodnie z wprowadzonymi przez Sejmową Komisję Nadzwyczajną zmianami, program obejmie również kupno domu (wybudowanego przez podmiot prowadzący działalność gospodarczą), bądź budowę domu jednorodzinnego o powierzchni maksymalnej do 100 mkw (110mkw w przypadku posiadania przez wnioskodawcę trojga dzieci w chwili składania wniosku). W przypadku budowy domu będzie można liczyć na zwrot części wydatków, poniesionych na kupno materiałów budowlanych. W każdym przypadku, czy to kupna domu czy mieszkania, dofinansowaniem objęte zostanie 50 mkw. powierzchni użytkowej, tak jak ma to miejsce w przypadku mieszkań." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stancel1234 30.09.2013 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2013 Witam serdecznie - chciałbym otrzymać informacje co w świetle ustawy oznacza budowa domu w systemie gospodarczym ? - czy warunek powierzchni 100m2 Dotyczy tylko kupna czy również budowy w systemie gospodarczym ? - jakie materiały będą podlegały zwrotowi Vat ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michup 30.09.2013 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2013 Ja do pytań zadanych powyżej dołożę jeszcze jedno: - czy warunek braku posiadania prawa własności do mieszkania dotyczy również budowy domu w systemie gospodarczym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirkie81 25.11.2013 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2013 Ja mam projekt endo 2 z pracowni archetyp, co ciekawe projekt ma 112m2 pow użytkowej. Zadałem pytanie w starostwie:czy jezeli wpiszę w projekcie ze sypialnia (15m2) to pomieszczenie gospodarcze typu pralnia, suszarnia lub takie tam to dom bedzie miał 98m2 pow użytkowej? ODp: Nie widzą przeszkód ... Leję z tej ustawy , ktoś postawi dom dwie kondygnacje 200m2, górną cześć nazwie strychem i basta ....jakie państwo taka ustawa. ..... Nie rozumiem .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirkie81 25.11.2013 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2013 Może redakcja nam podpowie co jak i z czym, bo z dotychczasowych informacji o tej ustawie nic nie wiadomo.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 26.11.2013 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2013 (edytowane) To co, czym jest nie decyduje inwestor, tylko projektant. i zapis w projekcie.Pomieszczenie musi spełniać określone warunki, aby mogło być zakwalifikowane jako "coś".Poświadczanie nieprawdy, (zarówno przez projektanta jak i inwestora) jest czynem karalnym. Dopłata to taki "socjal" i tak powinna być traktowana. Ps. Ustawa "wisi" na stronach Sejmu - najlepsze źródło informacji. Edytowane 26 Listopada 2013 przez sSiwy12 dopisałem Ps. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Password 29.11.2013 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2013 (edytowane) Dodam jeszcze że jak ktoś ma pieniążki na budowę to także może załapać się na dopłatę. Bierzesz kredyt, dostajesz dopłatę, spłacasz resztę kredytu (mogą wystąpić opłaty manipulacyjne banku). Wcześniejsza spłata jest możliwa info z MRR Czy jeśli spłacę kredyt wcześniej, to będę musiała zwrócić otrzymane dofinansowanie? Nie, w ustawie w art. 14-16 wymienione są sytuacje, w których nabywca zobowiązany jest do zwrotu przyznanego dofinansowania i wcześniejsza spłata kredytu się do nich nie zalicza. Razem z żoną zrobimy tak z mieszkaniem. Dostaniemy od państwa 25000/30000 zł. Jeżeli chodzi o "część mieszkaniową" programu to dzieli on Polskę na A i B. Bo w miastach wojewódzkich czy innych większych miastach można znaleźć inwestycje deweloperskie to np. ściana wschodnia, mazury czy biedniejsze rejony kujawsko-pomorskiego o takich budowach mogą zapomnieć. Moim zdaniem złotym środkiem byłoby połączenie RnS i MdM. Edytowane 29 Listopada 2013 przez Password Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 09.12.2013 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2013 Czyli mając dom o powierzchni 118m2 nie ma szans na ten kredyt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hrabal 12.12.2013 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2013 Dorzucę jeszcze swoje trzy grosze!! Bardzo fajny artykuł na temat tego prorgamu znalazłem tutaj: http://e-prawnik.pl/wiadomosci/zmiany-w-prawie/mieszkanie-dla-mlodych.html Ciekaw jestem jak się ten prorgam sprawdzi w realu! