ged 08.05.2004 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2004 Jak w temacie... Zakładając, że mam projekt rozbudowy sieci. Czy muszę wynajmować firmę? Mogę sam wykopać rowy, położyć rury, zawory, studzienki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnetaS 08.05.2004 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2004 Oczywiście, że możesz zrobić sam, jeśli tylko posiadasz uprawnienia budowlane w zakresie instalacji sanitarnych. Przed rozpoczęciem robót zawiadamiasz odpowiednie Przedsiębiorstwo Wodociągów i Kanalizacji, podajesz swój numer uprawnień oraz przynależność do Izby Budowlanej i robisz. Jeśli nie posiadasz takowych uprawnień - zatrudniasz firmę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ged 08.05.2004 19:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2004 Dzięki.Szkoda, że nie będę się mógł wykazać w kopaniu dołków i układaniu rur. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żaba1719499177 09.05.2004 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2004 Oczywiście, że możesz. My również sami robimy przyłącze (105m od wodociągu do domu). Pracownicy wodociągu wykonują jedynie wcinkę do wodociągów, reszta należy do nas (również dostarczenie materiałów do wcinki). Po ułożeniu rur (przed zasypaniem) i zbudowaniu studzienki wzywa się przedstawiciela wodociągów który dokonuje odbioru, robią wcinkę i zakładają wodowmierz. Później masz 6 miesięcy na zinwentaryzowanie wodociągu przez geodetę. My robimy na raty, większą część rur mamy już odebrane i zasypane, gdy będzie gotowa studzienka będziemy kończyć odbiór i będzie wykonana wcinka. Porozmawiaj z przedstawicielem wodociągów, który dokonuje odbiory i wtedy dowiesz się jak jest u Ciebie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ged 09.05.2004 09:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2004 Od wodociągu do domu można tak zapewne zrobić, ale ja muszę rozbudować wodociąg gminny wzdłuż gminnej drogi. Z człowiekiem który odbiera roboty nie rozmawiałem o tym. Na razie zdobywam wiedzę, aby mieć argumenty w rozmowach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts