Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

MdM Mieszkanie Dla Młodych Informacje

DJMazi

Recommended Posts

Wielkimi krokami zbliża się ustawowy start programu "Mieszkanie dla

Młodych". Co prawda wiele osób żyje już świętami ale informację poniżej mogą się przydać.

BGK na początku grudnia przedstawiło zainteresowanym bankom

projekt umowy, na mocy której banki mogą oferować kredyty z dopłatami do

wkładu własnego i większość banków jeszcze sfinalizowało umowy z BGK.

Według moich informacji od początku stycznia wystartują PKO BP oraz Pekao

SA. Alior prawdopodobnie będzie gotowy w drugiej połowie stycznia. Duża

grupa pytanych banków przygotowuje start produktu na luty lub marzec.

Poniżej info który bank, kiedy wchodzi z programem:

Bank

Czy bierze udział w programie

Czy będzie dostępny od stycznia 2014, Ew. od kiedy

Alior

tak

planują zdążyć od stycznia, ale nie od początku miesiąca

Bank Pocztowy

tak

nie wcześniej niż w lutym

BGŻ

brak ostatecznej decyzji banku w tej sprawie

nie

BNP Paribas

prawdopodobnie tak

nie, termin nie ustalony

BOŚ

tak

nie, koniec Q1

BPH

nie

nie

BRE Hipoteczny

nie

nie

BZ WBK

tak

nie, prawdopodobnie w Q2

Credit Agricole

tak

nie, ale termin jeszcze nie ustalony.

DB PBC

tak

nie, prawdopodobnie koniec Q2

Eurobank

tak

nie, najszybciej od marca 2014

GNB

tak

przewidywany czas wprowadzenia to marzec 2014

ING

brak ostatecznej decyzji banku w tej sprawie

nie

mBank

tak

Nad umowa z BGK już pracujemy, ale sprzedaż zaczniemy nie wcześniej niż za

pół roku.

Millennium

tak

przewidywany czas wprowadzenia to kwiecień 2014

Pekao SA

tak

tak

PKO BP

tak

Planujemy gotowość wejścia z produktem MDM do sprzedaży na 2 stycznia 2014

Raiffeisen Polbank

tak

nie, najszybciej luty może nawet marzec 2014

Dla zainteresowanych tak przedstawia się sytuacja w bankach. W razie potrzeby mogę konkretne oferty przygotować gdy programy będą działać.

ja też szukam informacji o budowie domu, troche info znalazłem na stronie mieszkaniedlamlodych.pl i jest kilka pytan na ich fajsie https://www.facebook.com/mieszkaniedlamlodychpl ; ale ja mielem nieruchomsoci w zagranicy i ni cholery nie znajduje informacji czy sie lapie czy nie

• 3 months później...
Zdecydowałem się na ]mieszkanie dla młodych w aliorze i póki co nie żałuję, choć to skromne 30m2.

I ja tu widze problem, 30 metrów to mało i że jak to określę mało przyszłościowe rozwiązanie (gdzie miejsce dla dzieci)? Niestety taka jest brutalna dzisiejsza rzeczywistość... A przecież mieszkanie na kredyt nie kupuje się na 2 lata... Zresztą Alior obecnie też obsługuje program MDM

• 1 month później...

Szanowni Państwo,

rządowy program dopłat „Mieszkanie dla Młodych” cieszy się dużą popularnością, jednak nie na wszystkie mieszkania otrzymamy dofinansowanie. Przyszłe lokum musi być od dewelopera. Dodatkowo, budżetowanie dla programu „MdM” obejmuje poszczególne lata kalendarzowe, przy czym środki przeznaczane na dopłaty rezerwowane są w BGK w ramach rocznych limitów wyznaczonych ustawą według planowanego terminu płatności ostatniej raty przez nabywcę. Na ogół płatność ostatniej raty przewidziana jest po uzyskaniu pozwolenia na użytkowanie. Jeśli termin ten przesunie się na kolejny rok kalendarzowy, niewykorzystane środki przepadają i nie otrzymamy dofinansowania. Najbezpieczniej jest szukać mieszkania wśród inwestycji już zakończonych lub takich, których termin uzyskania pozwolenia na użytkowanie przypada najpóźniej na listopad. W ofercie Osiedla na Skraju Lasu na poznańskich Naramowicach, w ramach mieszkań spełniających kryteria MdM, „od ręki” mamy dostępnych jeszcze kilka lokali. Zakończenie budowy kilkunastu kolejnych, w ramach III etapu osiedla, planujemy na październik przyszłego roku. Przemyślana architektura mieszkań i wysoka jakość wykonania, a także „zielona” lokalizacja tuż przy rezerwacie przyrody Żurawiniec, sprawiają, że takie mieszkania szybko znajdują nabywców.

OKRE Development

• 2 weeks później...
  • 4 months później...
  • 3 months później...
Ja dużo czytałem o programie MDM na http://www.kalkulator.pl/finansowanie-zakupu-nieruchomosci i naprawdę wiele się dowiedziałem. Myślę nad tym bardzo dużo, bo własne mieszkanie bardzo chciałbym mieć. Wkład własny mam ale powiedzcie mi czy on jest zależy/musi być zależny od wielkości mieszkania? Chciałbym mieszkanie około 30 m2 więc wkład własny musi być większy niż jeżeli byłbym zainteresowany mieszkaniem o mniejszej powierzchni?