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_elblag 16.12.2013 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2013 To czyli jak bysmy wzieli z zona kredyt w programie rodzina na swoim to nie dostaniemy wsparcia powyzej 50mkw? Ale mozemy kupic mieszkanie powyzej i dostaniemy tylko do 50mkw? Zlozylismy wsniosek tutaj: http://kredyty.eii.com.pl/creditagricole/kredyty-hipoteczne/rodzina-na-swoim.html i troche dziwi nas, ze to credit agricole, bo myslelismy, ze to jakies panstwowe kredyty. Jak wyglada wziecie takiego kredytu w tym programie? Skopiowane z oficjalnej strony MdM: "Zgodnie z wprowadzonymi przez Sejmową Komisję Nadzwyczajną zmianami, program obejmie również kupno domu (wybudowanego przez podmiot prowadzący działalność gospodarczą), bądź budowę domu jednorodzinnego o powierzchni maksymalnej do 100 mkw (110mkw w przypadku posiadania przez wnioskodawcę trojga dzieci w chwili składania wniosku). W przypadku budowy domu będzie można liczyć na zwrot części wydatków, poniesionych na kupno materiałów budowlanych. W każdym przypadku, czy to kupna domu czy mieszkania, dofinansowaniem objęte zostanie 50 mkw. powierzchni użytkowej, tak jak ma to miejsce w przypadku mieszkań." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekonoma 18.12.2013 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2013 Fajne podsumowanie warunków, które trzeba będzie spełnić http://damaztorebka.pl/artykul,212,mieszkanie-dla-mlodych.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blanka_K 19.12.2013 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2013 Fajne podsumowanie warunków, które trzeba będzie spełnić http://damaztorebka.pl/artykul,212,mieszkanie-dla-mlodych.html Super artykuł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luntrusk 19.12.2013 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2013 (edytowane) Ale kombinujecie Przede wszystkim w RnS ludzie robili wielkie pom. gospodarcze by obejść wielkość domu i załapać się na kredyt. Tu też jest mowa tylko pow. użytkowej więc sprawa jest bardzo prosta - nie ma o czym dyskutować tylko korzystać jak ktoś może Swoją drogą to między innymi przez programy rządowe ludzie kupowali swoje "dachy nad głową" za ciężkie pieniądze... Te programy mają na celu napędzenie gospodarki a nie pomoc młodym małżeństwom ale bazują na zachłanności młodych i gospodarka się kręci Wszystko się sprzeda tylko trzeba to odpowiednio nazwać Edytowane 19 Grudnia 2013 przez luntrusk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siwy_001 19.12.2013 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2013 Tylko czy to logiczne i sprawiedliwe że 100 % społeczeństwa zrzuca się na zaspokojenie potrzeb mniej niż 0,01 % ludzi ? Bo to nie są ani najbiedniejsi ani najbardziej potrzebujący tylko tacy co kupują pierwsze mieszkanie na kredyt i akurat wstrzelili się w wyznaczone ramy regulaminu. to tak na marginesie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luntrusk 19.12.2013 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2013 Nie ma sprawiedliwości na świecie - od zawsze tak było Ja jak bym mogła decydować za siebie na co idą moje pieniądze to Państwo, ZUS nic ode mnie nie dostało. A podatki od dochodu powinny być "normalne" w granicach 11% a nie jak u nas... Ja chcę założyć firmę w niedługim czasie, mąż podobnie - i na pewno nie będzie ona zarejestrowana w Polsce Państwo okradało i okrada mnie tyle lat i mojego męża gdy pracujemy teraz na etacie (a nic nam z mężem się nie należy bo za dużo zarabiamy, bo mamy nieruchomości, itd), że przy własnej firmie nie dostanie od nas przysłowiowej zł Na ten program patrzysz jak niemal każdy Polak A to nic innego jak napędzanie gospodarki. Kto najbardziej napędza gospodarkę? Młodzi bo tu pracują, kupując mieszkanie zostają w Polsce, rodzą dzieci, płacą podatki, itd... Tu jest tylko polityka.... nie ma co się doszukiwać większych idei Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siwy_001 20.12.2013 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2013 Mogliby zwolnić np z zusu pierwszego zatrudnionego pracownika. To by rozruszało gospodarkę, a tak to pół narodu ma jednoosobowe firmy. Ale robi się offtop to może nie brnijmy już w te tematy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 20.12.2013 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2013 Ale jak to zrobić aby w domu np jakaś spiżarka czy garderoba była jako pomieszczenie gospodarcze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siwy_001 20.12.2013 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2013 Ale jak to zrobić aby w domu np jakaś spiżarka czy garderoba była jako pomieszczenie gospodarcze? Wystarczy odpowiednio nazwać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luntrusk 20.12.2013 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2013 Nie robiłam tego - bo jak mówię na nic się nie łapiemy z mężem Ale nie sądzę by nazwa tylko wystarczyła. Jak to się robi rozsądnie by nikt się nie doczepił? Np. zwykle łazienka jest koło pom. gospodarczego. Wystarczy poprosić architekt by usunęła ściankę działową między pomieszczeniami lub zrobiła "dla banku" tylko małe WC. A całą resztę (łazienka + pom. gosp) nazwała pomieszczeniem gospodarczym. W trakcie budowy dogadać się z kierownikiem i przesunąć ściankę działową - z tym nie ma problemu. Nie wolno ruszać tylko ścian nośnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts